Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αιτωλοακαρνανία: πώς το Διαύγεια «καρφώνει» τους ελέγχους για “μαύρη” εργασία

Αιτωλοακαρνανία: πώς το Διαύγεια «καρφώνει» τους ελέγχους για “μαύρη” εργασία

10813-10Μία ημέρα πριν από τους προγραμματισμένους ελέγχους που έχει σχεδιάσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να πραγματοποιήσει στην περιφέρεια για να εντοπίσει ανασφάλιστα απασχολούμενους, η “Διαύγεια”…καρφώνει τους ελεγκτές που θα μετακινηθούν την επόμενη ημέρα “εκτός έδρας” παρέχοντας στους εργοδότες πλήρη στοιχεία για τον τόπο και τη διάρκεια των ελέγχων, το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασίας ακόμη και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο κινείται!

Την ηλεκτρονική “τρύπα” στους ελέγχους, μαρτυρούν οι σχετικές αποφάσεις για την “κάλυψη” της δαπάνης μετακίνησης των ελεγκτών που αποκαλύπτει η “Ημερησία”. Οι αποφάσεις αφορούν κάθε μετακινούμενο επιθεωρητή, είναι ονομαστικές και αναφέρουν, την ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής, τον τόπο εκτέλεσης της υπηρεσίας, το μέσο μετακίνησης και τον αριθμό ημερών εργασίας “εκτός έδρας” δίνοντας σε όσους εργοδότες και λογιστές παρακολουθούν τη “Διαύγεια” όχι μόνο μια πλήρη και “on line” πληροφόρηση, αλλά, και τον απαραίτητο χρόνο για να “προετοιμαστούν”.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να “κλείσει”, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το “παράθυρο” της ιδιότυπης αυτής πληροφόρησης που μολονότι γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους (υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο για την “κάλυψη” της δαπάνης) περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια των μετακινούμενων ελεγκτών. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η ανάρτηση των αποφάσεων να γίνεται μετά τη διενέργεια των ελέγχων…

Η είδηση της επίσκεψης των ελεγκτών, πάντως, είναι αλήθεια ότι “κυκλοφορεί” με μεγάλη ταχύτητα στις περιοχές μετά τον…πρώτο έλεγχο που γίνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται θεαματικά οι προσλήψεις τις ημέρες των ελέγχων, όπως έδειξαν και τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

13-11 13-12

http://patrastimes.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.