Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

«Μέσα στα 5 κορυφαία Επιμελητήρια της χώρας αυτό του νομού μας»

«Μέσα στα 5 κορυφαία Επιμελητήρια της χώρας αυτό του νομού μας»

Συνέντευξη Τύπου Παναγιώτη Τσιχριτζή

Τα πεπραγμένα της παρούσας διοίκησης του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας- αφού, ως γνωστόν, στις 4 και τις 5 Δεκεμβρίου έχουν προκηρυχθεί επιμελητηριακές εκλογές σε όλη τη χώρα- παρουσίασε ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο.
Ο κ. Τσιχριτζής ξεκίνησε τη παρουσίασή του με μια ιστορική αναδρομή στη συγχώνευση του Εμποροβιομηχανικού και του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίων που -είχαν έδρα το Αγρίνιο και- αποτέλεσαν το 1988, το νέο ΝΠΔΔ που από τη μια αποτελεί σύμβουλο του κράτους για τα τοπικά θέματα και από την άλλη σύμβολο των επιχειρηματιών κα επαγγελματιών του νομού, με αιρετή διοίκηση και μοναδικά έσοδα τις συνδρομές των μελών του.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιχριτζής από το 2001 που υπάρχει η σημερινή διοίκηση έγιναν παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις στο νομό, ενώ όλα τα μέλη έχουν ωφεληθεί είτε άμεσα με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κλπ, αλλά και έμμεσα με τις επιτροπές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρέμβει στο κεντρικό κράτος για να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.
«Οι στόχοι μας ήταν πάντα η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και το να μας ακούει η Πολιτεία, κάτι που έχουμε καταφέρει» ανέφερε ο κ. Τσιχριτζής.
Σύμφωνα και με το ενημερωτικό υλικό που διένειμε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ήταν το 1ο Επιμελητήριο που ίδρυσε παραρτήματα στη χώρα σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αμφιλοχία και Βόνιτσα ενώ η κρίση έχει καθυστερήσει ένα ακόμη στον Αστακό. Έγινε επί της σημερινής διοίκησης μια από τις πιο σύγχρονες Συνεδριακές Αίθουσες που μπορεί να φιλοξενεί σπουδαία γεγονότα για όλο το νομό και όχι μόνο Επιμελητηριακά, ενώ είναι και το πρώτο Επιμελητήριο με εκθεσιακό χώρο.

«Στο χάρτη ο νομός…»

Παράλληλα έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί εμπορικούς ακολούθους και ξένες αντιπροσωπείες διοργάνωσε το 8ο Φόρουμ Επιμ/ρίων Αδριατικής και Ιονίου με 300 εκπροσώπους 7 χωρών όπου το Επιμελητήριο του νομού είχε τη θέση του εκπροσώπου ανάμεσα στα 10 ελληνικά Επιμελητήρια που συμμετείχαν.
Σημειωτέον, ότι ο νομός συμμετέχει στο Σύνδεσμο Επιμ/ρίων Ορεινών όγκων με έδρα τη Γαλλία ενώ οι σχέσεις του με τα Επιμ/ρια της Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Λέτσε, Τάραντο), ειδικά μέσω του διακρατικού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία, έχει κάνει σε διεθνές Φόρουμ εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών να πει ότι «το Επιμελητήριο του νομού έχει βάλει την Αιτ/νία στο χάρτη». Παράλληλα, «μετά από 7 κα πλέον έτη προσπαθειών» όπως αναφέρθηκε έγινε εφικτό να παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Καπνού για 99 χρόνια το κτήριο στ δρόμο προς το Θέρμο16 στρεμμάτων και 9.330 τ.μ., ώστε να γίνει Εκθεσιακό Κέντρο για διεθνείς εκθέσεις και Μουσείο Παραγωγής και Επαγγελμάτων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από άλλες δράσεις που συμμετέχει αυτό, όπως η χρηματοδότηση του κέντρου Απεξάρτησης Οδυσσέας(από τα ιδρυτικά μέλη), όλες οι προσπάθειες κατά της Εκτροπής του Αχελώου, η επιτροπή της Περιφέρειας για την Ανώτατη Παιδεία και Έρευνα καθώς και παρεμβάσεις για το Παν/μιο Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, όπως για το παράρτημα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο που έμεινε ως είχε μετά και από παρέμβασή του κατά της επιστροφής του στη Πάτρα, όπου αρχικά ανήκε.

