Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Έστειλαν εξώδικα σε καταστήματα του Αγρινίου

Έστειλαν εξώδικα σε καταστήματα του Αγρινίου

Μείζον θέμα φαίνεται να δημιουργείται για την Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα μουσικών έργων. Προ ημερών έφτασαν σε αρκετούς καταστηματάρχες της πόλης τα πρώτα εξώδικα από ιδιωτική εταιρία εκμετάλλευσης, η οποία προειδοποιεί ότι απαιτεί την καταβολή αντιτίμου προκειμένου να μπορεί στα μαγαζιά τους να γίνεται χρήση συγκεκριμένων μουσικών έργων. Μάλιστα εκπρόσωποί της είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους τη διοίκηση αλλά και τα μέλη της Ένωσης από το Φεβρουάριο όταν και επισκέφθηκαν γι αυτό το σκοπό το Αγρίνιο.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι ήδη οι καταστηματάρχες πληρώνουν όπως προβλέπεται σε δύο εταιρίες για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως ο νομοθέτης δίνει πλέον τη δυνατότητα σύστασης και άλλων παρόμοιων εταιριών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια συγκεχυμένη κατάσταση. Επί παραδείγματι σε περίπτωση που κάποιος καλλιτέχνης μεταγραφεί σε άλλη εταιρία, για ποιο λόγο να πληρωθεί εκ νέου η εκμετάλλευση χρήσης των δημιουργημάτων του…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καταστηματάρχες βρίσκονται  σε δεινή θέση, καθώς εάν και εφόσον η πολιτεία δε θεσπίσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας γύρω από το θέμα, οι ίδιοι υποχρεούνται να υποκύπτουν στις χρηματικές ορέξεις του κάθε ιδιώτη. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηλία Καλλέργη μα τόνισε ότι αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο και αντιδεολογικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση επιβάλλεται να εκπέσει το ποσό που πληρώνουν ήδη στην ΑΕΠΙ. Τέλος ο κ. Καλλέργης μας ανέφερε ότι η διοίκηση της Ένωσης έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου τα μέλη της να προστατευτούν από τέτοια φαινόμενα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.