Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Ένα ξεχωριστό βράδυ για το φιλαναγνωστικό κοινό του Αγρινίου

foto 1

Ένα ξεχωριστό βράδυ έζησε το φιλαναγνωστικό κοινό του Αγρινίου. Στην 3η συνάντηση, για φέτος, της Λέσχης ανάγνωσης,  η φιλόλογος κ. Λένα Ζαμπάρα μέσα από το  βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Στο Χριστό στο Κάστρο, μίλησε για τη θρησκευτικότητα του λογοτέχνη.

Στην εισήγησή της η κ. Ζαμπάρα αναφέρθηκε στη ζωή του κορυφαίου Έλληνα διηγηματογράφου τονίζοντας εκτός των άλλων ότι ο Αλέξανδρος ήταν γιος ιερέα, μεγαλωμένος με αυστηρές  χριστιανικές αρχές. Η θρησκεία στο έργο του έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, αναπόσπαστα δεμένη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Η πίστη στο θεό κινεί τις συμπεριφορές των ηρώων και δίνει δύναμη γι’ αυτά που πρόκειται να έρθουν. Στο εν λόγω  διήγημα Στο Χριστό, στο Κάστρο ο παπα-Φραγκούλης αποφασίζει να κάνει χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο κάστρο, παρόλο που ο καιρός δεν επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση με τη βάρκα. Όμως ο παπάς με τη γυναίκα του είχαν κάνει τάμα αυτή τη λειτουργία αν σωζόταν ο γιος τους ο Λαμπράκης που αρρώστησε βαριά τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Συγχρόνως, ο Γιάννης ο Νυφιώτης και ο Αργύρης της Μυλωνούς ήταν αποκλεισμένοι στο κάστρο από τα χιόνια…

Ο Αλέξανδρος  Παπαδιαμάντης, μέσα από το έργο του, παρουσιάζει τα έθιμα, την καθημερινότητα της εποχής του καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την οποία και περιγράφει με τρόπο μοναδικό. Γράφει σε μια ιδιότυπη αρχαΐζουσα καθαρεύουσα, ενώ τους διαλόγους των απλών ανθρώπων του νησιού του που είναι και οι περισσότεροι ήρωες των διηγημάτων του, τους γράφει στη δημοτική ντοπιολαλιά της Σκιάθου και  η κυρία Λένα Ζαμπάρα τους απέδωσε θαυμάσια.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Παπαγεωργίου Μαρία αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Ζαμπάρα και τους συμμετέχοντες επισήμανε ότι δικαιωματικά ο Παπαδιαμάντης κατέχει τον τίτλο “Ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων”…

foto 3foto 2

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.