Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

«Πράσινο φως», υπό όρους, από το ΣτΕ στα έργα της σήραγγας του Αχελώου

«Πράσινο φως», υπό όρους, από το ΣτΕ στα έργα της σήραγγας του Αχελώου

Το «πράσινο φως», υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να συνεχιστούν τα έργα συντήρησης της σήραγγας του Αχελώου ποταμού.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με απόφασή της πέρυσι είχε παγώσει όλα τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομών και τοπικοί φορείς ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης που «πάγωνε» τα έργα, επικαλούμενο ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων. Το ΣτΕ είχε ζητήσει να προσκομιστούν στοιχεία που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου, προκειμένου να αποφασίσει επί του θέματος.

Πράγματι, το υπουργείο Υποδομών υπέδειξε τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευτεί η σήραγγα από τις φθορές που έχει υποστεί από το χρόνο και το νερό.

Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Υποδομών και επέτρεψε την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση των φθορών στη σήραγγα τις εξής προϋποθέσεις:
τα μέτρα είναι προσωρινά και δεν συνεπάγονται την κατασκευή της τελικής επένδυσης σε οιοδήποτε τμήμα του υπολειπόμενου ανεπένδυτου μέρους της σήραγγας,
η λήψη των μέτρων διασφαλίζει τη διατήρηση της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης μέχρι τη λήξη της εκκρεμοδικίας,
για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών η διοίκηση δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, η δε απόληψη των απαραίτητων αδρανών υλικών δεν θα γίνει από τις κοίτες των ποταμών αλλά από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία.
Ακόμη, η Ολομέλεια επέτρεψε τη λήψη, κατά περίπτωση, παρόμοιων μέτρων στο μέλλον, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πρόκειται για προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα και υποχρέωνε το υπουργείο Υποδομών να ενημερώνει το δικαστήριο για τις πραγματοποιούμενες εργασίες, μετά την ολοκλήρωσή τους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη μη υλοποίηση των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο θεσσαλικό κάμπο έχει προσφύγει το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς». Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί, εκτός από το υπουργείο Υποδομών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβουν τις απαντήσεις από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα που έστειλαν τον Οκτώβριο του 2009 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Θετική εξέλιξη θεωρεί το Υπουργείο Υποδομών την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των αναγκαίων εργασιών δηλώνοντας και πάλι ότι σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινηθούμε αποκλειστικά και μόνον εντός των ορίων τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δ.Ρέππας: θετική εξέλιξη

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επιτρέπονται τα έργα προστασίας των εκτελεσμένων υποδομών που αφορούν τη σήραγγα του Αχελώου.

«Θα αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των αναγκαίων εργασιών δηλώνοντας και πάλι ότι σεβόμενοι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινηθούμε αποκλειστικά και μόνον εντός των ορίων τους», τονίζει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του.
Πηγή: in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.