Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Έτσι είδαν στο Μεσολόγγι την «Ματωμένη Σελήνη» (φωτό)

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που για τελευταία φορά είχε συμβεί το 1982 και δεν θα επαναληφθεί πριν το 2033, είχαν την ευκαιρία να δουν στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες όσοι έβαλαν νωρίς το ξυπνητήρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.
Παρατήρησαν μια ολική έκλειψη υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθός του. Στη χώρα μας το φαινόμενο έφτασε  στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.
Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη.
Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία.Ο καλός καιρός βοήθησε και καταφέραμε να καταγράψουμε το σπάνιο αστρονιμικό φαινόμενο στοΜεσολόγγι .
Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.
Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν έγινε τελείως σκοτεινό, αλλά πήρε  μια κοκκινωπή απόχρωση, γι” αυτό πολλοί το ονομάζουν «Ματωμένη Σελήνη».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.