Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Τι δήλωσαν και τι πρότειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο

Οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ παρευρέθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης Βασίλη Παπάζογλου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο. Για τα συμπεράσματα αιτής της σύσκεψης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Θάνος Μωραιτης : Το μοντέλο ενός ακαδημαϊκού δίπολου, με ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, και ένα ισχυρό ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, η σημερινή κυβέρνηση το πιστεύει

«Το Πανεπιστήμιο, θέτει τις δικές του προτεραιότητες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε περήφανοι για το Ίδρυμα που έχουμε στον τόπο μας. Και με τη σημερινή σύσκεψη, αφήνουμε πίσω μας και συγχύσεις και διάφορα προβλήματα που είδαμε το τελευταίο διάστημα και που πιστεύω πως με μια κοινή προσπάθεια, ξεπερνιούνται.
Υπάρχει σύντομα ο νόμος – πλαίσιο που θα δώσει την δυνατότητα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να καθορίσουν τη δική τους πορεία και αυτό είναι θετικό, όπως και όλα τα άλλα που μας κατέθεσε ο κ. Παπάζογλου.
Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, φέτος εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά ο δικός του προϋπολογισμός και ακολουθούν και άλλα σημαντικά βήματα.
Παράλληλα, ακούσαμε τους προβληματισμούς των φοιτητών, όπως το ζήτημα της μετονομασίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θέματα που αποτελούν βασικό στόχο που θέτουμε για τη συνέχεια.
Μπορούμε πλέον να λέμε πως η Αιτωλ/νία, αποκτά ένα Πανεπιστήμιο που σαν ζωντανό κύτταρο θα παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία και οικονομία και θα χαράζει δρόμους και πορεία.
Κλείνοντας, θέλω να πω πως το μοντέλο ενός ακαδημαϊκού δίπολου, με ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, και ένα ισχυρό ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, η σημερινή κυβέρνηση το πιστεύει, το υλοποιεί και τα αποτελέσματα που θα έχουμε σύντομα, θα είναι θετικά.»

 Σοφία Γιαννακά:  μπήκαν οι βάσεις για

την απόλυτη χειραφέτηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος 

« Η έλευση του Ειδικού Γραμματέα κ. Παπάζογλου λύνει δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην απόκτηση αυτόνομου προϋπολογισμού για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Συγκεκριμένα σήμερα μπήκαν οι βάσεις για την απόλυτη χειραφέτηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος  το οποίο θα αποκτήσει  επιτέλους αυτόνομο προϋπολογισμό. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην απόκτηση διοικητικού μηχανισμού ούτως ώστε να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Μία στελέχωση που κρίνεται απαραίτητη και η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μετατάξεων ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει αυτόνομα με δικά του χρήματα και δικές του υπηρεσίες».

Σημειωτέον ότι η Βουλευτής επισήμανε στον κ. Παπάζογλου και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, όπως οι κτιριακές υποδομές, τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, τα προγράμματα σπουδών αλλά και τα ερευνητικά προγράμματα.Επίσης η κα Γιαννακά τόνισε με έμφαση πως θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά το Υπουργείο να λύσει αυτή την ψυχολογία «δορυφόρου»  που είχε πάντα το  Πανεπιστήμιο  Δυτικής Ελλάδος  απέναντι στα Ιωάννινα. Μια ψυχολογία  που καταπίεζε το Πανεπιστήμιο, το καθιστούσε αναποτελεσματικό και δημιουργούσε αρνητικό κλίμα στην Πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα.Τέλος η Βουλευτής ζήτησε από  τον κ. Παπάζογλου την ενίσχυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις κτιριακές υποδομές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.

Οι προτάσεις του Παναγιώτη  Κουρουμπλής

  Ο κ. Κουρουμπλής κατά την τοποθέτησή του, στο επίμαχο ζήτημα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος,  έθεσε δυο σημαντικά ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα απήυθυνε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί εάν είχαν δοθεί στις Σχολές του Πανεπιστημίου Αγρινίου, όλα τα χρήματα που εδικαιούντο από τους Προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. Εν συνεχεία ερώτημα απήυθυνε προς τους Καθηγητές των Τμημάτων. Συγκεκριμένα ερώτησε «ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών ή των ερευνών των Τμημάτων σε ότι αφορά το σχεδιασμό και τις αναδιαρθρώσεις για να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία) ενόψει μάλιστα της επερχόμενης διατροφικής κρίσης». Ωστόσο, οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικές.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση λόγω του γεγονότος, ότι είναι «εν τη γενέσει του». Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσει καινοτόμες ιδέες, ώστε να κερδίσει ανταγωνιστικά και παραγωγικά το χαμένο χρόνο που το χωρίζουν από άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ημεδαπής και αλλοδαπής για να κάνει τη διαφορά. Επεσήμανε δε, ότι αποτελεί πρόκληση για το Πανεπιστήμιο, η παραγωγική κατάσταση που βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία μετά την αποσύνδεση του καπνού. Μπορεί δηλαδή μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την εμπειρία άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως του Ισραήλ, να σχεδιάσει μια δυναμική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας (διαχείριση υδάτινου δυναμικού, μεταποιήσεις, βελανιδοδάσος -το οποίο είναι μοναδικό στα Βαλκάνια-), ώστε η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μικροκλίματός της να αναδείξει στο έπακρον τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επερχόμενη διατροφική κρίση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.