Έγινε αναφορά τα μεταπτυχιακά σεμινάρια που δόθηκαν πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ(μη κερδοσκοπική εταιρία που από τα μέσα του ’60 διοργανώνει μεταπτυχιακά πριν κι από τα ελληνικά Πανεπιστήμια), στη δημιουργία σύγχρονου portal με πολύ μεγάλες-ακόμη-δυνατότητες αλλά και τη συμμετοχή με 5% σε όλες τις Αναπτυξιακές εταιρίες του νομού. «Το Επιμελητήριό μας έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ανάμεσα στα 5 κορυφαία της χώρας και σύντομα αυτό θα το δείτε και ανακοινωμένο» δήλωσε ο κ. Τσιχριτζής κάνοντας ειδική μνεία για τις επιδόσεις του θεσμού στη διαδικασία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και στην Υπηρεσία μιας στάσης όπου ήταν ανάμεσα στα 6 μόνο Επιμ/ρια στη χώρα που μπόρεσαν να φέρουν από το πρώτο τρίμηνο του 2011 τη διαδικασία σε πέρας. Ξεπερνώντας, μάλιστα, πολλά άλλα, μεγαλύτερων νομών, με πολλαπλάσιους πόρους. Στο σημείο αυτό, δε, τονίστηκε ότι με το ΓΕΜΗ ουσιαστικά παύει η ομηρία των επιχειρήσεων από τα κρατικά «παράκεντρα», ανοίγουν οι εταιρίες ακόμα και σε έξι ώρες, ενώ στη δικαιοδοσία των Επιμελητηρίων εμπίπτουν ακόμα και τα φαρμακεία ή η αντιμετώπιση του παρα-εμπορίου(μόνο οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμα περνούν από ειδικό καθεστώς).
Τέλος, ο κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο για τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπου συμμετέχει με δύο εκπροσώπους και μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερους από τους εκατοντάδες, όπως ανέφερε, συμπατριώτες μας που έχει βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους, είτε μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών όπου συμπράττει είτε μέσω καθοριστικών παρεμβάσεων σε υπηρεσίες, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α. είτε μέσω των κορυφαίων εκθέσεων στον κόσμο(Anuga, Sial κ.α.). «Ένα από τα πιο μεγάλα μας επιτεύγματα είναι ότι από συμμετοχή σε τέτοιες εκθέσεις παραγωγός από τη Ναύπακτο, βρήκε τέτοια αγορά που τώρα έχει αληθινά προκόψει» δήλωσε θυμίζοντας και την 1η έκθεση προϊόντων στο Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο. Εκεί, όπως ανέφερε «κινητοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις μας για να είναι όλοι εκεί, ακόμη και μεγάλες εταιρίες που κατά 98% κάνουν εξαγωγές, αν και δεν το είχαν ανάγκη, γιατί θέλαμε να μάθει ο κόσμος ότι ο νομός παράγει».

«Όποιος ασχολείται, ξέρει»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη συνέχεια, αν αποδέχεται ότι το Επιμελητήριο έχει σαν επίκεντρο το Αγρίνιο, απάντησε ότι η έδρα μπορεί να μην αλλάζει όπως και το γεγονός ότι 65% με 70% των επιχειρήσεων είναι στη γύρω περιοχή του Αγρινίου, αλλά αυτό δεν εμποδίζει παρεμβάσεις σαν τις πολύ σημαντικές για το Βιοτεχνικό Πάρκο που προτάθηκε στην Ναύπακτο και δεν έγινε από επιλογές του δήμου για κολυμβητήριο(!), όπως το παράρτημα του ΟΑΕΕ στη Ναυπακτία, τις προτάσεις για 3 Δ.Ο.Υ. στο νομό ή τις προσπάθειες για αξιοποίηση των εργοταξιακών περιοχών στο Αντίρριο προκειμένου να γίνουν εκθέσεις επιπέδου Hellexpo. «Αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται όσοι προτάσσουν τοπικιστικά θέματα» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι η κρίση επηρεάζει και το Επιμ/ριο, όπως όλους τους φορείς, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με θυσίες και οικονομίες όπως την αναστολή του περιοδικού του φορέα, «σε προεκλογική περίοδο, που όλοι ξέρουμε ποιον θα ευνοούσε έστω και μια έκδοση ακόμα, αφού το έργο μας προάγει σε τελική ανάλυση» δήλωσε όλο νόημα.
Αναφορά έκανε και στη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο -που αναβλήθηκε και πάλι στη Πάτρα -όπου όπως αναφέρθηκε «δεν μπορεί το Επιμελητήριο να αφήσει τα μέλη του να χάσουν τις περιουσίες τους π.χ. στη εθνική οδό γιατί κάποιες παλιές εκτιμήσεις την έφεραν σαν ζώνη κατοικίας», παίρνοντας έτσι αφορμή για να δηλώσει ότι όποιος έρχεται στο Δ.Σ. ξέρει τα πάντα, προκειμένου να απαντήσει αν είχαν ενημερωθεί τα μέλη για την ημερομηνία των εκλογών. Στο σημείο αυτό μάλιστα επισήμανε ότι 6 μήνες πριν από τις εκλογές (στην προκειμένη από τον Μάιο που μας πέρασε)αναλαμβάνει εκλογική επιτροπή και το Δ.Σ. προτείνει ημερομηνία, αυτή εγκρίνεται και μετά η Εκλογική Επιτροπή αναλαμβάνει να κοινοποιήσει σε δύο τοπικές ημερήσιες εφημερίδες την ημερομηνία. Τόνισε ότι αμέσως μόλις επίσημα γνωστοποιήθηκε πρόθεση για άλλο συνδυασμό έγιναν όλες οι διαδικασίες, ενώ απέκλεισε, λόγω των δύσκολων οικονομικών, τις κάλπες σε άλλες πόλεις λέγοντας «μας είπαν και από δήμο να μας βάλουν τα έξοδα για άλλες κάλπες, αλλά ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε» υπονοώντας ανάμιξη στα εσωτερικά του Επιμελητηρίου.
Στο τέλος και σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Τσιχριτζής απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει αυθαίρετα ότι ισχύει για τις συνδρομές το Επιμελητήριο καθώς όπως είπε «μας έρχονται εντολές να μην εξυπηρετούμε μέλη που δεν είναι τακτοποιημένα και μπορεί να πάμε ακόμη και για απιστία» ενώ απέδωσε το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εργασιακό στο δικό μας Επιμ/ριο με εφεδρεία ή απολύσεις στο ότι ανανέωσε το προσωπικό του πολύ γρήγορα, μέσω ΑΣΕΠ, με στελέχη με πολλά προσόντα όπως μεταπτυχιακά, γλώσσες και διδακτορικά σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος για κατάργηση μόνο δύο κενών οργανικών θέσεων τη στιγμή που άλλα Επιμελητήρια θα έχουν πρόβλημα ακόμη και στοιχειώδους λειτουργίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.