Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Άνοιξε ο κύκλος του αίματος

Άνοιξε ο κύκλος του αίματος

aimata

Μην πει κανένας ότι δεν ήξερε ή ότι δεν είναι προειδοποιηθεί για την πρώτη πράξη ενός δράματος που είναι πλέον αδύνατο να μη ζήσουμε. Χτες το βράδυ στο Κερατσίνι είχαμε ένα φονικό που ήδη αποδίδεται σε “άτομα με μαύρα ρούχα και κράνη” που επιτέθηκαν μαζικά σε μια παρέα και με κανονικό μπλόκο δολοφόνησαν έναν 34χρονο με μαχαιριές. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με αναφορές ότι πρόκειται για επίθεση ακροδεξιών,ενώ η Χρυσή Αυγή αρνείται εμπλοκή και απειλεί ότι θα πάει στα δικαστήρια όσους αναπαράγουν την είδηση, όμως ο δράστης έχει συλληφθεί και έχει παραδεχτεί ότι ανήκει στις τάξεις της…Το facebook έχει γεμίσει με οργισμένες αναφορές εκδίκησης καθώς το θύμα ήταν γνωστός στο χώρο της hip-hpo σκηνής αλλά και στο χώρο της ακτιβιστικής-εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με το ψευδώνυμο Killah P.

Κοιτώντας τις πρώτες αντιδράσεις και  τα πρώτα στοιχεία βλέπεις ότι όλοι ήταν έτοιμοι από καιρό. Οι επιτιθέμενοι είχαν οργανώσει κανονική επιχείρηση. Όσοι νιώθουν κοντά στο θύμα θυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα με την αφισοκόλληση στο Πέραμα αλλά και τις ακρότητες στο Μελιγαλά. Γίνεται λόγος για εκδίκηση και αίμα που θα πληρωθεί. Όλα παίρνουν την πορεία τους, τη φυσιολογική κατάληξη ενός ψυχρού εμφυλίου που μαίνεται χρόνια στην Ελληνική κοινωνία μέχρι να οδηγήσει η κρίση και το πιο ακραίο τέρας στην κοινωνική εξίσωση.

Διότι όταν 25 άτομα με κράνη και λοστάρια επιτίθενται σε κάποιους είναι ανάγκη να ξέρουμε τις πολιτικές τους πεποιθήσεις για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι φασίστες; Το σκηνικό αυτό-να μη λέμε ψέματα- δεν είναι καινούριο, το έχουμε δει χιλιάδες φορές γύρω από πορείες, στα γήπεδα, στις γειτονιές. Το αφήσαμε και γιγαντώθηκε το τέρας και αρχίσαμε να φωνάζουμε μόνο όταν μπήκε και η πιο επικίνδυνη πλευρά του, εκείνοι δηλαδή που απερίφραστα δε μισούν μόνο τη Δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα αλλά και την έννοια της ελευθερίας. Διότι ξέραμε ότι τη Δημοκρατία τη σιχαίνονται πολλοί και διάφοροι.

Τώρα, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή. Να μου το θυμηθείτε ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ψάξουν τη ζωή του θύματος, λες και μπορείς να βρεις ελαφρυντικό όταν σκοτώνεις με ενέδρα. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε από ένα ποδοσφαιρικό ματς και μια επίθεση(ίσως και σκηνοθετημένη) σε ένα γάμο…Έστω κι έτσι είναι ευκαιρία να τελειώνουμε με το πιο αποτρόπαιο, το πιο οργανωμένο κομμάτι της εξίσωσης που προέκυψε, με θεσμικά αλλά και αστυνομικά μέτρα. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε όσοι δεν είμαστε για το τρελάδικο τι κάναμε στραβά. Θα μείνουν στο απυρόβλητο και πολλοί που έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης σε πρώτη φάση, αλλά τελικά θα βγουν κι εκείνοι στο φως γιατί η κοινωνία ξέρει ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι-σε πείσμα πολλών που θα ήθελαν να μη συμβεί αυτό-η αστυνομία έπιασε άμεσα το δράστη και φαίνεται που να ξέρει να ψάξει στον Πειραιά. Στον Πειραιά που απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο εύκολα  τα “λαϊκά στρώματα”, μετακινούνται εύκολα από λαϊκισμό σε λαϊκισμό ανάλογα με την εποχή…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.