Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Έχουμε τα ντεσιμπέλ και χωρίς αεροδρόμιο

organa

Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη(δημοσιεύτηκε στο BBC) οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της ηχορύπανσης των αεροπλάνων από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή πάθηση, σύμφωνα με δύο νέες επιδημιολογικές επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μία βρετανική.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς διαπίστωσε ότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% έως 20% να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και άλλη καρδιοπάθεια. Ακόμα, οι περίοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των ασθενειών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσους υφίστανται τη μεγαλύτερη ηχορύπανση, δηλαδή πάνω 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Όπως ανέφερε ένας ερευνητής «αν κανείς εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνουν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια».

Θα ήθελα να προσέξετε το όριο των ντεσιμπέλ. Εξήντα τρία τη μέρα και 55 τη νύχτα! Είναι να γελάει κανείς! Τέτοιο θόρυβο κάνουν «τα παιδιά με τα παπιά» στην Παπαστράτου όταν έχουν σιγαστήρα στην εξάτμιση! Γιατί όταν την έχουν κομμένη(την εξάτμιση) ο θόρυβος αντιστοιχεί με μια συναυλία των Slayer.

Γνωρίζω ότι δεν είναι εποχή για τέτοια καθώς καφενεία, μπαρ, εστιατόρια, ουζερί και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις κλείνουν σωρηδόν όχι μόνο λόγω έλλειψης πελατείας αλλά κυρίως από τις υποχρεώσεις δεξιά και αριστερά που πρέπει να πληρώνουν ενώ χρήμα δεν υπάρχει. Όμως στο θέμα του θορύβου υπάρχουν τουλάχιστον 3 μαγαζιά στο όμορφο Αγρίνιο που κάνουν τον τριπλάσιο θόρυβο από αυτόν που αναφέρει η έρευνα όχι στις 12 το βράδυ αλλά στις…7 το πρωί.

Οι κάτοικοι που πολλές φορές μένουν στο απέναντι μπαλκόνι δεν κάνουν κάτι γιατί που να μπλέκουν. Επειδή όμως βλέπω ότι με τον κακό ύπνο και το θόρυβο σχετίζονται και θάνατοι, μήπως οι αρχές θα έπρεπε να κάνουν ότι και με το κάπνισμα για να προστατέψουν έστω αυτούς που δε φταίνε; Αλλά θα μου πεις τι ακριβώς κάνουν για το κάπνισμα; Σωστό κι αυτό…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.