Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Ίδρυση Συλλόγου στην Παντάνασσα

Ανακοίνωση για την ίδρυση Συλλόγου στην Παντάνασσα και για τις δράσεις του για τον Νοέμβριο 2015

  unnamed51-1024x768 Η ίδρυση του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Μορφωτικού Συλλόγου στην Παντάνασσα είναι πλέον γεγονός. Η επιλογή του ονόματος, καθώς και η σκιτσογράφηση του εμβλήματος, έγινε στα πλαίσια Καινοτόμων Περιβαλλοντικών Δράσεων, ύστερα από συνεργασία με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παντάνασσας.

Ως γνωστόν, ο νανογωβιός ή «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» ή επιστημονικά Economidichthys trichonis, είναι ενδημικό της Τριχωνίδας και ζει μόνο στα νερά της. Το επιστημονικό του όνομα οφείλεται στον παγκοσμίου φήμης καθηγητή ζωολογίας-ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σ. Οικονομίδη, ο οποίος το 1990 το περιέγραψε και το ταξινόμησε. Μάλιστα, είναι το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης και από τα μικρότερα σπονδυλωτά στον κόσμο.

Η μικρότητά του αυτή δεν το εμποδίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη λίμνη μας, παρότι απειλείται με εξαφάνιση. Στόχος, όμως, του Συλλόγου μας δεν είναι μόνο να αναδείξουμε το ψάρι αυτό, αλλά αντίθετα να επισημάνουμε πως , όπως ο «Πυγμαίος»(<πυγμή= γροθιά), χωράει σε μια γροθιά ή δείχνει αποφασιστικότητα/δυναμισμό, έτσι κι εμείς – παρά  το μικρό του αριθμού μας – έχουμε  δυνατότητα να κάνουμε πολλά για τον τόπο μας. Να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, κι όλα αυτά στα πλαίσια ευγενούς και υγιούς συνεργασίας με τους φορείς της κοινωνίας μας.

Παρακάτω παραθέτουμε το Πρόγραμμα Δράσεων του Συλλόγου μας για τον μήνα Νοέμβριο 2015. Καλούνται όσοι αρέσκονται σε δραστηριότητες που εμπλέκουν τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Μόρφωση να επισκεφθούν το χωριό μας και να επωφεληθούν από τις δράσεις αυτές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2015

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015,

Ώρα: 11:00 π.μ.

Τόπος: Πλατεία Παντάνασσας

Εισηγήτρια: Αλεξία Σιδέρη, Φαρμακοποιός

Εργαστήριο παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού από μούργα.

Εμπνευσμένοι από την Παράδοση μαθαίνουμε να δημιουργούμε σαπούνια αγνά και φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς επικίδυνα χημικά υλικά, πάντα με το μεράκι του χειροποίητου. Τα εν λόγω σαπούνια θα διανεμηθούν στον επικείμενο χορό του Συλλόγου μας.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015,

Εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου,

Εγκαίνια Ομώνυμου Ιερού Ναού,

Τόπος: Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Παντάνασσας

 

Γλέντι, χορός και πολυσπόρια

Επ΄ ευκαιρίας εορτασμού της πολιούχου μας, σας καλούμε στα εγκαίνια του Ιερού μας Ναού. Μετά την Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων θα αναβιώσουμε το έθιμο με τα Πολυσπόρια.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015,

Ώρα: 11:00 π.μ.

Τόπος: Δημοτικό Σχολείο Παντάνασσας

Εισηγήτρια: Γεωργία Τριχοπούλου

Εργαστήριο Ντεκουπάζ για μικρούς και μεγάλους

Ντεκουπάζ είναι η ενσωμάτωση ενός χάρτινου μοτίβου σε μια επιφάνεια. Προμηθευτείτε με άχρηστα γυάλινα αντικείμενα (βάζα, μπουκαλάκια) κι ελάτε να τα διακοσμήσουμε παρέα, μετατρέποντάς τα σε πρωτότυπα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.

Σημείωση: Η παρακολούθηση των παραπάνω δράσεων είναι ΔΩΡΕΑΝ. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προσφέρει εθελοντική εργασία ή υλική υποστήριξη σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω δράσεις (μούργα, γυάλινα βαζάκια, βράσιμο πολυσπόριων, παρασκευή νηστίσιμων γλυκών για τα εγκαίνια του Ιερού ναού), παρακαλείται να επικοινωνήσει με το Δ. Σ. του Συλλόγου έγκαιρα ώστε να πραγματοποιηθεί αρτιότερα η οργάνωσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Πυγμαίος ο Τριχώνιος»

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός  Γραμματέας

Αριστέα Φ. Ξηροκώστα

Ηλίας Αθ. Παπαχρήστος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.