Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Με κατάνυξη το Μεσολόγγι τιμά την επέτειο της Εξόδου (φωτό)

188η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου – Σάββατο του Λαζάρου

1

Με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά κι εφέτος την 188η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων.
Το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτελεί ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κσομάς , οι αρχές της Ιεράς Πόλεως και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου.
Το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων περιοχών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου βρίσκονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως .Η αποψινή τελετή έκλεισε με την συγκινητική για μια ακόμη φορά αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ οι εκδηλώσεις για την 188η επέτειο της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων κορυφώνονται και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 13 Απριλίου.

«Έμπνευσή μας, το μήνυμα που εκπέμπει το Μεσολόγγι»

«Το συμβολικό μήνυμα που εκπέμπει το Μεσολόγγι, μπορεί ν’ αποτελέσει και σήμερα την έμπνευσή μας, αλλά και το περιεχόμενο της χειραφέτησής της πατρίδας μας. Αρκεί να πιστεύουμε πραγματικό σ αυτό και να θέλουμε να το ανεμίσουμε στα πέρατα της γης».

188 χρόνια μετά, στον τόπο όπου οι Εξοδίτες – Έλληνες και Φιλέλληνες – με το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους περνούσαν στην αιωνιότητα της Ιστορίας, εξυμνούνται ακόμη ιδανικά και ανθρώπινες αξίες, όπως η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Αυτοδιάθεση. Σεμνοί προσκυνητές του Μεσολογγίου και όσων αντιπροσωπεύει, χιλιάδες λαού που βρέθηκαν απόψε σ’ αυτόν το τόπο. Ανάμεσά τους, πρέσβεις και εκπρόσωποι έντεκα ξένων κρατών, του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτών, εκπροσώπων κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και του εξωτερικού, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων καθώς και εκπροσώπων αδελφοποιημένων πόλεων.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης τόνισε μεταξύ άλλων πως η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς κόστος. Η ανεξάρτητη εθνική υπόσταση της χώρας, είναι πραγματική και αδιαμφισβήτητη, όταν ο λαός είναι κυρίαρχος και ελεύθερος για «να διαθέτει τον εαυτόν ως βούλεται». Όπως είπε, «…το πολιτικό δίδαγμα που σηματοδότησε η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου, ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα. Η μετατροπή μιας στρατιωτικής ήττας, της στρατιωτικής ήττας της ίδιας της Ελληνικής Επανάστασης που δύναται ν αποτελέσει τον τροφοδότη, το άκαυστο φυτίλι μέσω της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για την τελική πολιτική νίκη της ίδιας της Ελληνικής Επανάστασης».

Αθανάσιος Ραζηκότσικας και κληρικός Ιωσήφ Ρωγών, είναι δυο παραδείγματα φλογερών πατριωτών που πρωτοστάτησαν στην απόφαση και το μεγαλείο της Εξόδου. Ο δήμαρχος Ιέρας Πόλεως Μεσολογγίου, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη θυσία τους, λέγοντας ότι «έπραξαν το καθήκον τους και έμμειναν στην Ιστορία. Επέλεξαν να πεθάνουν όρθιοι παρά να ζουν γονατιστοί. Γιατί σε στιγμές ιστορικές για την πατρίδα μας, σε στιγμές κρίσιμες σαν κι αυτές που ζούμε εδώ και τρία χρόνια, εμείς πρέπει ν αποφασίζουμε όπως κι εκείνοι αποφάσισαν τότε».

 2 3 4 5 6 7 8 13 14 15 16 17 18 19 20 21 10 11 12

1

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. kkpk

    Κάνεις λάθος φίλε μου!
    Γερμανοτσολιάδες δεν είναι απαραίτητοι στην πολη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.