Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

«Ζούγκλα» ή απλά «όπως όλη η κοινωνία»…

«Ζούγκλα» ή απλά «όπως όλη η κοινωνία»…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής
Το βίντεο από τον αγώνα στο Καινούργιο μεταξύ Νέου Θέρμιου Απόλλωνος και Μεδεώνος Κατούνας έχει κάνει το γύρο της Ελλάδας και γιατί όχι μέσω youtube και το γύρο του κόσμου. Το καλό είναι ότι πια δεν ακούς σχόλια όπως «γίναμε ρεζίλι» και «που φτάσαμε, το πράγματα είναι αυτά». Τώρα όλοι έχουν εντάξει την επίδειξη καράτε από οπαδούς σε βάρος παικτών στην ελληνική καθημερινότητα. Βέβαια κάποιοι κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να βρουν δικαιολογίες επιστρατεύοντας για παράδειγμα το… μνημόνιο ώστε να εξηγηθεί η παράλογη βία. Αυτό είναι και μέρος μιας γενικότερης ελληνικής οπτικής που λέει «τι να κάνουν και τα παιδιά, κάπου πρέπει να ξεσπάσουν»… Δεν είναι δυνατόν φυσικά να αναλυθούν εδώ όλα τα αίτια που οδήγησαν στο να είναι συνήθεια για τον κόσμο το πρωί να βλέπει τους καρατέκα οπαδούς στα μέρη μας και το απόγευμα τους αντίστοιχους της ΑΕΚ και του Ατρομήτου. Απλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση των όσων έγιναν τις προάλλες στο Καινούργιο μέσα από αυτά που μας δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά του χρόνου θα είναι και ο Παναιτωλικός στα σαλόνια και όσο να ‘ναι θα γίνουμε και από κοντά μάρτυρες της «αύρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας δούμε τα του οίκου μας.

Το στόρυ των συμπλοκών…

…μέσα στο γήπεδο το ξέρετε. Οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο σε κάποια διακοπή του αγώνα των δύο ομάδων αφού πρώτα ένας παίκτης από κάθε ομάδα άρχισαν να συμπλέκονται και μετά συμμετείχαν και άλλοι συνάδελφοί τους, φροντιστές κλπ. Η πράξη είναι ούτως ή άλλως καταδικαστέα και πριν το σημείο της εισόδου των φιλάθλων αλλά από το σημείο εκείνο και μετά αποκτά μια άλλη διάσταση. Αυτή που…χαρήκαμε και το απόγευμα της ίδιας μέρας με όσα έγιναν στον τελικό του κυπέλλου της χώρας, όταν οπαδοί περιφερόταν στον αγωνιστικό χώρο πριν λήξει το παιχνίδι και διεύθυναν το παιχνίδι κατά το δοκούν. Εκεί παίκτες του Ατρομήτου συνεπλάκησαν με οπαδούς γιατί σημάδευαν τις οικογένειές τους με πιστόλια-εκτοξευτήρες. Εδώ το κακό έγινε για να συμμετάσχουν και κάποιοι κύριοι στη γιορτή. Και στις δυο περιπτώσεις αυτό που κρύβεται από πίσω είναι ο κυρίαρχος «λαός» που στα τοπικά είναι 5 άτομα και στις μεγάλες ομάδες χιλιάδες. Και στις δυο περιπτώσεις πίσω κρύβεται η νοοτροπία «νίκη πάση θυσία». Είναι η ίδια νοοτροπία που οδηγεί πατεράδες να δέρνονται σε σχολικούς αγώνες και οπαδούς να βγάζουν ανακοινώσεις και να καλούν τον πρόεδρο να «προστατέψει την ομάδα»(ανακοινώσεις που αναπαράγουν τα φοβισμένα ελληνικά ΜΜΕ πίσω από τον μανδύα της ελευθερίας λόγου). Η ανακοίνωση του Θέρμιου Απόλλωνος άγγιξε τη λεπτή ειρωνεία λέγοντας ότι με αυτή την τακτική η Μεδεών θα πάει στην Superleague αφού οι αντίπαλοι θα μένουν χωρίς παίκτες!

Τι έκανε η ΕΠΣΝΑ
Αμέσως η ένωση των σωματείων του νομού ανέστειλε τους αγώνες σε Α1 κα Α2 κατηγορία μεσοβδόμαδα ενώ για τη δεύτερη κατηγορία δεν θα γίνουν αγώνες ούτε το Σάββατο και το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει την επόμενη Τετάρτη. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ κ. Παπαχρήστο σε επικοινωνία μας, την Τρίτη η Επιτροπή Πρωταθλήματος συγκάλεσε την Πειθαρχική, κάλεσε σε απολογία τους εμπλεκόμενους και δεσμεύτηκε σε 48 ώρες να εκδώσει απόφαση με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή. Όχι κι άσχημα αντανακλαστικά δηλαδή. Όμως για την ουσία της υπόθεσης, το πώς φτάνουμε σε αυτές τις πράξεις και ο ίδιος δεν έχει άμεσα την απάντηση: «Το να πως ότι τέτοια φαινόμενα είναι καταδικαστέα είναι το λιγότερο. Το να τα ερμηνεύσω όμως δεν είναι απλό. Βλέπετε ότι τελικά έτσι είναι όλη η κοινωνία μας. Εμείς όλη τη χρονιά λέγαμε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων φέτος μπορέσαμε να έχουμε αγώνες με τον κόσμο δίπλα-δίπλα και όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα, ίσως για πρώτη φορά αποδόθηκαν ευθύνες. Όμως είναι ίσως τόσες οι παραστάσεις βίας που έχουν όλοι που δεν αργεί να γκρεμιστούν τα πάντα. Όλα παίζουν το ρόλο τους και γι’ αυτό αποφεύγω να πω ότι τα γεγονότα έγιναν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι στα πλαίσια που μας αναλογούν και έχουμε μιλήσει με σωματεία, με οπαδούς, με την αστυνομία. Δυστυχώς όμως βλέπεις να γίνονται εγκληματικά πράγματα και δεν ξέρω αν τελικά οι ποινές είναι το θέμα. Πάντως υπάρχει βίντεο και φαίνονται πρόσωπα, οπότε αν αποδοθεί δικαιοσύνη πιστεύω να λειτουργήσει αυτό αποτρεπτικά». Πάντως, όσα μας μετέφερε ο κ. Παπαχρήστος δεν μας φάνηκαν τα λόγια κάποιου που πιστεύει ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν από την ποινική δικαιοσύνη…

