Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Έτσι κι αλλιώς ο υπουργός Υγείας ο πιο μνημονιακός

adonis

Σε παρέμβασή του που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο υποψήφιος δήμαρχος για το Μεσολόγγι κ. Πάνος Παπαδόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στην περιοχή, πριν υπενθυμίζει όσα θεωρεί ότι βαραίνουν τον κ. Γεωργιάδη και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στον τομέα της Υγείας, γενικά αλλά και στην περιοχή μας, και πριν του εξηγήσει ότι τον περιμένει ανάλογη υποδοχή, λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο: «…επισκέπτεται την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου ο υπ’ αριθμ  1 μνημονιακός Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου…» κλπ, κλπ.

Πράγματι ο Γεωργιάδης είναι ίσως ο πιο μισητός υπουργός(μαζί με τον Δένδια)από μια σημαντική μερίδα πολιτών, αλλά και εκείνος που «κάνει τη δουλειά» σύμφωνα με άλλη μερίδα πολιτών. Σχεδόν κανείς που ασχολείται με τη δημόσια Υγεία δεν θα τολμούσε να τον υπερασπιστεί. Σχεδόν κανείς δεν τον συμπαθεί από το χώρο. Ο ίδιος, δε, αν και έχει μόρφωση, λόγω χαρακτήρα είναι αδύνατον να γίνει συμπαθής παρά μόνο όταν καθυβρίζεται. Γι’ αυτό και προφανώς τον έχουν συμβουλέψει να υπομένει στωικά τις επιθέσεις παίρνοντας το ύφος του μάρτυρα.

Αυτά δεν εξηγούν το γιατί το υπουργείο του είναι το υπ’ αριθμόν 1 μνημονιακό υπουργείο. Γιατί δηλαδή οι δανειστές έβαλαν στο στόχαστρο τη «δωρεάν δημόσια υγεία» πάνω από όλα τα άλλα.

Αυτό έχει άλλη εξήγηση και είναι η εξής: α)Αποδεδειγμένα το μισό από το χρέος το οποίο επωμιστήκαμε ως χώρα στα χρόνια της διακυβέρνησης της νεοκαραμανλικής ΝΔ(2004-2007), προέκυψε από το χώρο της Υγείας(πολύ πάνω από τα εξοπλιστικά για να δώσω ένα πιασάρικο παράδειγμα με πολλά δικαστήρια) β) η κατάρρευση των ταμείων σχετίζεται άμεσα με το πώς εννοούμε την «δημόσια και δωρεάν» Υγεία γ) τα φάρμακά μας ήταν αδικαιολόγητα ακριβά, γράφονταν μαζικά και ήταν και είναι σε προστατευμένο περιβάλλον δ) ο ΟΗΕ κατήγγειλε την Ελλάδα για κακοποίηση των γυναικών μέσω των καισαρικών τομών και για έλλειψη σεβασμού προς την έγκυο γυναίκα μαζί με τον ΟΟΣΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(!), όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Θεοδωράκης σε ένα…συστημικό ρεπορτάζ. Το επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών είναι 15% και στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κέντρα έχουμε 65% καισαρικές και στα νοσοκομεία 40% όταν ακόμη και στις ΗΠΑ με την αμυντική ιατρική λόγω των συχνών δικαστικών αγωγών κατά των ιατρών τα ποσοστά καισαρικής είναι γύρω στο 30%! ε) η βιομηχανία των «εξετάσεων», των φυσικοθεραπειών και των σκευασμάτων για παιδιά είναι γνωστή. Η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίων σε καισαρικές και από τις τελευταίες σε μητρικό θηλασμό! στ) σε εποχή που κόσμος κινδυνεύει με απόλυση ενώ υπάρχει υποστελέχωση και ελλείψεις ας μην πιάσουμε το θέμα των ωραρίων. Άλλωστε μια επίσκεψη σαν αυτή που έκανε προ λίγων εβδομάδων κλιμάκιο ελεγκτών στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου πρέπει να κατέγραψε τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα ρεκόρ λοιπόν στην Υγεία είναι πολλά. Και έτσι εξηγείται γιατί αυτό το υπουργείο είναι το πλέον μνημονιακό αλλά και το πιο χαρακτηριστικό της χρεοκοπίας μας. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να πληρώνει ενώ του κρατάνε 500 ευρώ το μήνα για την υγεία του. Αλλά και δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει συμμετάσχει στο πανηγύρι που λέγεται δημόσια Υγεία.

 

Γ.Σ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Συμψηρής Γιάννης

    @Akis T. Roditis

    Εδώ δε νομίζω να διαφωνούμε ουσιαστικά. Έφερα το νεοκαραμανλικό παράδειγμα ως ένα δείγμα σπατάλης που δεν αποδίδεται στη “σοσιαλιστική” ή στην “αριστερή” αντίληψη περί δημοσίων και δωρεάν αγαθών. Εννοείται ότι ήρθαν κάποιοι να τελειώσουν τις συντεχνίες και την κρατικίστικη αντίληψη για τα πάντα και τελικά ήταν χειρότεροι κι από ΠΑΣΟΚους. Άλλωστε το τι έγινε ακριβώς τα χρόνια του ’80 και του ’90 είναι αδύνατο να αποτιμηθεί πια λόγω καταστροφής συνειδήσεων.Το κείμενο είναι προσπάθεια να θυμηθούμε πόσο κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε γιατί έφτασε το συγκεκριμένο υπουργείο να είναι πρώτο σε περικοπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.