Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Άνευ προηγουμένου λαθροθηρία στην Τριχωνίδα

Άνευ προηγουμένου λαθροθηρία στην Τριχωνίδα

Αποτελέσματα μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών 2012
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) που έπειτα από 43 χρόνια, φαίνεται ότι έχουν γίνει θεσμός. Όλο και περισσότεροι εθελοντές της Ορνιθολογικής, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης συμμετέχουν σε αυτές κάθε χρόνο!

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα όπου τον συντονισμό έχει αναλάβει πλέον η Ορνιθολογική. Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) και διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών.

Τα δεδομένα, παρέχονται στην Wetlands International και επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος οι καταμετρήσεις διήρκησαν 3 εβδομάδες και συμμετείχαν σε αυτές πάνω από 160 εθελοντές από όλη την Ελλάδα, μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης.

Ο κατάλογος των ΜΕΚΥΠ στην Ελλάδα περιλαμβάνει 154 περιοχές οι οποίες καταλαμβάνουν συνολικά 301.022 εκτάρια (ή 3.010.224 στρέμματα). Από τις 154 περιοχές, οι 47 θεωρούνται κύριες (δηλαδή ως κράτος έχουμε υποχρέωση να τις παρακολουθούμε, πχ. περιοχές Ramsar κλπ) οι οποίες καλύπτουν όμως το 80% της συνολικής έκτασης (239.765 εκτάρια) και 107 δευτερεύουσες (61.257 εκτάρια).

Συνολικά αυτή τη χρονιά καλύφθηκαν 121 περιοχές (79%), όμως από πλευράς έκτασης, καλύφθηκαν 275.112 εκτάρια, δηλαδή το 91% της συνολικής έκτασης των περιοχών ΜΕΚΥΠ. Από τις περιοχές που καλύφθηκαν, το 82% της έκτασης αφορούσε κύριες περιοχές και το 18% δευτερεύουσες.

Οι περιοχές της Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου, καλύφθηκαν στο σύνολό τους, ενώ στο Αιγαίο και το Ιόνιο, παρατηρήθηκε, όπως αναμενόταν, το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις που καλύφθηκαν είναι οι Περιφέρειες Μακεδονίας, Στερεάς και Ηπείρου.

Αξιοσημείωτη ήταν ηκαταγραφή πάνω από 1.200 πουλιών στον Υγρότοπο Σχοινιά, με πιο σημαντικά το Στικταετό, τη Λαγγόνα και τη Βαλτόπαπια. Επίσης θετικές εντυπώσεις ήταν ο μεγάλος (για την περιοχή) αριθμός των Φαλαρίδων η παρουσία Μαυροκέφαλων Γλάρων, καθώς και αρκετών Μαυροβουτηχταριών και Γκισαριών.

Δυστυχώς, δεν έλειπε και η παρατήρηση σημαντικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Τριχωνίδα. Αξιοσημείωτη ήταν η εντατική θήρα και η άνευ προηγουμένου λαθροθηρία που έλαβε χώρα φέτος στην Τριχωνίδα που προ-καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την κατανομή των πληθυσμών των πουλιών. Πέρα των θηρεύσιμων ειδών, όλοι οι εθελοντές έγιναν μάρτυρες περιστατικών αδιάκριτης φόνευσης μη θηρεύσιμων και συχνά προστατευόμενων ειδών γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δε λειτούργησαν οι μηχανισμοί φύλαξης, σε αντίθεση με τους… μηχανισμούς λαθροθηρίας.

Από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.