Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έρχονται χειρότερα για τις επιχειρήσεις

Έρχονται χειρότερα για τις επιχειρήσεις

Το μαρτύριο  των μικροεπαγγελματιών

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Όσοι ασχολούνται με τα επιχειρηματικά θέματα γνωρίζουν μια αμείλικτη πραγματικότητα. Παρότι τα κανάλια έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο κόψιμο επιδομάτων και συντάξεων, το αληθινό πρόβλημα το έχουν όσοι επιμένουν να ασχολούνται με μια μεσαία ή μικρή επιχείρηση ειδικά στην επαρχία.
Αρχικά η μεγάλη ελπίδα που υπήρχε και αποδείχθηκε φρούδα ήταν ο περίφημος Αναπτυξιακός Νόμος ή καλύτερα Επενδυτικός Νόμος. Και αποδείχτηκε άνθρακες ο θησαυρός τελικά διότι φτιάχτηκε για να λύσει κυρίως τα προβλήματα των μεγάλων επιχειρήσεων και πολύ λίγο έχει να κάνει με τα μεγάλα ζητήματα των μικρών και μεσαίων. Σαν αποτέλεσμα έχουμε το να μην έχουν που να στραφούν οι επιχειρηματίες που ήδη έχουν πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί στο εμπόριο μαθαίνουν τώρα ότι σχεδιάστηκαν βοηθητικά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις που άνοιξαν και δραστηριοποιούνται τα τελευταία πέντε χρόνια και όχι για τους παλιότερους που άνοιξαν πριν την κρίση…

Τι έρχεται
Ήδη έχουμε παρουσιάσει το αλαλούμ με τα περίφημα σεισμόπληκτα δάνεια που το ξέρουν όλοι ότι όσοι τα πήραν σε συντριπτικό ποσοστό δεν μπορούν να τα αποκληρώσουν. Όσο κι αν κινήθηκε το Επιμελητήριο Αιτωλοκαρνανίας και όσες ερωτήσεις κι αν έγιναν δεν υπάρχει απάντηση προς το παρόν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ερωτήσεις που έχει υποβάλει το Επιμελητήριο προς το υπουργείο Ανάπτυξης για συγκεκριμένα θέματα και ενώ η απάντηση προβλέπεται εντός δέκα ημερών έχουν περάσει δυόμιση μήνες και ακόμα τίποτε!
Δυστυχώς όμως αυτό που θα βρουν μπροστά τους οι επαγγελματίες από τον επόμενο μήνα θα είναι πρωτόγνωρο. Γιατί για πρώτη φορά θα πρέπει εσύ να αποδείξεις στις αρχές ότι δεν είσαι φοροφυγάς και όχι εκείνες ότι είσαι! Για να το πούμε απλά θα επιλέγεσαι για έλεγχο και θα σου ζητούν οι υπηρεσίες εντός εύλογου χρόνου, όχι να διενεργήσουν έλεγχο εκείνες αλλά να παρουσιάσεις εσύ το «πόθεν έσχες» σου ίσως και για τα τελευταία 30 χρόνια της επιχειρηματικής σου παρουσίας! Πρόκειται για μια κολοσσιαία αλλαγή που την καταλαβαίνουν μόνο όσοι είναι στην αγορά.
Έχει όμως και χειρότερο. Σύμφωνα με όσα πέρασαν πρόσφατα μια άλλη μεγάλη αλλαγή έχει προβλεφθεί. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος τρώει πρόστιμο από την εφορία ή από κάποιο άλλο ελεγκτικό μηχανισμό. Πλέον πρέπει να καταβάλεις το μισό πρόστιμο ακόμη και αν ο ελεγκτής σου σε έγραψε παράνομα! Ή να πας σε συμβιβασμό! Με άλλα λόγια για να εξεταστεί μια ένσταση σου και να αποδείξεις ότι κακώς δέχτηκες πρόστιμο πρέπει να έχεις καταβάλει το μισό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η βάση αυτής της σκέψης είναι πως όλοι δυνητικά είναι παράνομοι…Η είσπραξη πάντως θα έχει γίνει.

Κι άλλα απίθανα
Δεν τελειώνει εδώ το μαρτύριο όμως ειδικά των μικροεπαγγελματιών. Πολλοί νέοι που προσπαθούν να επιδοτηθούν για να κάνουν δουλειές διαπιστώνουν ότι εδώ και λίγο καιρό η ίδια συμμετοχή πρέπει να αποδεικνύεται με το μισό ποσό σε μετρητά σε τράπεζα! Πρέπει δηλαδή κάποιος που θέλει να κάνει μια επένδυση 300 χιλιάδων και η δική του συμμετοχή είναι τα 150, να έχει 75.000 ευρώ σε μετρητά. Όσα ακριβώς λείπουν δηλαδή από νέους επιχειρηματίες… Βέβαια υπάρχουν τρόποι λένε οι ειδικοί να ξεπεραστεί αυτό αλλά είναι χαρακτηριστική αυτή η αλλαγή καθώς μέχρι πρότινος έφτανε η απόδειξη ότι διαθέτεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο ακίνητο ή κινητό.
Αλλά υπάρχει και η προσωπική ευθύνη, φυσικά, όπως στο απόλυτο μπάχαλο με τα φωτοβολταϊκά των ιδιωτών-με εκείνα των αγροτών είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί πολύ απλά από τις 700 αιτήσεις θα περάσουν κάπου 150 σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Αρκετοί ιδιώτες αγόρασαν γη για να στήσουν φωτοβολταϊκά ενθυμούμενοι τις χρυσές εποχές των επιδοτήσεων. Τι εννοούμε: Σε περιοχές που ακόμα και ένας αδαής ξέρει ότι δεν είναι «ζώνες υψηλής παραγωγικότητας» πήραν εκτάσεις δίπλα μάλιστα σε άλλους που τα χωράφια τους δεν είναι σε τέτοια ζώνη. Ήταν πεπεισμένοι ότι θα αποχαρακτηριστούν εύκολα. Έλα όμως που χαρακτηρίστηκαν στο παρελθόν έτσι για να παίρνουν κάποιοι πονηροί αγρότες τις επιδοτήσεις και να κάθονται. Τώρα είναι αδύνατον να αποχαρακτηριστούν και οι διαβεβαιώσεις πήγαν περίπατο γιατί δεν μπορεί χέρσες περιοχές μια να είναι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και μετά να είναι φυτώριο φωτοβολταϊκών. Αν νομίζετε, δε, ότι μιλάμε για σπάνιες περιπτώσεις κάνετε λάθος καθώς μιλάμε για ολόκληρες περιοχές στο νομό που έκαναν αυτή τη δουλειά. Κι έτσι κάποιες ακόμα «επενδύσεις» πάνε στράφι.
Όλα αυτά από Σεπτέμβριο θα βγουν στην επιφάνεια καθώς κάθε 10 μέρες θα έρχεται και ένα χαρτί για εισφορά ή περαίωση ή τέλος επιτηδεύματος. Κι εκεί θα δοκιμαστεί η αντοχή όλων μας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.