Τρίτη, Ιούλιος 23, 2019

Ένα άχρηστο debate

debate

Σχεδόν υποχρεωτικά, σε εθνικό δίκτυο, απόψε το βράδυ η χώρα θα δει εφτά αρχηγούς κομμάτων να μην συνομιλούν παρά μόνο με αυστηρούς κανόνες, με «σκηνικό» δίπλα τους έξι δημοσιογράφους- για να είναι όλοι ευχαριστημένοι-που όμως δεν θα μπορούν να ρωτάνε ελεύθερα.

Μερικοί από τους αρχηγούς θα καταγγείλουν κιόλας τη διαπλοκή και τα μεγάλα ΜΜΕ που τους παίζουν όλη μέρα. Στο πάνελ δεν θα είναι ο αρχηγός ενός κόμματος που ο αδάμαστος ελληνικός Λαός μάλλον θα φέρει τρίτο στις προσεχείς εκλογές. Πρόκειται για ένα κόμμα που πριν μερικά χρόνια ήταν ένα νέο-παγανιστικό, εθνικοσοσιαλιστικό σχήμα, γεμάτο υμνητές του Αδόλφου και το οποίο γιγαντώθηκε από τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Ειδικά  μετά από δυο τρεις Δεκέμβρηδες που ακολούθησαν το κρίσιμο 2008 και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Ένα κόμμα που δεν το καλούν στο debate αλλά που μπορεί κανονικά να έχει άδεια από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και να παίρνει τον τρίτο μεγαλύτερο τηλεοπτικό χρόνο δικαιωματικά.

Ούτε κανονικός διάλογος μπορεί να γίνει, όσο δεν υπάρχει μια σχετική κανονικότητα στην κοινωνία κι όσο χιλιάδες άνθρωποι δεν δουλεύουν και άλλες τόσες χιλιάδες κάνουν πως δουλεύουν και κάνουν πως πληρώνονται. Ο χώρος που μένει καθημερινά για την παράνοια και τη ράδιο-αρβύλα μπροστά σε να κομπιούτερ δεν μπορεί να γεμίσει παρά μόνο με θεωρίες.

Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος; Τα έργα στο νομό έχουν σταματήσει ή συνεχίζονται; Τα πράγματα είναι χειρότερα τώρα για το νοσοκομείο ή επί Αδώνιδος; Ανάλογα ποιον ρωτάς. Στον Βελισσάρη προχτές έγινε έλεγχος από την αστυνομία για τον θόρυβο ή συνελήφθη ένας αυτοφωράκιας, την έγραψαν όλοι κανονικά την αστυνομία και υποκριτικά συνέχισαν τα γούστα τους μέχρι να γίνει μια δίκη παρωδία κάποτε;  Ποιος μπορεί να απαντήσει σε κάτι από τα παραπάνω; Κανείς. Και το debate δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει σε τίποτε, γι’ αυτό άλλωστε γίνεται. Για να κερδίσει κάποιος τις εντυπώσεις .

Αυτός μπορεί να είναι κι ο Λαφαζάνης που θεωρεί ότι είναι καλό που περιορίστηκαν οι εισαγωγές από τα capital controls αλλά δεν τον νοιάζει αν δεν βρίσκουν ανταλλακτικά χιλιάδες επιχειρήσεις ούτε και ρώτησε τι έγινε με τις εξαγωγές. Όλοι ξέρουν από πού κάνουμε εισαγωγές ή νομίζουν ότι ξέρουν. Πού κάνουμε εξαγωγές όμως ξέρει κανείς; Σε ποιες χώρες εξάγουμε κυρίως;

Πλην πετρελαιοειδών, για πολύ καιρό η Γερμανία αποτελούσε τον σημαντικότερο αποδέκτη ελληνικών προϊόντων, αλλά από το 2011 και μετέπειτα, υποχώρησε στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Σήμερα επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών,  με μερίδιο 9,69%, η Γερμανία είναι δεύτερη, μετά την Ιταλία (μερίδιο 14,40%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (μερίδιο 6,23%), την Κύπρο (μερίδιο 5,55%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μερίδιο 5,30%). Αλλά ο κόσμος ξέρει άλλα πράγματα και κανένα debate δεν θα τον διαφωτίσει.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.