Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Αγαπημένος προορισμός αλλά…υπανάπτυκτος

Αγαπημένος προορισμός αλλά…υπανάπτυκτος

Λούρος Οινιάδων: «Οι αγελάδες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους λουόμενους»
Αποτελεί αγαπημένο προορισμό για χιλιάδες κατοίκους του νομού, κυρίως από τις περιοχές Μεσολογγίου και Αγρινίου. Η ατέλειωτη παραλία του Λούρου Οινιάδων που βρίσκεται πλέον εντός των ορίων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πλήθος κόσμου, προσφέροντας σχεδόν τα πάντα. Απέχοντας μόλις μισή ώρα από το Μεσολόγγι και 45 λεπτά από το Αγρίνιο, είναι η ιδανική λύση ακόμη και για καθημερινή επίσκεψη, ενώ τα σαββατοκύριακα κυριολεκτικά βουλιάζει από τον κόσμο.
Παρά όμως το δημοφιλή της χαρακτήρα, τα προβλήματα δεν λείπουν, ξεκινώντας από την πρόσβαση και καταλήγοντας σε σοβαρά ζητήματα υγιεινής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η περιοχή προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR, είναι δηλαδή αναγνωρισμένος και προστατευόμενος υγροβιότοπος. Το γεγονός φυσικά αυτό δεν εμποδίζει την άκρατη αυθαίρετη δόμηση η οποία έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί πλήθος προβλημάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε νερού! Παρόλα αυτά, διατηρεί πλήθος λυόμενων καταστημάτων αναψυχής, τα οποία φυσικά για την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών καλώς βρίσκονται εκεί. Ωστόσο και εδώ το γράμμα του νόμου είναι «στον αέρα», εμποδίζοντας ολοκληρωμένη ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής.

«Δεμένα» τα χέρια του δήμου Μεσολογγίου
Από την πρώτη στιγμή όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παντελής Καρατσόλης, ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου υπέβαλλε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να υπάρξει μια περισσότερο ορθολογική αξιοποίηση της περιοχής. Οι προτάσεις αυτές, αφορούσαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις – τροποποιήσεις της ήδη υπάρχουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τον Υγροβιότοπο και θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό τα χέρια των τοπικών αρχών για παρεμβάσεις που θα περιόριζαν τις αυθαιρεσίες. Προέβλεπαν δε τον ορισμό ζωνών με ήπιες κατασκευές τουλάχιστον στα καταστήματα αναψυχής και ανάσχεση της αυθαίρετης επέκτασης του αυθαίρετου οικισμού που υπάρχει εκεί.
Μέχρι σήμερα ,όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, οι προτάσεις παρ όλες τις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν σε κάθε αρμόδιο φορέα, συνεχίζουν να παραμένουν στα συρτάρια αφού το ίδιο το κράτος επιμένει να κοιτάζει αλλού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διατήρηση μιας άναρχης κατάστασης και φυσικά η στασιμότητα σε κάθε ενέργεια αξιοποίησης που θα έδινε μεγάλη ώθηση στην περιοχή.
Ατυχώς όμως «οι αγελάδες έχουν περισσότερα δικαιώματα κατοχύρωσης στην περιοχή από τους λουόμενους» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Παντελής Καρατσόλης. Ο δήμος περιορίζεται απλά στη δημοπράτηση θέσεων για ομπρέλες και ξαπλώστρες (10 θέσεις συνολικά), ενώ ορίζει τα της καθαριότητας τοποθετώντας για φέτος ειδικά δύο μεγάλους κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι βέβαια λύνουν ελάχιστα προβλήματα μετά τα μέσα Ιουλίου, όπου ο χώρος δέχεται χιλιάδες κόσμου καθημερινά.
Άλλο σοβαρό σημείο, είναι επίσης ο δρόμος πρόσβασης προς την παραλία, ο οποίος λόγω της αναγκαίας διέλευσης μεγάλων αγροτικών μηχανημάτων κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, χρειάζεται συνεχώς διορθώσεις και συντήρηση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παραλία του Λούρου διατηρεί μια μοναδικότητα. Εκτείνεται σε μήκος για περισσότερα από 3,5 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 2/3 είναι εγκαταλειμμένα κυριολεκτικά στην αυθαίρετη δόμηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.