Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε ο Λευκαδίτης Λάκης Σάντας 70 χρόνια μετά την ηρωϊκή πράξη του

Έφυγε ο Λευκαδίτης Λάκης Σάντας  70 χρόνια μετά την ηρωϊκή πράξη του

Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Σάντας, ένας εκ των δύο νέων τότε ( ο άλλος ήταν ο Μανώλης Γλέζος) που κατέβασαν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Aυτό έγινε στις 30 προς 31 Μαίου του 1941 , Ήταν η πρώτη πράξη αυθόρμητης αντίστασης κατά των Γερμανών, τη στιγμή που οι κατακτητές δεν είχαν κλείσει ούτε ένα μήνα στην Ελλάδα και που δεν είχε προλάβει να υπάρξει κανένα κίνημα οργανωμένης αντίστασης εκεινο το χρονική διάστημα.
Ο Λάκης Σάντας κατάγεται από τη Λευκάδα ενώ συμμετείχε σε πολλές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης.
Ο Απόστολος Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σεμνός σε όλη του τη ζωή έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, ανώνυμοι».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.