Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Άγιος Βλάσης:Εκδηλώσεις-εκλογές νέου συλλόγου για την αναπάρασταση (Vid)

Άγιος Βλάσης:Εκδηλώσεις-εκλογές νέου συλλόγου για την αναπάρασταση (Vid)

Πλούσιο σε εκδηλώσεις ήταν το τριήμερο που πέρασε στον Άγιο Βλάση, έδρα του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων.

Πραγματοποιήθηκε μια υπέροχη συναυλία στη πλατεία του χωριού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου. Επίσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρακτικών του συνεδρίου για τα Παρακαμπύλια που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Ομιλητές οι Ολ. Βικάτου, προϊσταμένη Λ.Σ.Τ. Εφορείας Αρχαιοτήτων Ατωλ/νίας –Λευκάδος, η οποία αναφέρθηκε στις αρχαιότητες της περιοχής, ο κος Γ. Σταμάτης , αρχαιολόγος, που  αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της μάχης της Κορομηλιάς, η  Κ. Σκανδάλου , φιλόλογος και Β. Τζώρας , οδοντίατρος, που αναφέρθηκαν διεξοδικά σε αποσπάσματα του βιβλίου και ο κος  Β. Πατρώνης Καθηγητής Παν/μιου Πατρών, ο οποίος έθεσε ζητήματα και προβληματισμούς γύρω από την μη ανάπτυξη της περιοχής, που δεν εντάχθηκε σε προγράμματα όπως το Μπαλτατζής και  φέρνοντας ως αντίθετο παράδειγμα την Ευρυτανία, η οποία αν και συνορεύει με τη περιοχή των Παρακαμπυλίων-που πλέον ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου- έχει εντελώς μια διαφορετική εικόνα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε  ο δικηγόρος Γιάννης Τσαλάκος χορηγός της έκδοσης και δωρητής
της κοινότητας Αγίου Βλασίου.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος λαϊκός αγώνας δρόμου από το σύλλογο Αγιοβλασιτών και Καραμανείκων με μεγάλη συμμετοχή ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίηθηκε πορεία απόδοσης τιμών για τη μάχη της Κορομηλιάς υπό την ηγεσία του Στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη
με αφετηρία τον Ιερό Ναό Άνω Αγίου Βλασίου και τερματισμό την Πλατεία Αγίου Βλασίου , όπου ακολούθησαν Παραδοσιακοί Χοροί.
Θα δώσουμε έμφαση στην σύσταση και δημιουργία ενός νέου συλλόγου , των φίλων της αναπαράστασης της Κορομηλίας.
Ως γνωστόν η αναπαράσταση της μάχης που ήταν μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στην Αιτωλοακαρνανία και πραγματοποιούνταν εδώ και 10 χρόνια, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπήρχε συντονιστική ομάδα, που θα μπορούσε να αναλάβει το βάρος μιας τόσο μεγάλης και πολύπλοκης εκδήλωσης.
Το έλλειμμα αυτό ανέλαβε να καλύψει ένας πυρήνας συμμετεχόντων στην αναπαράσταση. κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι προχώρησαν σε σύσταση συλλόγου με αποκλειστικό σκοπό την διοργάνωση-προετοιμασία αυτής της αναπαράστασης.
Ο χαρακτήρας του συλλόγου είναι “πανκοινοτικός”, με την έννοια ότι απευθύνεται σε όλες τις κοινότητες αυτής της περιοχής, καθώς έχουν “ιστορική εμπλοκή” στην ιστορική αυτή μάχη που έδωσε το 1823 ο Γ.Καραϊσκάκης στον Άγιο Βλάση συντρίβονταν τις δυνάμεις των Οθωμανών που επέστρεφαν από τη πολιορκία του Μεσολογγίου.
Έτσι λοιπόν το Σάββατο το πρωί πραγματοποίησαν εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ στο παλιό Δημαρχείο του Δήμου Παρακαμπυλίων, το οποίο παραχωρήθηκε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή σε νέους ανθρώπους που απλά ήθελαν να ψηφίσουν…Τα μέλη του νέου ΔΣ είναι τα εξής :
Σπυρέλης Πέτρος, Πλυταριάς Βλάσης, Παπαδήμας Κωνσταντίνος, Καπνιάς Γιάννης, Κουτσοθανάσης Βλάσης. Βασιλόπουλος Θανάσης, Αθανασάκης Ανδρέας.
Ψήφισαν γύρω στα 60 άτομα, δηλαδή ο βασικός κορμός των συμμετεχόντων της αναπαράστασης.
Η κίνηση αυτή προσθέτει ένα πυλώνα υλοποίησης αυτής της εκδήλωσης στην ορεινή και δύσκολη αυτή περιοχή του Δήμου Αγρινίου ενώ έχει χαρακτήρα συνεργατικό και επικουρικό με τους ήδη υπάρχοντες τοπικούς συλλόγους. Διότι δυστυχώς ο Καλλικράτης απεκάλυψε ήδη τις δυσκολίες τους για τις ορεινές περιοχές με τους λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα: Ακόμα και αν υπάρχουν οι δυνατότητες για να διατηρηθούν μεγάλες εκδηλώσεις με αντίκρυσμα, εντούτοις όμως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, καθώς οι περιοχές αυτές γεμίζουν από κόσμο μόλις 10-15 μέρες το χρόνο, οπότε χρειάζονται φορείς με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση τους…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.