Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Αγρίνιο επί Κατοχής.Τον εκτέλεσαν ενώ έτρωγε κοκορέτσι.

Αγρίνιο επί Κατοχής.Τον εκτέλεσαν ενώ έτρωγε κοκορέτσι.

Αγρίνιο. Η Γερμανική Κατοχή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Οι Ιταλικές δυνάμεις αντικαθίστανται από τα Τάγματα Ασφαλείας.Ως προς τον ρόλο τους αρκεί η παράθεση ημερησίας διαταγής που διατάζει εν ολίγοις ‘‘άπαντες να στέκονται προσοχή και να αποκαλύπτονται κατά την έπαρση της Γερμανικής Σημαίας ( Εννοεί τη Ναζιστική του Γ Ραιχ) αρρένες και θήλεις ακόμα και αυτοκίνητα.

Η αντίσταση είχε μεγάλη δράση στην ύπαιθρο( ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ). Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις ενεργούσε και ως  ‘‘αντάρτικο πόλεων‘‘ καθώς έκανε ενέργειες ακόμα και μέσα στο Αγρίνιο, αρκετά ριψοκίνδυνες, από τη στιγμή που 600 (σύμφωνα με μαρτυρίες) περίπου Γερμανοί Στρατιώτες με πλούσιο οπλισμό αλλά και Τάγματα Ασφαλείας βρίσκονταν μέσα σε αυτή.

Ενέργειες λοιπόν τέτοιες λέγεται ότι  ανέλαβαν και μέλη της  Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ). Στόχος τους μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας. Για ενέργειες μέσα στην πόλη μπορούσαν μόνο να χρησιμοποιήσουν περίστροφα και όχι τυφέκια για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούσαν εύκολα να τα κρύψουν και να μη δώσουν στόχο.

Έναν από αυτούς τον παρακολουθούσαν  στη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας εκεί που βρίσκονταν η Γερμανική Διοίκηση. Δεν προχώρησαν όμως σε άλλη ενέργεια καθώς εκείνη τη στιγμή περνούσε Γερμανική περίπολος.

Επέλεξαν λοιπόν μια άλλη χρονική στιγμή. Την ώρα του φαγητού. Φαγάδικα τότε υπήρχαν δυο τετράγωνα πάνω από την Πλατεία κοντά στο σημερινό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία). Ένα από αυτά ήταν στην οδό Καραϊσκάκη, ο δρόμος όπου σήμερα περνάει πίσω από την Μητρόπολη και οδηγεί στην Παπαστράτου ( απέναντι περίπου από εκεί που σήμερα βρίσκεται το καφέ Επίκουρος). Το μέλος των Ταγμάτων Ασφαλείας έτρωγε έξω από το φαγάδικο τότε ένα κοκορέτσι. Ξαφνικά τον πλησίασαν δύο νέοι σε απόσταση μερικών μέτρων. Όταν αυτός το κατάπινε αυτοί τον πυροβόλησαν με πιστόλι στο λαιμό και στη συνέχεια πέθανε.

Ύστερα από αυτή την ενέργεια συναγερμός σήμανε στις κατοχικές δυνάμεις της πόλης που έδρευαν μερικά τετράγωνα πιο κάτω. Οι δράστες όμως είχαν εξαφανιστεί.

Κατά τον ίδιο τρόπο εκτελέστηκε από αντιστασιακούς άλλος ένας σε κοντινό σημείο ( Πλατεία Σουλίου ) σε άλλη χρονική στιγμή ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχαν γίνει ακόμα και απαγωγές ατόμων από αντιστασιακές ομάδες που θεωρούνταν συνεργάτες του κατακτητή.

(Βασισμένο σε μαρτυρίες του Λ.Σ.)

Λ.Υ.

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.