Τετάρτη, Αύγουστος 21, 2019

Τραγέλαφος: Άλλαξε η απόφαση για την ελιά Καλαμάτας

Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της Μεσσηνίας, «αδειάστηκε» ο γραμματέας του υπουργείου, εκτέθηκαν όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στην Αιτωλοακαρνανία.

elies-fm-ea-2-768x500
Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, διορθώνεται η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα». Όσον αφορά δηλαδή, τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα .
Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που τις τελευταίες ημέρες είχαν προκαλέσει διάχυτη ικανοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία. Εκτέθηκε παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος μη γνωρίζοντας την υπουργική απόφαση δημοσιοποίησε σήμερα πανηγυρική ανακοίνωση θεωρώντας πως «μετά από 20 χρόνια αδιαφορίας, επανάπαυσης, τοπικιστικών μεθοδεύσεων και σφαλμάτων, το Υπουργείο Α.Α. & Τροφίμων δίνει λύση στη δυσλειτουργία της αγοράς με το πρόβλημα της Ελιάς Καλαμών».
Για πολλά χρόνια καταβαλλόταν (όχι πάντως συντονισμένη) προσπάθεια ώστε το προϊόν «Ελιά Καλαμών» που είναι ΠΟΠ μόνο στην Μεσσηνία (που- σημειωτέον- παράγει μόνο 5-10% της εθνικής παραγωγής) , να κατοχυρωθεί και στην Αιτωλοακαρνανία, που παράγει περίπου το 50% της εθνικής παραγωγής ελιάς Καλαμάτας. Η επικρατούσαν κατάσταση με αναγνωρισμένες ως ΠΟΠ «Ελιές Καλαμών» μόνο τις ελιές του Νομού Μεσσηνίας θεωρείται εσφαλμένη όσο και επιζήμια σε επίπεδο παραγωγού αλλά και σε επίπεδο συσκευαστών – εξαγωγέων. Ο εν λόγω διαχωρισμός προκαλεί ανωμαλίες στη διακίνηση των ελιών και διαχωρίζει τις παραγόμενες στην Ελλάδα Ελιές Καλαμών σε ελιές δύο ταχυτήτων – κατηγοριών, τις ελιές ΠΟΠ Μεσσηνίας που ξεχωρίζουν ως προϊόν στον διεθνή ανταγωνισμό και όλες τις υπόλοιπες Ελιές Καλαμών που παράγονται στην Ελλάδα και τις εξομοιώνει εμπορικά με αυτές των τρίτων χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος, Λατινική Αμερική κ.ά.), χωρίς να αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη ποιότητα του προϊόντος.
Προ μηνός στο Αγρίνιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκος Αντώνογλου υποσχέθηκε την ένταξη της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο. Πράγματι η δέσμευση έγινε πράξη με την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ την συμπεριέλαβε στο εθνικό κατάλογο ποικιλιών ανοίγοντας το δρόμο για τη διακίνηση και εμπορία με την ονομασία « Ελιές Καλαμάτας» ή «Kalamata olives».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία καθώς χαρακτηρίστηκε ως αρχή για την επίλυση των προβλημάτων γύρω από το προϊόν, προβλήματα που στερούν μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μας και από την Αιτωλοακαρνανία . «Για περισσότερο από δυο δεκαετίες η χώρα μας είχε εγκλωβιστεί σε τοπικισμούς και ιδεοληψίες, που ουσιαστικά άφηναν ανεκμετάλλευτο τον εθνικό θησαυρό της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους, τη στιγμή μάλιστα που τρίτες χώρες κερδοσκοπούσαν σε βάρος του ονόματος. Πλέον, με τις ενέργειες που εκτιμώ ότι τάχιστα θα ακολουθήσουν, αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου  κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, από τους πρώτους που έσπευσε να «χαιρετίσει» τη θετική εξέλιξη. Εν συνεχεία το Επιμελητήριο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοινώσεις πανηγυρικές για τη θετική εξέλιξη. Επιμελητήριο και ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν παρέλειψαν να «καρφώσουν» την Ένωση Αγρινίου. Το μεν πρώτο επισημαίνοντας ότι «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα είναι ορφανή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για « απόφαση καταπέλτη για ορισμένους αγροτοπαράγοντες που σήμερα πανηγυρίζουν για δήθεν δικαίωση του αγώνα τους , όταν είναι γνωστό ότι για μια “εύκολη” σχετικά πολιτική απόφαση όπως είναι η παραπάνω, τόσα χρόνια , είτε δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό, είτε ήταν μέρος της κωλυσιεργίας».
Δυστυχώς αποδείχθηκε πως όλοι λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο. Λογάριαζαν δηλαδή χωρίς τον υπουργό που στην κυριολεξία «άδειασε» τον γενικό γραμματέα κ. Αντώνογλου. Ευλόγως είναι διάχυτη η εκτίμηση πως η Κυβέρνηση υπέκυψε στις έντονες αντιδράσεις της Μεσσηνίας της οποίας η Περιφερειακή Ενότητα ανέφερε σε ανακοίνωση: «Η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εγγράφεται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμο της “ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ” το “ΚΑΛΑΜΑΤΑ” , είναι εσφαλμένη και βλαπτική όχι μόνο για το τοπικό αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία ”Καλαμών» να εκμεταλλευθούν την εμπορική ισχύ του ονόματος “Καλαμάτα”.Κάλεσε μάλιστα φορείς και αρχές να αντιδράσουν έντονα ενώ ξεσηκώθηκαν και οι παραγωγοί. Η αντίδραση έφερε ήδη καρπούς και το υπουργείο πήρε πίσω την απόφαση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

