Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ένας φοιτητής μας προτείνει που να βρούμε ενέργεια

Ένας φοιτητής μας προτείνει που να βρούμε ενέργεια

Το καλό με τα site και την αμφίδρομη σχέση είναι ότι υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν στα πάντα αλλά υπάρχουν και οι πολλοί που έχουν ιδέες και προτάσεις. Ειδικότερα όταν βλέπεις ότι αυτό συμβαίνει με επισκέπτες που είναι νέοι και σπουδάζουν λες “δεν μπορεί” υπάρχει ελπίδα. Φοιτητής/αναγνώστης μας(και μάλιστα πάνω στην εξεταστική-καλή επιτυχία παρεμπιπτόντως) μας έστειλε ένα mail με ιδέες και προβληματισμούς του για τα βιοκαύσιμα και πως θα μπορούσαν οι αγρότες της περιοχής μας να είναι αυτάρκεις σε καύσιμα αλλά και να μπουν σε ένα σχεδιασμό για να παράγουν βιο-καύσιμα. Μην ξεχνάμε ότι η μόνη σχέση με τα καύσιμα των αγροτών, ειδικά αυτή την εποχή, είναι οι καταγγελίες ότι ορισμένοι μέχρι πρότινος αποθήκευαν πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν για κίνηση, για κακό δηλαδή. Αρχικά είπαμε να κάνουμε ένα ρεπορτάζ για το θέμα αλλά μάλλον καλύτερη ιδέα είναι να αφήσουμε τον φοιτητή συμπατριώτη μας να τα πει καλύτερα. Έτσι μπορεί να ιδρώσει και κανένα αυτί. :

“Σας διαβάζω αρκετό καιρό, ίσως και πάνω από χρόνο, και βλέπω τώρα τελευταία τις ειδήσεις για το πετρέλαιο και για τον καπνό από τα τζάκια κ.ο.κ. και θα ήθελα να προτείνω κάτι μιας και το know-how έχουμε στην περιοχή και δεν κολλάμε σε τίποτα άμα θέλουμε(δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η περιοχή έβγαζε από την αρχαιότητα πάρα πολύ καλούς και σκληροτράχηλους στρατιώτες και μην ξεχνάμε τον Τίτορμο). Θα είμαι λακωνικός γιατί είμαι εν μέσω εξεταστικής.
Μιας και έχετε αρκετό κόσμο που σας διαβάζει,  ενημερώστε τον κόσμο για την παραγωγή βιο-ντίζελ. Έχουμε τόσα και τόσα χωράφια και άλλα τόσα μηχανήματα που σκουριάζουν στην περιοχή και ο κόσμος δεν έχει να πάρει πετρέλαιο. Ας μάθει ο κόσμος ότι με 3-4 στρέμματα  χωράφι και ένα τρόπο να εξάγει το λάδι από την ελαιοκράμβη ή τον ηλίανθο(αυτό είναι κάτι που μας λείπει) και μέσα σε μια εβδομάδα με σωστούς καταλύτες μπορεί το σπορέλαιο να το κάνει βιο-ντίζελ. Μάθετε τον κόσμο, ο οποίος έχει το μέλι στη γυάλα, δεν έχει κουτάλι και φοβάται μην λερώσει τα χέρια του, ότι μπορεί να κινεί τα οχήματά του, τα τρακτέρ του, τις αντλίες του και φυσικά να θερμαίνεται χωρίς να πληρώνει 1.5 ευρώ το λίτρο, ενώ μπορεί με κόστος λιγότερο και από την αγορά ξύλου να κάνει τη δουλειά του.
Δυστυχώς η περιοχή και οι αγροτικές ενώσεις του νομού δεν λειτουργούν όπως πρέπει και δεν ενημερώνουν σωστά τον αγρότη.
Δεν είναι θέμα νομιμότητας ή παρανομίας, είναι θέμα επιβίωσης και κάποια στιγμή, όπως πάει η κατάσταση, θα πρέπει να λερώσουμε τα χέρια μας με το μέλι, για να μην τα λερώσουμε με τίποτε άλλο. Ήθελα να προσθέσω και άλλα, τέτοια θέματα δεν τελειώνουν ποτέ.
Γ. Φ./ Φοιτητής Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

(για την απόδοση) Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.