Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Αγρίνιο:Τα σεισμόπληκτα δάνεια «σκάνε» στη χειρότερη ώρα…

Αγρίνιο:Τα σεισμόπληκτα δάνεια «σκάνε» στη χειρότερη ώρα…

Τα σεισμόπληκτα δάνεια «σκάνε» στη χειρότερη ώρα…

Οι τράπεζες ήδη άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τηλέφωνα…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Εκατοντάδες επιχειρηματίες στο νομό και ειδικά πάρα πολλοί μέσα στο Αγρίνιο έχουν άλλο ένα λόγο να χάσουν τον ύπνο τους. Τα περίφημα «σεισμόπληκτα» δάνεια που πήραν πριν από δυο περίπου χρόνια ήρθε ο καιρός να πληρωθούν…
Τα δάνεια αυτά, που δόθηκαν μετά το σεισμό με επίκεντρο την Τριχωνίδα πριν μια τριετία, υπήρξαν μια σημαντική ανάσα ρευστότητας την εποχή που άρχισε η μεγάλη κάμψη και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παραδέχονται ότι ήταν οι συνθήκες που ώθησαν τους πιο πολλούς να εκμεταλλευτούν το τέλος της εποχής των παχέων αγελάδων. Όμως ο διακανονισμός ήταν ο εξής: Σχεδόν όλες οι μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα έδιναν-και μετά από ενέργειες της τότε νομαρχίας- δάνεια ύψους 75.000 ευρώ και θα τα απαιτούσαν δυο χρόνια μετά την απόδοσή τους στους αιτούντες. Αυτό το «δύο χρόνια» λοιπόν ήταν στο τέλος του περασμένου μήνα και συγκεκριμένα μετά τις 28 Ιουνίου.
Η παρούσα οικονομική κατάσταση όμως της συντριπτικής πλειονότητας όσων πήραν αυτά τα δάνεια τώρα είναι από δύσκολη ως τραγική. Και η δόση ανέρχεται στο ποσό των 16.000 ευρώ το μήνα. Οι τράπεζες μάλιστα άρχισαν ήδη τον κύκλο… επαφών με τους πελάτες αποστέλλοντας επιστολές και παίρνοντας τηλέφωνο τους επιχειρηματίες. Υπενθυμίζουν την οφειλή αλλά γνωρίζοντας πως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», με τρόπο συνήθως ευγενικό και καθόλου πιεστικό-ζητούν να καταβάλουν οι οφειλέτες ότι έχουν. Η στιχομυθία είναι «δεν μπορώ να ανταπεξέλθω» με απάντηση «βάλτε ότι έχετε. Βάλτε ένα χιλιάρικο ή ένα πεντακοσάρικο»!
Ο λόγος που οι επιχειρηματίες πάντως αιφνιδιάστηκαν είναι πως όλοι περίμεναν αναστολή της είσπραξης των συγκεκριμένων δανείων όπως έγινε στη περίπτωση των πυρόπληκτων του 2007. Εκεί υπήρξε αναστολή για δυο χρόνια και όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν αυτό αναμενόταν και στη περίπτωση αυτή. Μόνο που μεσολάβησε και η νέα επιβάρυνση των δημοσιονομικών, το Μεσοπρόθεσμο αλλά και το περαιτέρω γονάτισμα των τραπεζών που όλοι πλέον ομολογούν ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες μας αν και η αναστολή είσπραξης είχε προχωρήσει και προωθήθηκε από όσους μπορούσαν να πιέσουν και να βοηθήσουν, έχοντας πάρει μέχρι και αριθμό πρωτοκόλλου αυτό μάλλον δεν θα συμβεί. Και μάλιστα, αντ’ αυτού, είναι πιθανόν να ανακληθεί και η αναστολή της πληρωμής και των πυρόπληκτων!
Οπότε ο κλοιός σφίγγει πιο πολύ για τους επιχειρηματίες που είναι σε δύσκολη θέση και είναι αδύνατη κάθε πρόβλεψη πως θα απαλλαγούν από κάποιο από τα βάρη τους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.