Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Έτσι θα αξιοποιηθεί το παλαιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου!

Έτσι θα αξιοποιηθεί το παλαιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου!
1 NTZIMANHS XATZHKOSTA XIROMERONEWS (2)Γράφει ο: Γεώργιος Αντύπας
Αντιστράτηγος ε.α.
Πρόεδρος Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών»
       Μεγάλη κινητικότητα εκδηλώνεται τελευταία για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου και την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών αποκατάστασής του.
     Πράγματι η προσμονή για αξιοποίησή του, ως στέγη της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας συντηρούσε επί πολλά έτη την υφιστάμενη κατάσταση ευρισκόμενη προ των πυλών της κατάρρευσής του. Τα δε περί αδυναμίας μετάφρασης της Διαθήκης Χατζηκώστα είτε λόγω έλλειψης μεταφραστών είτε λόγω υψηλού κόστους, 1300 ευρώ,  αποτελούν προσχήματα εμπαιγμού και συμβάλλουν ακόμα περισσότερο προς τούτο…….
 

 

           Όπως είναι γνωστό με την από 30 Μαΐου 1846 Διαθήκη των Γεωργίου και Αναστασίου Χατζηκωστα συστάθηκε στο Μεσολόγγι κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Δημοτικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου Γεωργίου και Αναστασίου Χατζηκώστα» με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου για τους φτωχούς ασθενείς της Πόλης του Μεσολογγίου και όσων ξένων ευρεθούν σ’αυτή.
     Για την ανέγερση του Νοσοκομείου παραχωρήθηκε δωρεάν στο Ίδρυμα από τον οικείο Δήμο ο χώρος, όπως εξάλλου προκύπτει και με την υπ’ αρίθμ. 1751/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ενώ οι δαπάνες για την ανέγερσή του αντιμετωπίστηκαν με χρήματα από την παραπάνω Διαθήκη.          
            Το 1999 το Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο και έκτοτε το αρχικό κτίριό του έμεινε κενό συντηρούμενο στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα με την πολυδιαφημιζόμενη ιδέα της Ακαδημίας Ελευθερίας η οποία δεν ευοδώθηκε παρά τις συνεχείς όλα αυτά τα χρόνια προσπάθειες των υπευθύνων.
          Με την παραπάνω απόφαση του Εφετείου Αθηνών κρίθηκε ότι η θέληση των διαθετών ικανοποιείται πληρέστερα με τη χρησιμοποίησή του, ως συνεδριακό κέντρο για ιατρικά θέματα και λοιπές συναφείς εκδηλώσεις με τις οποίες θα προάγεται η Ιατρική, αλλά και η εν γένει περίθαλψη των κατοίκων της Πόλης του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του.
            Στην παράγραφο 2 του άρθρου 109 του Συντάγματος αναφέρεται σε ότι αφορά τα κληροδοτήματα το εξής: «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλήφθηκε ή δωρήθηκε,στην περιοχή που καθόρισε ο δωρητής ή ο διαθέτης ή στην ευρύτερή της περιφέρεια, όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση του διαθέτη ή του δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της, καθώς και αν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης, όπως νόμος ορίζει »
            Ανώτατοι Δικαστικοί λειτουργοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο παρελθόν, γνώστες της νομοθεσίας περί Κληροδοτημάτων, έχουν εκφρασθεί με την αιτιολογία ότι με απόφαση πλέον του Αρείου Πάγου προϋπαρχούσης και βεβαίως της παραπάνω απόφασης του Εφετείου Αθηνών δύναται το κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου να περιέλθει στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού για το σκοπό που αναφέρεται στην παραπάνω απόφαση και κατ’ επέκταση στο άρθρο 109 του Συντάγματος όπως ακριβώς συνέβη και παλαιότερα και με τα δέκα κτίρια της πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κληροδοτήματα ΑΒΕΡΩΦ που περιήλθαν από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για λειτουργία των δικαστηρίων, πλην ενός κεντρικού κτιρίου που στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Άμυνας για λόγους σκοπιμότητας.
        Με βάση όλα τα παραπάνω ο Δήμος είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και συνεπικουρούμενος από τους λοιπούς φορείς της Πόλης επιβάλλεται να διεκδικήσει δυναμικά, νόμιμα και βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων την κυριότητα του κτιρίου για τους σκοπούς που αναφέρονται στην απόφαση 1751/2001 του Εφετείου Αθηνών και στο άρθρο 109 του Συντάγματος.
            Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013 συζήτησε και το παραπάνω θεμα με πρωτοβουλία του προέδρου και προτείνει:
α. Τη δυναμική διεκδίκηση του κτιρίου από τον Δήμο με όλα τα νόμιμα όπως παραπάνω μέσα
 β. Τη συντήρηση προ της τελικής κατάρρευσής του και
 γ. Την περαιτέρω αξιοποίησή του,
·Ως συνεδριακού κέντρου που αναφέρεται στη σχετική απόφαση του  Εφετείου Αθηνών
·Την εγκατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ Μεσολογγίου προς αποφυγή του υπέρογκου μηνιαίου ποσού ενοικίου που καταβάλλει για το κτίριο του σε ιδιώτη και
·Την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτήματος της ΤράπεζαςΟμφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
            Οι παραπάνω προτάσεις είναι σύννομες με το πνεύμα της Διαθήκης, της αποφάσεις του Εφετείου και του Συντάγματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιοποίησή του και να αποτελέσει κόσμημα για την Πόλη του Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή.
             Κάθε συνδρομή βοηθείας προς το σκοπό αυτό είναι θετική.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.