Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

Αναζητώντας θησαυρό στην Καλλιθέα Τριχωνίδας

ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Κάθε τόπος έχει και από μια ιστορία να πει για έναν χαμένο θησαυρό, έναν πλούτο που κρύφτηκε καλά στα κιτάπια της ιστορίας για να προκαλεί το δέος, ακόμη και σήμερα, στους σύγχρονους που αναζητούν ένα κομμάτι από την αίγλη μιας άλλης εποχής. Που αναζητούν τα πλούτη, τους ανεκτίμητης ,σήμερα, αξίας θησαυρούς που η ανακάλυψή τους θα «στολίσει» εκείνον που θα τους φέρει και πάλι στο φώς με φήμη, δόξα, και χρήμα.
Οι Αγάδες, τα σεντούκια, το παλιό γιοφύρι… μια ιστορία που κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας  για το χωριό Καλλιθέα της ενότητας Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου και που ήταν μάλλον εκείνη που έδωσε το έναυσμα σε μια παρέα ανδρών να σκάψουν για να ανακαλύψουν το σεντούκι που κάποτε έκρυψε ένας  Αγάς.
Η ιστορία έχει ως εξής: Στο εκκλησάκι του χωριού επί τουρκοκρατίας υπήρχε ένα μοναστήρι. Το ρέμα δίπλα, ανάγκασε τους χωριανούς να φτιάξουν πέτρινο γεφύρι από το οποίο θα περνούσαν για να φτάσουν στη μονή. Η ιστορία που από γενιά σε γενιά έφτασε μέχρι και σήμερα, λέει πως ο Αγάς της περιοχής έθαψε σεντούκι με θησαυρό στην άκρη του γεφυριού, κάτω από τη μια του κολώνα. Το γιατί, άγνωστο…
Σήμερα, μια παρέα πέντε ανδρών έκανε τις σχετικές μελέτες και αφού προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες λήψης αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προχώρησε σε ανασκαφή στο σημείο. Όσο διαρκούσαν  οι  ανασκαφές για τον θησαυρό, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας της περιφέρειας, Αστυνομικοί και δύο μηχανικοί της περιφέρειας.
Οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο απέβησαν  άκαρπες… Αφού αποκατέστησαν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο σημείο από την ανασκαφή, οι πέντε τους δεν το έβαλαν κάτω. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ξεκινούν και πάλι ενέργειες για να σκάψουν σε ένα σημείο λίγα μέτρα πιο μακριά, εκεί που υπολογίζουν εν τέλει πως είναι η τοποθεσία που κρύβονται τα σεντούκια με τους θησαυρούς του Αγά.
Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, που βρίσκεται πιο κοντά στη σημερινή εποχή, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και των αναταραχών, στο ίδιο σημείο θάφτηκαν λίρες, άγνωστο από ποιούς, τις οποίες αναζητά σήμερα η ομάδα των πέντε και που αν τελικά τις ανακαλύψει, το Ελληνικό κράτος θα βγει σίγουρα κερδισμένο, κρατώντας μεγάλο ποσοστό από την αξία των τυχόν ευρημάτων.
Το αν τελικά θησαυρός υπάρχει, ίσως το μάθουμε σύντομα. Ίσως και ποτέ. Όσο όμως υπάρχουν οι ονειροπόλοι που προσπαθούν να τους φέρουν και πάλι στο φως, μπορεί κάποτε  να δούμε το μύθο να ζωντανεύει μπροστά μας.

Εφημερίδα Γεγονός
Μαρίνα Ζαρκαβέλη

καλλιθεα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.