Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Δύο δημόσιοι θηλασμοί σήμερα στο Αγρίνιο (φωτό)

Στόχος η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
thilasmos-agrinio-10


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει , για 8η χρονιά, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα , Κυριακή 5 Νοεμβρίου, σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του  Δικτύου . Λαμβάνουν χώρα εξάλλου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.
Βασικός στόχος των δημόσιων αυτών δράσεων είναι η αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα μωρά τους. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που διοργανώνει τη δράση.
Στην Πλατεία Σιντριβανιού του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος θηλασμός που οργάνωσε η «Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας». Παράλληλα προγραμμάτισε δράσεις σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο την ίδια ώρα.
Στο χώρο του πρώην σταθμού τρένου, στην οδό Μαβίλη, έγινε η δράση της ομάδας «Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι δικές της δράσεις σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες ημέρες.

Η «Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» ανέφερε τα εξής σε ανακοίνωση της:
thilasmos-agrinio-9ΣΚΟΠΟΣ της εκδήλωσης – γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες αυτές, εμείς οι γυναίκες-μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μία την άλλη. Μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο…
Την 5η Νοέμβρη λοιπόν θα ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ!
Θα γιορτάσουμε γιατί Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ!
Θα γιορτάσουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες κ αντιξοότητες!
Θα γιορτάσουμε γιατί ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να πραγματώνουμε το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε!
agrinio-thilasmos (8)Θα γιορτάσουμε γιατί όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.
Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από την νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού…
Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.
agrinio-thilasmos (1)Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!!!
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού.
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!
Άλλωστε ένα μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει ΚΑΙ τα τρία.
Η εκδήλωση δεν αφορά μόνο θηλάζουσες μητέρες! Η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος ΟΛΟΥΣ, -μέλλουσες μητέρες, μητέρες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν, φίλους και συγγενείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για να στηρίξουν κάποιον δικό τους, εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό- για να ενημερωθείτε και για να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν διασκεδαστές οι οποίοι θα απασχολήσουν τους μικρούς μας φίλους από τις 11:00 π.μ. έως και τις 2:00 μ.μ.».

Η ομάδα «Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας»  ανέφερε τα εξής σε ανακοίνωση της:

thilasmos-agrinio (2)Η ανεξάρτητη εθελοντική ομάδα Μητέρες – Γυναίκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας (https://www.facebook.com/groups/motherwoman.aitoloakarnanias/), η οποία αποτελείται πάνω από 1.000 μέλη και ενημερώνει σχετικά με την εγκυμοσύνη- τοκετό (κολπικό τοκετό και κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή) – μητρικό θηλασμό – baby wearing – co sleeping / bed sharing και μητρότητα γενικά, για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού για το 2017 τρεις δημόσιους θηλασμούς σε τρεις ξεχωριστές ημέρες ανά πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και προκειμένου να εκφράσει την στήριξή της στο απόλυτα φυσιολογικό για μία μητέρα να θηλάζει το μωρό της όπου και αν βρίσκεται, δηλαδή και εκτός σπιτιού, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατ’ απαίτησή του.
Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις μας δεν αφορούν μόνο θηλάζουσες μητέρες, αλλά και πρώην θηλάζουσες μητέρες, μητέρες που στο προηγούμενο ή προηγούμενα παιδιά τους δεν κατάφεραν να θηλάσουν αλλά επιθυμούν να θηλάσουν το επόμενο, εγκύους αλλά και μητέρες που δεν κυοφορούν ακόμη, συζύγους που τόσο μας στηρίζουν στο ταξίδι του θηλασμού, και όχι μόνο, γιαγιάδες, φίλες ή γνωστές, και γενικά οποιονδήποτε αγαπά και στηρίζει τον μητρικό θηλασμό.
Επιπλέον, και στους τρεις δημόσιους θηλασμούς μας θα είμαστε εκεί με sling και mei tai (μάρσιπους αγκαλιάς), προκειμένου να δείξουμε σε μητέρες που τις ενδιαφέρει να μάθουν πώς να «φοράνε» τα νεογνά ή μεγαλύτερα μωρά/παιδιά τους, χρήσιμα «εργαλεία» τα οποία ενδυναμώνουν την επαφή μαζί τους, παράλληλα μπορούν να φροντίζουν και τα μεγαλύτερα παιδιά τους, ιδίως όταν οι μητέρες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους χωρίς άλλη βοήθεια από οικείους, να τα ανακουφίσουν από κολικούς, δόντια, και οτιδήποτε άλλο τα κάνει να δυσανασχετούν.
Εν κατακλείδι, στόχος μας μέσα από τους δημόσιους θηλασμούς μας είναι ένας..να μπορεί η μητέρα επιτέλους να θρέφει το παιδί της και εκτός σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να «λογοδοτεί» στα αδιάκριτα και πολλές φορές προσβλητικά βλέμματα και λόγια τρίτων αλλά και χωρίς να χρειάζεται να αποχωρεί από το μέρος που βρίσκεται ,με την οικογένειά της ή μη, όταν κλαίει το μωρό της γιατί εκείνη την στιγμή θέλει να φάει ή και να ανακουφιστεί, και να απομονώνεται σε πιο «ιδιωτικούς», και επικίνδυνους για την υγεία πολλές φορές, χώρους, όπως είναι το αυτοκίνητο ή ακόμη χειρότερα η τουαλέτα.
Ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα θηλαστικά στην φύση τα οποία κινούνται ελεύθερα, θηλάζουν ελεύθερα τα μικρά τους, χωρίς να κρύβονται, το ίδιο αναφαίρετο δικαίωμα έχει και ο μικρός μας άνθρωπος, δηλαδή ελεύθερα να τρώει κατά δική του βούληση και απαίτηση. Η μητέρα λοιπόν ακολουθεί το παιδί της και κατ ‘απαίτηση καλύπτει τις ανάγκες του, όπου και αν βρίσκονται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το στερήσει αυτό, ούτε ακόμη και οι «άγραφοι» νόμοι, στερεότυπα, προκαταλήψεις, ταμπού της κοινωνίας μας.
«Ντροπή δεν είναι μία μητέρα να θηλάζει, να ταϊζει, και να αγκαλιάζει το παιδί της μέσα από το στήθος της. Είναι όμως λάθος να θεωρείται πως οι μαστοί μας αποτελούν αντικείμενο πόθου και μόνο, και ότι είναι normal να βλέπουμε τόση γύμνια γύρω μας χωρίς αυτή να μας ενοχλεί και να δυσφορούμε με το απόλυτα φυσιολογικό.»

agrinio-thilasmos (2) agrinio-thilasmos (3) agrinio-thilasmos (4) agrinio-thilasmos (5) agrinio-thilasmos (6) agrinio-thilasmos (7)thilasmos-agrinio (1)thilasmos-agrinio (3)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.