Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Ένα νέο βιβλίο: Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Ένα νέο βιβλίο: Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Π. Μοσχολιός σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Μεταξούλας Μανικάρου και Χρυσούλας Σπυρέλη,

«ΑΓΡΙΝΙΟ:ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΙΕΣ 1833 – 2007»< ?xml:namespace prefix = o />

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθείστο Παπαστράτειο Μέγαρο (πλ. Παναγοπούλου 4, Αγρίνιο το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Σταύρος Μπένος, π. υπουργός Πολιτισμού

Νίκος Φελέκης, εκδότης – διευθυντής

εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή»

και οι συγγραφείς: Μεταξούλα Μανικάρου & Χρυσούλα Σπυρέλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε αυτό το βιβλίο ξαναδιαβάζουμε τα πεπραγμένα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Αγρίνιο, μέσα από το βιβλίο «Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1833-2007)» Πρόκειται για μία άρτια αισθητικά έκδοση που αποτελεί ένα συνολικό αφιέρωμα στα 170 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου. Βιογραφικά, φωτογραφίες, ανέκδοτα στοιχεία για όσους κατείχαν το συγκεκριμένο αξίωμα, εκλογικά αποτελέσματα, ιστορικές αναφορές στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνδέουν τις δημαρχικές θητείες με τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης του Αγρινίου.
Το βιβλίο δομείται σε πέντε μέρη τα οποία συνολικά περιέχουν είκοσι τέσσερα (24) κεφάλαια ισάριθμα των αντίστοιχων δημαρχικών περιόδων. Το κάθε κεφάλαιο έχει δύο ενότητες: τη «ΔΗΜΑΡΧΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» κάθε θητείας που φέρει τον αύξοντα αριθμό του κεφαλαίου και τα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» τα οποία έχουν την ίδια αρίθμηση.
Στη «ΔΗΜΑΡΧΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ο αναγνώστης θα βρει πρώτα τη φωτογραφία και τα βιογραφικά του δημάρχου, τα χρονικά όρια της θητείας του και τη σύσταση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τα κυριότερα γεγονότα που συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη δημαρχική περίοδο. Στα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» θα βρει Πρακτικά συνεδριάσεων, επιστολές δημάρχων προς την κεντρική εξουσία, αντιπολιτευτικά κείμενα, δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών για την περιρρέουσα «ατμόσφαιρα» κάθε εποχής, καθώς και για τη δραστηριότητα των ανθρώπων που κυβέρνησαν την πόλη.
Τα «ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» φωτίζουν καλύτερα την εποχή που θήτευσαν οι δημοτικοί άρχοντες και αποτελούν ένα υλικό συγκεντρωμένο γύρω από την Τοπική Ιστορία για όποιον θέλει να ενημερωθεί ή να ασχοληθεί περαιτέρω, αλλά και χρήσιμο για εκείνον που θα ενδιαφερθεί να συνεχίσει την έρευνα σε πιο εξειδικευμένους τομείς.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, ακόμη, πρόλογος του Δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, πρόλογος του συλλέκτη φωτογραφιών Χαράλαμπου Δημάδη και εισαγωγικό κείμενο για το «ρόλο της δημοτικής αρχής στη διαδικασία σχηματισμού της νεότερης πόλης του Αγρινίου», που έγραψε η αρχιτέκτων Δώρα Μονιούδη Γαβαλά, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο.
Επίσης, στο τέλος, δημοσιεύεται ως Επίμετρο, εργασία του Δημητρίου Καφρίτσα (επίτιμου διευθυντή του δήμου Αγρινίου) με τίτλο «ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ (1951-1997)», η οποία περιλαμβάνει λεπτομερώς εκλογικούς νόμους και εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και όλα τα ονόματα αυτών που έλαβαν μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1951-1997.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.