Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

«Έφυγε» ο Αγρινιώτης γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς

1727159Πέθανε, σε ηλικία 84 ετών, ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Γλυπτών (1978), του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος.Ο Θύμιος Πανουργιάς γεννήθηκε το 1931 στο Αγρίνιο, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με καθηγητή τον Γιάννη Παππά (1951-1956) και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην αντίστοιχη σχολή, με υποτροφία του ΙΚΥ.
Το 1964 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Δούλεψε ακατάπαυστα τη γλυπτική, φιλοτέχνησε μνημεία, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου και ήταν μέλος πολλών επιτροπών διαφόρων φορέων και υπουργείων.
Το 1969 πραγματοποίησε, στο Βρετανικό Συμβούλιο, την πρώτη ατομική έκθεσή του, την οποία ακολούθησαν ατομικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1965, όπου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, του Σάο Πάουλο το 1969 και της Βενετίας το 1972.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές κρατικές και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. Έργα του σε δημόσιους χώρους είναι, μεταξύ άλλων, το μνημείο της εξέγερσης των καπνοπαραγωγών και της θυσίας του Βλάχου στη Σφήνα (Κυψέλη), το μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Δημάδη στο Αγρίνιο και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο που παριστάνει τους τρεις κρεμασμένους του αντιστασιακού αγώνα κατά της γερμανικής κατοχής.
«Ο καλλιτέχνης δεν σταματά να εργάζεται ποτέ. Ακόμα και όταν κοιμάται δημιουργεί. Μακάρι να έχω την τύχη να κλείσω τα μάτια μου επάνω στη γλυπτική» υποστήριζε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα του Αγρινίου «Νέα Εποχή», το 2011.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Θύμιου Πανουργιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Θύμιος Πανουργιάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, που αφιέρωσε τη ζωή του στη δημιουργία γλυπτικών έργων, δουλεύοντας κυρίως την πέτρα, το μάρμαρο και το μέταλλο, και έχοντας πλήρη γνώση των δυνατοτήτων της ύλης. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιωργος Παπαναστασίου στην οποία αναφέρει:
“Κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να κερδίσει το θάνατο, είναι ωστόσο ύψιστη τιμή την ώρα του αναπόφευκτου τέλους, να μπορεί κανείς να κοιτάξει πίσω και να διαπιστώσει ότι έζησε, πρόσφερε, αγωνίστηκε, δημιούργησε.
Αυτό μπορούμε σίγουρα να το πούμε για τον Αγρινιώτη γλύπτη, Θύμιο Πανουργιά που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μεταπολεμικής Ελλάδας, για έναν από τους μεγάλους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους και το αποτύπωμά τους στη κοινωνία.
Οι Αγρινιώτες, θα θυμόμαστε πάντα με καμάρι και χαμόγελο στα χείλη το δικό μας γλύπτη, τον Αγρινιώτη Θύμιο Πανουργιά”.

 

 

zougla.gr 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.