10 Σχόλια

 1. Δεκέμβριος Καίσαρ

  Ωραία. Εσείς γιατί χαίρεστε;
  Από την αγάπη που έχετε για τον τόπο μάλλον.
  «Υπέκυψε», «άδειασε» και ένα σωρό δηλητήριο.
  Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες και η ήττα είναι ορφανή. Έτσι δεν έγραψε το επιμελητήριο και εσείς χτυπούσατε παλαμάκια;
  Να δούμε αν πάει άσσο στο ημίχρονο και διπλό τελικό τι θα πείτε.
  Θα την υιοθετήσετε την ήττα σας ή θα ξαναμείνει ορφανή.
  Λευτεριά στην Ένωση.
  Υστερόγραφο
  Δεν παίζεστε με τίποτα……………

 2. ΛΑΚΗ ΤΖΟΡΝΤΑΝΕΛΗ

  Κύριε Καίσαρ κάποια νίκη έχουμε;;;; χαχαχαχα

 3. Ανώνυμος

  Πέρα απο την πλάκα για τις χαιρεκακίες , τα σχόλια απο Επιμελητήριο και τις ..αντιδράσεις απο την Διεπαγγελματική που εκτός απο βρεφική ηλικία στερείται σοβαρών συμμετεχόντων, καλό θα ήταν να ακουστεί και καμμιά αλήθεια.
  Κατά την γνώμη μου ήταν αναμενόμενη η αλλαγή, όταν υπόσχεται ο γ.γραμματέας ,μπορεί ο υπουργός να το αναιρέσει. Το οτι έγινε με την σημερινή κυβέρνηση και αυτό αναμενόμενο, αφού έχουν αποδείξει ότι στερούνται σοβαρότητας σε θέματα που προυποθέτουν γενική συννενόηση.
  Αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επι 30 χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτε,αντίθετα προετόιμασαν το έδαφος για να δράσουν άνετα οι ξένοι ανταγωνιστές μας.
  Όσοι γνωρίζουν το θέμα της ελιάς κατανοούν πως μια περιοχή που έχει κατοχύρωση ΠΟΠ δεν παραιτείται έτσι απλά των κεκτημένων της επειδή και στην Αιτ-νία φύτεψαν όλοι ελιές Καλαμών. Στην πραγματικότητα η εξομοίωση των 2 ονομάτων ποικιλίας ,σε ξένους πελάτες της ελληνικής αγοράς μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και συγχύσεις σε θέματα ποιότητας της α΄ύλης απο όσα θα έλυνε. Στην ουσία η λύση στο πρόβλημα εδώ και χρόνια ήταν απλούστερη αλλά λόγω πολιτικής απροθυμίας απο παντού πιστέυαμε ότι θα το λύναμε στα κουφά και θα μπερδεύαμε συνάμα όλους τους ξένους.
  Θα ήταν προτιμότερη η προώθηση ενός φακέλου για ονομασία ΠΟΠμε τα χαρακτηριστικά της καλλιεργούμενης ποικιλίας στην Αιτ-νία ενός έτερου για την καλλιέργεια στην Στυλίδα (ή καιτης Λακωνίας όπως είδα γραμμένο- παρόλο που και εκεί η ελιά δεν έχει σχέση με την δική μας καθώς είναι ανώτερων χαρακτηριστικών/κυρίως χρωματισμού) .
  Βέβαια θα μου πείτε ακόμη περιμένουμε να γίνει ΠΟΠ η Αγρινίου ή τύπου Αμφίσσης όπως μας διαβεβαιώνει η ΕΑΣ. Άρα όσο εμείς θα απορούμε που γίνονται πισογυρίσματα σε αποφάσεις άλλο τόσο θα επιταχύνουμε την απαξίωση του προιόντος στις Διεθνείς Αγορές
  Υ.Γ. η άποψή μου είναι καθαρά τεχνοκρατική και στερείται πολιτικών ερισμάτων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όλοι οι πολιτικοί είναι παρτάκηδες.Απλώς οι δικοί μας είναι επιπλέον και ανίκανοι εδώ και δεκαετίες, όχι σαν τους συναδέλφους τους στην Μεσσηνία…..
  A.D.

