Γράφει η Νόρα Καρατσικάκη Βλάμη
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αυξημένα περιστατικά γαστρεντερικών προβλημάτων εκδηλώνονται κατά τις γιορτινές μέρες του Πάσχα. Πιο έντονα, αυτά τα φαινόμενα αφορούν αυτούς που προέρχονται από παρατεταμένη νηστεία. Τα γεύματα της Ανάστασης το βράδυ του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα συνδέονται πλήρως με την έννοια της υπερφαγίας.
Τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φαγητού, πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά, ιδιαίτερα μετά από νηστεία είναι έντονα φουσκώματα, διάρροιες, κοιλιακοί πόνοι, παλινδρόμηση, δυσπεψία και μια γενικότερη δυσφορία. Η πιο επικίνδυνη, όμως, παρενέργεια είναι η παγκρεατίτιδα, η οποία εκτός απο την απότομη και αυξημένη λήψη τροφής συνοδεύεται και από την ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Για τους παραπάνω λόγους, η μετάβαση από τη νηστεία στο κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να μην είναι απότομη και να στηρίζεται σε ορισμένες διατροφικές οδηγίες.
- Αν νηστεύετε, φροντίστε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να φάτε μια μερίδα λαδερό φαγητό
- Το βράδυ του Μ. Σαββάτου προτιμήστε να καταναλώσετε μαγειρίτσα, αντί για τηγανητή συκωταριά, διότι η μαγειρίτσα θα βοηθήσει το στομάχι σας να «δεχτεί» πιο εύκολα το κρέας μετά τη νηστεία
- Γεμίστε το πιάτο σας πρώτα με σαλάτα και περιορίστε την ποσότητα του κρέατος
- Φροντίστε να φάτε αργά χωρίς να βιάζεστε, απολαμβάνοντας τη γεύση του κάθε τροφίμου
- Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα
- Η κατανάλωση αλκοόλ να γίνει με μέτρο, καθώς δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης
- Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι
- Αφαιρείται το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας
- Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων
- Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
- Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!