Τι έγραψε ο παρατηρητής και πως θα πάει δικαστικά το θέμα
Παρατηρητής του αγώνα ήταν ο κ. Βασίλης Νικάκης παλιός διεθνής διαιτητής, παρατηρητής Ουέφα και αρχιδιαιτητής. «Μάλλον έκαναν προθέρμανση οι άνθρωποι για τα όσα θα βλέπαμε το βράδυ» μας είπε με πικρία. «Επρόκειτο για ζούγκλα που μάλιστα εξελίχθηκε ταχύτατα. Προσωπικά έχω δει πολλά αλλά ποτέ δεν τα συνηθίζεις αυτά. Νομίζω ότι όλα είναι αποτέλεσμα αυτού που νομίζουμε όλοι ότι μπορούμε να μπούμε με τον τσαμπουκά μας και να επηρεάσουμε πως θα πάει ο αγώνας και αυτό που λένε ότι ή θα επικρατήσουμε εμείς ή κανένας. Τα γεγονότα πάντως τα κατέγραψα κι εγώ και ο διαιτητής. Η Ένωση λοιπόν έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της συν την έκθεση της αστυνομίας και το βίντεο που υπάρχει απ το τηλεοπτικό κανάλι» Στην ερώτησή μας αν πιστεύει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν μας απάντησε και πολιτική αφού θύμισε ότι η βία κλιμακώνεται όταν ειδικά οι νεότεροι δεν βλέπουν στον ορίζοντα κάτι που να τους εμπνεύσει.
Τώρα, για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης και μιλώντας με τον διοικητή της Α.Δ. Ακαρνανίας κ. Κολονέλο μας τόνισε ότι η αστυνομία παραβρίσκεται σε αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων παρότι δεν απαιτείται η παρουσίας της, με προϋπόθεση να έχει κάπως ειδοποιηθεί. Και όταν όμως δεν της έχει ζητηθεί εφόσον γνωρίζει για την τέλεση τέτοιων αγώνων στέλνει κοντά ένα-δυο αστυνομικούς και έχει σε κοντινή απόσταση ένα περιπολικό. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν της είχε γνωστοποιηθεί κάτι και όταν άρχισαν τα επεισόδια έσπευσε η Ομάδα Δίας. «Πήγαμε τους τραυματίες στο ΕΚΑΒ» μας λέει ο κ. Κολονέλος αφού έληξαν οι συμπλοκές και κατόπιν καλέσαμε πέντε άτομα για να μας καταθέσουν τι γνωρίζουν. Δύο άτομα δήλωσαν ότι επιθυμούν τη δίωξη των υπευθύνων αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έτσι κι αλλιώς η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα από τη στιγμή που ο παθών θα δηλώσει τέτοιο περιστατικό. Έχουμε λοιπόν συντάξει ήδη δικογραφία, απλά καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι όταν αύριο στο δικαστήριο κάποιος παθών πει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη, συνήθως ο δικαστής απαλλάσσει τον κατηγορούμενο».

Όπως καταλαβαίνει κανείς οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν σε μια κοινωνία που δεν έχει αποφασίσει αν θέλει την τιμωρία όσων παρανομούν. Αυτές τις μέρες γίνεται μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή τέτοια φαινόμενα. Εξαγγέλλονται μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και πέρυσι. Η σύγχυση όμως παραμένει και όλοι ρωτούν τι κάνει το κράτος τη στιγμή που το κράτος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ γιατί το ποδόσφαιρο-με κάποιο τρόπο-έχει εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητό του. Μερικοί λένε ότι η αστυνομία δεν έπρεπε να ασχολείται καν και να κάνουν ένα face control οι ομάδες σαν αυτό που έγινε στην Αγγλία. Ναι, αλλά στην Αγγλία το κράτος πήρε το βάρος να αντιμετωπίσει τους «τσαμπουκάδες» στους δρόμους και τις γειτονιές. Επίσης εκεί ο «λαός» δεν είναι θεοποιημένος ούτε αναγνωρίζεται το δίκαιο του όχλου. Οπότε οι λύσεις είναι προφανέστατες, απλά δεν τολμάει κανείς.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.