Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Έρευνα: Πως εταιρίες έκαναν γεωτρήσεις πετρελαίου στις περιοχές Τρύφου και Ευήνου!

Στο φως της δημοσιότητας βγάζουμε μια έκθεση τριών καθηγητών του τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ  Χανίων,(Μαυροματίδη, Κελεσίδη, Μονόπολη) η οποία δημοσιεύτηκε το 2004.

Η έκθεση είναι γραμμένη στα Αγγλικά και παρουσιάστηκε σε επιστημονικά συνέδρια. Σε αυτή λοιπόν γίνεται εκτενή αναφορά στα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχει αναφορά και στη περιοχή μας:
Το 1997, η κυβέρνηση υπέγραψε τέσσερα συμβάσεις για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου σε τέσσερις εκτάσεις κοντά στα Ιωάννινα και τη βορειοδυτική Πελοποννήσου (NWP), δύο από αυτές μεταξύ του
Enterprise Oil και το Ελληνικό Δημόσιο (HP) και το άλλες δύο συμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία και στο  Κόλπο
του Πατραϊκού, μεταξύ Triton Ltd και η Ελληνική Κράτος (HP).Η  Enterprise Oil, στα δύο τουπαραχωρήσεις που πραγματοποίησε γεωφυσικές έρευνες που κάλυψε 700 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών.
Η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών αναγνώσεις στο NWP οδήγησε στο προσδιορισμό της θέσης των δύο γεωτρήσεων τοποθεσίες σε βάθος 2500μ η κάθε μία, ενώ για Ιωάννινα έχει οδηγήσει στον καθορισμό του θέση ενός καλά για ένα βάθος που αντιστοιχεί περίπου 4000m. Triton Ε.Π.Ε. έχει, επίσης, διεξάγεται ένα ευρύ πρόγραμμα που βασίζεται πάνω στις σεισμικές αναταράξεις ( για να βρεθούν τα τυχόν δείγματα). Για την έκταση της Αιτωλοακαρνανίας οδήγησε στο προσδιορισμό της θέσης για   γεωτρήσεις σε δύο τοποθεσίες, μιασε Εύηνο, σε βάθος περίπου 1500 και μια δεύτερη στην περιοχή  Τρύφου), στο  ίδιο περίπου βάθος.

Στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Πατραϊκού, Triton ΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει σεισμικές χαράξεις των 1.000 χιλιομέτρων, με 4000m των καλωδίων (long αντισταθμίζει τη μέθοδο). Η επεξεργασία και η ερμηνεία αυτών των χαράξεις με στόχο τη στοχευμένη βάθος 3000m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ίδια εργασία αναφέρει παρακάτω ότι το 2000  στη Τρύφου και στον Εύηνο πραγματοποιήθηκαν δύο γεωτρήσεις, χωρίς το ίδιο να γίνει στο Πατραϊκό κόλπο.

Αν και οι εργασίες δεν είχαν επιτυχία, σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων αν γινόταν γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα από 1500 μέτρα βάθος. Το άρθρο εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και υποστηρίζει ότι είναι βούληση των κυβερνήσεων.

Στο χάρτη που βλέπετε είναι αποτυπωμένες πλήρως οι θέσεις με “ενδείξεις” υδρογονανθράκων ( Το μαύρο τρίγωνο) και βλέπετε πως αυτό φιγουράρει στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης με σκούρο χρώμα είναι εκτάσεις γης που ήταν δεσμευμένες για έρευνες το 1996. Σε αυτές ανήκουν το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.