 4. Σωτήρης

  Τα προϊόντα Π.Ο.Π. υπόκεινται σε περιορισμούς και ειδική νομοθεσία! Αυτά για τους υβριστές…μέρες που είναι. Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 5. ΛΑΚΗ ΤΖΟΡΝΤΑΝΕΛΗ

  Σε περιορισμούς υπόκειται αλλά πριν κάνετε τη πατάτα δεν το είπατε! Πες τα στη μάνα μου αυτά, που πήρε μισή σύνταξη σήμερα για να περνάνε «ζάχαρη» οι ΣΥΡΙΖΑιοι Καρανίκες! Θίγεστε κι απο πάνω ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!

 6. Τέρης Χρυσός

  Agrinio news, διασημότητες άλλου τύπου δεν δέχεστε;
  Περνούν μόνο τα μηνύματα του ψεύτη Λάκη και τα δικά μου τα κόβετε;
  Ψεύτη Λάκη, να μας πεις γιατί η μάνα σου πήρε μισή σύνταξη;
  Ψεύτη ε ψεύτη.
  Τον Καρανίκα τον Θυμάσαι ε;
  Την Ιωάννα Δεμεντή τη γνωρίζεις;
  Να φρεσκάρω τη μνήμη σου. Κοίτα από το 4:40 και μετά για να δείς τι έχει διορίσει ο Άδωνις και μετά τα ξαναλέμε.
  https://www.youtube.com/watch?v=u4zoNXwMoLs

 7. Ανώνυμος

  Μπορει να σκεφτει καποιος αν ειναι δυνατο να λειτουργησει και αποδοσει ενα ΠΟΠ με ελαχιστη ποσοτητα οπως της Μεσηνιας. Που δεν φτανει ουτε για δειγματα που εννοειται θα σταλουν στους αγοραστες.

  Οσο δε αφορα τις αποφασεις τιποτα δενειναι ανεξηγητο , αφου θα πηγενε ο Τσιπρας στη Καλαματα επρεπε να ακυρωθει η αρχικη αποφαση τωρα για τις 27-12-2016 που θα εχουμε εγκαινια στην Αμφιλοχια δεν πειραζει οι Αιτω/νες ειναι ευκολοι…..
  Οσο δε αφορα την ολη εικονα ισχυει το μεταγλωτισμενο σε…….

  ΄

  888

 8. βουκατιος

  Αληθεια σκεφτηκε κανενας αν η παραγωγη της Μεσηνιας ειναι αρκετη να σταλλουν δειγματα στις αγορες και αφου δεν ειναι τοτε τι νοημα και σημασια εχει τοΠΟΠ .Οσο δε αφορα τις αποφασεις ολα εχουν μια εξηγηση, αφου θα πηγαινε στη Καλαματα ο Τσιπρας επρεπε να ακυρωθει η αποφαση.Ομως δεν επεκρατησε η ιδια λογικη για το οτι στις 27 Δεκεμ. θα εχουμε αγκαινια στην Αμφιλοχια,και τουτο γιατι οι Αιτω/νες ειναι ευκολοι. Με αλλα λογια ισχυει το στη συγχρονη ……

 9. βουκατιος

  Μπορει να σκεφτει καποιος αν ειναι δυνατο να λειτουργησει και αποδοσει ενα ΠΟΠ με ελαχιστη ποσοτητα οπως της Μεσηνιας. Που δεν φτανει ουτε για δειγματα που εννοειται θα σταλουν στους αγοραστες.

  Οσο δε αφορα τις αποφασεις τιποτα δενειναι ανεξηγητο , αφου θα πηγενε ο Τσιπρας στη Καλαματα επρεπε να ακυρωθει η αρχικη αποφαση τωρα για τις 27-12-2016 που θα εχουμε εγκαινια στην Αμφιλοχια δεν πειραζει οι Αιτω/νες ειναι ευκολοι…..
  Οσο δε αφορα την ολη εικονα ισχυει το μεταγλωτισμενο σε…….

  ΄

  888

 10. Γιώργος

  Ισχύει ότι η ελιά καλαμών είναι ντόπια ποικιλία του Αγρινίου που απλώς πήρε το όνομα της επειδή παλιά συσκευαζόταν και επεξεργαζόταν σε εργοστάσια της Καλαμάτας; Οι είναι και αυτό μια φήμη που ξέμεεινε στον χρόνο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.