Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Έγγραφα για την Ιόνια ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Έγγραφα για την Ιόνια ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

κατάλογοςΑίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η Μαρία Τριανταφύλλου σχετικά με τη συναίνεση του Δημοσίου σε προτάσεις του Παραχωρησιούχου του έργου της Ιόνιας οδού, που αφορούν σε τμήμα του έργου Αντίρριο-Ιωάννινα μεταξύ των Α/Κ Ρίζας και Α/Κ Κλόκοβας. Η Μαρία Τριανταφύλλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραιτείται από τον έλεγχο των συμβάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει στη Βουλή τις συγκεκριμένες κυρώσεις των συμβάσεων παραχώρησης. Ωστόσο, έχει υποστηρίξει τον επανασχεδιασμό των έργων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: δηλαδή με πλήρη διαφάνεια, με απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, με σεβασμό στο περιβάλλον και με πρόταγμα την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών, την αδήριτη ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση και τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παροχή συναίνεσης του άρθρου 3.1.14 της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα.

1. Με την απόφαση Α/1/00/01/01/20097/28-11-13 του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ,παρεσχέθη η συναίνεση του Δημοσίου σε προτάσεις του Παραχωρησιούχου του Έργου της Ιόνιας Οδού «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» για την τροποποίηση του Βασικού Σχεδιασμού ,δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 3.1.14 της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου την «επιλεγείσα λύση της μελέτης οδοποιίας του Έργου με μηκοτομή και οριζοντιογραφία αυτής, τους κόμβους σύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο …..» και επίσης σύμφωνα με την υπόψη απόφαση , «ο Ανεξάρτητος Μηχανικός του Έργου προέβη στην αποτίμηση της επί έλαττον ή επί πλέον διαφοράς κόστους του Τιμήματος Μελετών-Κατασκευών».
2. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι σε περίπτωση ακύρωσης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας ,των περιβαλλοντικών όρων του τμήματος του έργου Αντίρριο-Ιωάννινα μεταξύ των Α/Κ Ρίζας και Α/Κ Κλόκοβας θα υλοποιηθεί νέα χάραξη αποτελούμενη από δίδυμες σήραγγες μήκους 2,9 χλμ. η καθεμία με υποχρέωση καταβολής από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον Παραχωρησιούχο Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συμβολής ύψους εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ. Σε περίπτωση δε ισχύος της χάραξης του Βασικού Σχεδιασμού ,ο Παραχωρησιούχος θα υποχρεούται να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των δέκα εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων (10.700.000) ευρώ.
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλείται ο κύριος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα :
Α. Τα συνημμένα στοιχεία στην προαναφερόμενη απόφαση Α/1/00/01/01/20097/ 28-11-13 δηλαδή:
Α.1 Τον πίνακα του Α.Μ. «Τροποποιήσεις Χάραξης Ιόνιας Οδού/Συγκεντρωτική Εκτίμηση Οφέλους και Κόστους»
Α.2 Τα Έντεκα (11) σχέδια (Οριζοντιογραφίες)των τροποποιήσεων της χάραξης
Β. Τα υποστηρικτικά/επιμετρητικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των δύο παραπάνω ποσών , (100 εκατ. ευρώ ή 10,7 εκατ. ευρώ), ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ.
Γ. Εάν έχει επέλθει και πότε η Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος Τροποποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συμφωνίας Τροποποίησης, η οποία ενεργοποιεί την εφαρμογή της υπόψη απόφασης. Σε περίπτωση επέλευσης της ημερομηνίας αυτής παρακαλούμε για την κατάθεση του σχετικού εγγράφου.
Δ. Την οριστική απόφαση του ΣτΕ ,σχετικά με την ακύρωση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του έργου της Ιόνιας Οδού στο τμήμα μεταξύ των Α/Κ Ρίζας και Α/Κ Κλόκοβας , εφόσον αυτή έχει εκδοθεί.

Οι Βουλευτές
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Τριανταφύλλου Μαρία
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.