Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Αιθαλομίχλη SOS: Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Αιθαλομίχλη SOS: Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Τι πρέπει να προσέχουμε όλοι οι πολίτες και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες. Σε ποιες περιοχές ξεπεράστηκε το όριο συναγερμού. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

mas-epnikse-i-aithalomixli_3.w_l«Πνιγόμαστε» πάλι στην αιθαλομίχλη. Τα αιωρούμενα σωματίδιαξεπέρασαν το όριο συναγερμού σε πολλές περιοχές της Αττικής, καθώς καταγράφονται συγκεντρώσεις της τάξης των 100 μικρογραμμαρίων/ κυβικό μέτρο, δημιουργώντας συνθήκες κινδύνου για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

«Ολες οι ευπαθείς ομάδες, παιδιά, υπερήλικες, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα -κυρίως ασθματικού τύπου- με προβλήματα κυκλοφορικά, αρρυθμίες και υπέρταση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», αναφέρει στο theTOC o πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης που σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκαλείται από τα μικροσωματίδια τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αποπνιχτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, αποτυπώνεται στην έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3. Στους σταθμούςΠειραιά 123μg/m3, Αριστοτέλους 107 μg/m3 και στο Μαρούσι 108 μg/m3.

«Μην καίτε οτιδήποτε, ακόμη και ξύλα με βερνίκι»

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργιος Πατούλης εφιστά την προσοχή κυρίως στα άτομα με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια. «Ζητούμε από τους πολίτες να μην καίνε οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αποφευχθεί το φαινόμενο προηγούμενων χρόνων, όπου έβαζαν στα τζάκια και τις σόμπες ακόμη και ξύλα με βερνίκι που είναιυλικό υψηλής τοξικότητας και με απρόβλεπτες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό», λέει στο theTOC και συμπληρώνει: «Να περιορίσουν οι πολίτες την καύση ξύλου, αλλά το θέμα είναι πώς θα ζεσταθούν. Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο, αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν πρόσφερε οικονομικό όφελος στο κράτος, αλλά αύξησε την επικινδυνότητα της υγείας των πολιτών από την καύση ξύλου».

Το γκρίζο «σύννεφο» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάλυψε την Αττική, καθώς οι ημέρες ευνοούν για τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο από διεθνείς μελέτες, ότι οι αυξημένες τιμές αιθαλομίχλης, οδηγούν μακροχρόνια σε καρκινογενέσεις» αναφέρει ο Γιάννης Παντής, καθηγητής Οικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο Υγείας απευθύνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας:

Σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Ατομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Ατομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Ρύπανση από την καύση ξύλου και μέσα στο σπίτι

Ο κίνδυνος, πάντως, δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού μας, όπως επισημαίνει ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο,τι καίμε χρησιμοποιεί οξυγόνο και παράγει σωματιδιακή ρύπανση. Τα προϊόντα καύσης διοχετεύονται εντός του σπιτιού και προκαλούν και εσωτερική ρύπανση», αναφέρει. Ο κ. Μπεχράκης σημειώνει ότι «δεν είναι για όλους αναγκαίο το τζάκι, προκειμένου να ζεσταθούν», καθώς τις ημέρες των γιορτών πολλοί το άναψαν για τη θαλπωρή και την ατμόσφαιρα, υποτιμώντας τους κινδύνους από την αιθαλομίχληπου ενέσκηψε ξανά. «Ο καθένας, καλό είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετατρέπει την θαλπωρή σε πρόβλημα για τον ίδιο και για τον συνάνθρωπό του», τονίζει.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.