Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Ένα ολόκληρο χωριό έμεινε «χαρμάνι»

Ένα ολόκληρο χωριό έμεινε «χαρμάνι»

Ατσίγαροι οι κάτοικοι της Μάστρου

 Ένα ολόκληρο χωριό έμεινε «χαρμάνι» αφού κανείς δεν πουλάει τσιγάρα και ο Δήμος δεν δίνει άδεια στον μοναδικό αιτούντα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι σε δεκάδες χωριά του νομού μας οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους, τα οποία και έχουν να κάνουν με την πρόσβαση και με την απουσία βασικών υπηρεσιών. Καταστάσεις που συχνά υποχρεώνουν τους κατοίκους σε εσωτερική μετανάστευση προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Και πώς αλήθεια να μείνει ένα νέο ζευγάρι σ’ ένα χωριό που δεν έχει σχολείο, δεν έχει φαρμακείο έστω, δεν έχει τράπεζα, ταχυδρομείο, δεν διαθέτει ένα χώρο πολιτισμού, πλην ενδεχομένως του βουλευτηρίου στο καφενείο! Όλα αυτά είναι συνηθισμένες καταστάσεις. Δεν φανταζόμασταν ποτέ όμως ότι θα χρειαζόταν να κάνουμε ρεπορτάζ και για το γεγονός ότι υπάρχει χωριό και μάλιστα πολυάνθρωπο… χωρίς τσιγάρα!

 Πρόκειται για τη Μάστρου της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που αριθμεί περισσότερους από εξακόσιους κατοίκους, μεγάλο ποσοστό των οποίων, καλώς ή κακώς, είναι φανατικοί και αμετανόητοι καπνιστές. Για να προμηθευτούν όμως ένα πακέτο τσιγάρα, θα πρέπει να κάνουν ένα μικρό ταξιδάκι μέχρι τη Γουριά ή το Νεοχώρι, αφού στη Μάστρου δεν υπάρχει κανείς που να πουλάει τσιγάρα! Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο ιδιοκτήτης του τοπικού σούπερ μάρκετ κ. Δημήτρης Πλεξίδας, το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν ο Δήμος του παραχωρούσε τη σχετική άδεια, έτσι όπως ο ίδιος έχει αιτηθεί από εξαμήνου. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, παρά τις επίμονες προσπάθειες του αιτούντος, ο οποίος και, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, πολύ ταλαιπωρήθηκε μ’ αυτή την ιστορία. Η απάντηση που έλαβε τελικά, ύστερα από αλλεπάλληλες «κρούσεις» προς το Δήμο και ύστερα από αρκετές παραπομπές στις υπηρεσίες, είναι ότι δεν δικαιούται τέτοια άδεια. Δεν πήρε όμως καμιά απάντηση στο απολύτως εύλογο ερώτημά του για το πώς σε άλλα χωριά και στο Δήμο Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο και παντού στην ελληνική επικράτεια δίδονται ανάλογες άδειες!

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παραχώρηση τέτοιων αδειών εμείς στην εφημ. Συνείδηση δεν το γνωρίζουμε, υποθέτουμε όμως πως τρόπος αναμφίβολα θα υπάρχει για να λυθεί το εν λόγω πρόβλημα και μπορούμε να καταθέσουμε πως, πράγματι, σε πολλά χωριά οι κάτοικοι αγοράζουν τσιγάρα από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, απουσία άλλων «σταθμών». Αρκετά προβλήματα έχει ο κόσμος, αυτό τουλάχιστον πρέπει να αφαιρεθεί.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.