Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Αγρίνιο: “πρόγραμμα δύο δακτυλίων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”

DSCN1159

“Η προσπάθεια αυτή αφορά πόλεις με έντονο αστικό περιβάλλον, με θέματα ρύπανσης, θορύβου , έλλειψης ελεύθερων χώρων. Θα αναπτύξουμε πρόγραμμα δύο δακτυλίων, ενός που θα αφορά το  κλειστό ιστορικό κέντρο με ανάπτυξη πεζοδρόμων, πρασίνου, νερών, φωτισμού και ένα ενός δεύτερου περιβαλλοντικού δακτυλίου , μεγαλύτερο σε ακτίνα.  Ενός πράσινου δακτυλίου”, ανέφερε σε δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ,λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αγρίνιο με σκοπό την ενημέρωση για την εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος εστιάστηκε στο σχέδιο για την περιοχή του Αγρινίου.

Την παρουσίαση ανέλαβαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ.Απ.  Κατσιφάρας, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Χρ. Σταρακά , ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου και η προϊσταμένη της διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κα Σταθοπούλου.

“Το Αγρίνιο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος , μια πόλη δυναμική, μία πόλη όμως που πρέπει να αποκτήσει μια ταυτότητα αναπτυξιακή. Έρχεται λοιπόν αυτό το σχέδιο να δώσει αυτή τη μεγάλη διαφορά. Εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή σε αυτή την κοινή προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση αναπτυξιακή, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης του Αγρινίου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Αγρίνιο, μια μεγάλη πρόκληση για τη  Δημοτική Αρχή. Ξεκινάμε τη νέα προγραμματική περίοδο με όρεξη, με πολύ καλή προετοιμασία , έχουμε διαμορφώσει την ετοιμότητα που χρειάζεται για τη διαχείριση των πόρων ΕΣΠΑ , ολοκληρώνουμε σήμερα με το Αγρίνιο τις εμβληματικές μας πρωτοβουλίες για ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και βιώσιμη αστική ανάπτυξη μετά το Μεσολόγγι , το Αιτωλικό το Κατάκολο τον Πύργο και την Πάτρα αυτή τη μεγάλη πρόκληση και σοβαρή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος”, ανέφερε σε δηλώσεις του  ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμου και Περιφέρειας ) και φορείς.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την εκδήλωση:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει και υλοποιεί αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο

Ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα κατορθώσει να συσπειρώσει τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους ερευνητικούς και παραγωγικούς φορείς και κυρίως την κοινωνία των πολιτών, με στόχο την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί η εφαρμογή της ΟΧΕ για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στο Αγρίνιο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Η παρουσίαση έγινε σήμερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με την παρουσία του Δημάρχου, αντιδημάρχων και διευθυντών, φορέων, συλλόγων και παραγωγικών μονάδων.

«Όσο πιο στενή είναι η συνεργασία μας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εφαρμογή της ΒΑΑ στην πόλη του Αγρινίου. Η μελέτη περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πολυθεματικού και πολυτομεακού σχεδίου με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα φέρουν τα επιθυμητά βιώσιμα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «ως Περιφέρεια έχουμε στρατηγικό μας στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων προκειμένου να δώσουμε ώθηση σε κάθε περιοχή, προς όφελος των συμπολιτών μας. Δε σταματάμε να διεκδικούμε για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».

Στη διάρκεια της σημερινής ημερίδας παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, καθώς και το τι περιλαμβάνει, τα οφέλη μέσα από δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, έξυπνης εξειδίκευσης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

«Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία μέσα από τη στενή συνεργασία με όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς μας εταίρους και τους δικαιούχους, θα καταφέρουμε να την διαμορφώσουμε σε μία τελική πρόταση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι αρωγός στη Δημοτική Αρχή ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην εκδήλωση εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, την παρουσίαση έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αιτωλοακαρνανίας, Γενικοί Διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, η αντιδήμαρχος Μαρία Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Δημήτρης Σκορδόπουλος, η πρόεδρος του «Παναγία Ελεούσα» Διονυσία Σαμαντά, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγρινίου Θ. Καββαδίας, η Διευθύντρια της Τοπικής Οικολογικής Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου Χριστίνα Τσιχριτζή, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Ολυμπία Βικάτου, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Γιάννης Σελιμης, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλιμώρος, από την Τριχωνίδα Α.Ε. Ιωάννης Μπιρπίλης, εκπρόσωποι παραγωγικών μονάδων, συλλόγων, φορέων κ.α.

DSCN1152 DSCN1154 DSCN1155 DSCN1156 DSCN1158 DSCN1160 DSCN1161 DSCN1163 DSCN1165 DSCN1166

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.