Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Έχασε τη ζωή του πέφτοντας από δέντρο

Η ανάβαση και κατάβαση ηλικιωμένων στα δέντρα εγκυμονεί κινδύνους και ενόψει της αγροτικής περιόδου οπότε και τα αντίστοιχα ατυχήματα πληθαίνουν
Προ 10 ημερών απεβίωσε στη ΜΕΘ Αγρινίου ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ανέβηκε σε μια καρυδιά για να μαζέψει τους καρπούς της, με αποτέλεσμα να πέσει και να χρειαστεί να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ (μονάδα εντατικής θεραπείας). Όπως αποδείχθηκε, η μάχη για τη ζωή του ήταν άνιση. Το περιστατικό όσο απλό δείχνει, τόσο πολυσύνθετο και επικίνδυνο είναι επί της ουσίας. Κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει αντίστοιχα περιστατικά που ηλικιωμένοι ανέβαιναν σε δέντρα, έπεφταν και κατέληγαν στο νοσοκομείο με κατάγματα ή σπασίματα κ.τ.λ. Άλλες τόσες φορές ακόμη ακούσαμε αντίστοιχα περιστατικά που το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σοβαρό και καθήλωσε στο κρεβάτι πολλούς ηλικιωμένους για μήνες ή στο αναπηρικό καροτσάκι επ’ αορίστου.
Συνεπώς η ανάβαση στα δέντρα χρίζει μεγάλης προσοχής και κυρίως για τους ηλικιωμένους. Επιπρόσθετο στοιχείο που ενισχύει την ανησυχία μας είναι ότι η αγροτική περίοδος και οι ελιές μονοπωλούν το ενδιαφέρον αγροτών ή άλλων επαγγελματιών που έχουν τις ελιές ως πρόσθετη ενασχόληση ανεξαρτήτως ηλικίας. Παράλληλα όμως το γεγονός αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων που ασχολούνται και εξ ολοκλήρου. Συνεχώς τα προηγούμενα χρόνια το νοσοκομείο έχει κάνει πολλές εισαγωγές εξαιτίας πτώσεων από δέντρα. Η ουσία του θέματος λοιπόν είναι να προσέχουν οι ηλικιωμένοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ή έστω και μικροτραυματισμοί.
Η ανάβαση ίσως δείχνει εύκολο πράγματα, αλλά η διατήρηση πάνω στο δέντρο και η κατάβαση από το δέντρο είναι πολύ πιο δύσκολο και ως φυσικό επακόλουθο είναι πολλοί ηλικιωμένοι να αισθάνονται σίγουροι ότι θα το καταφέρουν ή να κάνουν λάθος εκτίμηση, η οποία στο τέλος καταλήγει σε άσχημα αποτελέσματα.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.