Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Ακλόνητος

Πλήρη στήριξη στον Καραγεωργίου από τον Φώτη Κωστούλα

ΦΩΤΟ ΔΕΡΒΙΣΗΣ

Η στήριξη που παρείχε στον Νίκο Καραγεωργίου με τις δηλώσεις που έκανε στο Ρ/Σ “ΔΥΤΙΚΑ 961 FM” ο Φώτης Κωστούλας, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Άλλωστε, πολύ νωρίτερα, έμπρακτα την παρείχε με περίσσια ευκολία, κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχεί στο (ελληνικό) ποδόσφαιρο. Που απ’ τις πρώτες “στραβές” ο προπονητής “πληρώνει το μάρμαρο”. Στην περίπτωση του Παναιτωλικού δεν βρήκε εφαρμογή αυτή η πρακτική. Αντίθετα, παρά τις… ευκαιρίες που δόθηκαν στον πρόεδρο της ΠΑΕ, ο προπονητής παραμένει ακλόνητος.
Ο Φώτης Κωστούλας την οχταετία που κρατάει τα διοικητικά ηνία του Παναιτωλικού έχει συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Δεκατρείς (διαφορετικούς) τον αριθμό, που σημαίνει ότι πολλές φορές δεν δίστασε «να ευχαριστήσει για τη συνεργασία». Και το έκανε σε περιπτώσεις που η αγωνιστική πορεία και βαθμολογική θέση της ομάδας ήταν πολύ καλύτερη από τη φετινή.
Όταν τον Ιούνιο αποφάσισε να παραμείνει στην ομάδα, ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε την τεχνική ηγεσία ήταν ο Νίκος Καραγεωργίου. Ο Καβαλιώτης τεχνικός είχε την εμπειρία, ήταν γνωστός από τη θητεία του επί σειρά ετών στη μεγάλη κατηγορία, πρώτα ως ποδοσφαιριστής και μετά ως προπονητής. Και τον συνόδευαν οι πολύ καλές συστάσεις από τον πρόεδρο με τον οποίο είχε συνεργαστεί τα προηγούμενα εξήμιση χρόνια.
Ο Καραγεωργίου κλήθηκε να κάνει στο Αγρίνιο αυτό που ποτέ δεν έκανε στην καριέρα του: Μία ομάδα εξ, αρχής. Στις προηγούμενες έβαζε λιθαράκια (πολλά ή λιγότερα). Δεν άρχιζε απ’ τα θεμέλια. Και για τον ίδιο και για τον Παναιτωλικό, ήταν ένα στοίχημα. Και η αρχή είχε δυσκολίες.
Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που ο ίδιος ο Καραγεωργίου παραδέχτηκε ότι πρέπει (και αυτός και η ομάδα) να προσαρμοστεί στα δεδομένα της κατηγορίας, αφού η μία έκπληξη διαδέχονταν την άλλη. Από τα φιλικά, έως και τα πρώτα επίσημα παιχνίδια.

Η επιθυμία του, διαταγή
Σε όλη αυτή τη διαδρομή είχε τη στήριξη του μεγαλομετόχου και προέδρου της ΠΑΕ. Στήριξη, όχι μόνο στα λόγια. Και αυτή δεν αφορά την υπομονή που έδειξε περιμένοντας, (πρώτον) θετικά αποτελέσματα και (δεύτερον) θεαματικό ποδόσφαιρο. Αφορά κυρίως τις επιλογές του προπονητή, που έγιναν επιλογές του Παναιτωλικού.
Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση Ντιμπαλά. Ήταν ίσως η πιο συζητημένη μεταγραφή του καλοκαιριού για τη Β’ Εθνική. Δεν έπαιξε ούτε 60 λεπτά σε επίσημο ματς. Η κόντρα του με τον προπονητή τον οδήγησε στο περιθώριο. Ο Φώτης Κωστούλας και η διοίκησή του δεν το σκέφτηκαν καθόλου. Η επιθυμία του προπονητή οδήγησε στη λύση του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Λίγες εβδομάδες μετά, όταν βγήκε στην επιφάνεια η κόντρα με τον Μητρόπουλο, ίδια στάση τηρήθηκε. Παρότι ο αιγιώτης νεαρός μέσος αποτελούσε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας και η περιθωριοποίηση (σύμφωνα με την επιθυμία του προπονητή) μείωνε την αξία του, πάλι η διοίκηση πήρε το μέρος του Καραγεωργίου. Ο Μητρόπουλος αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα.

Ναι στα δικά του παιδιά
Παρότι τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να μην είναι τα επιθυμητά, η έμπρακτη στήριξη στο πρόσωπο του προπονητή συνεχίστηκε. Πιο τρανή απόδειξη από την αποδοχή των μεταγραφικών του προτιμήσεων τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχει. Οι παίκτες που ήρθαν, έχουν τη σφραγίδα της δικής του επιθυμίας, αφού τους γνωρίζει πολύ καλά και συνεργάστηκε στο παρελθόν μαζί τους.
Ζήτησε τον Τζούνιορ που είχε να πάρει μέρος σε επίσημο παιχνίδι από τον Μάιο και ο Βραζιλιάνος ήρθε στο Αγρίνιο, εντάχθηκε στην ομάδα και είναι ο πρώτος από τα μεταγραφικά αποκτήματα του χειμώνα που έκανε και επίσημη εμφάνιση. Στον Εργοτέλη είχαν κοινή θητεία έξι ετών.
Επέλεξε τον Πασχάλη Μελισσά, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Ξάνθη και στη συνέχεια στον Εργοτέλη. Και αυτός ήρθε στον Παναιτωλικό. Όπως και ο Νίκος Αραμπατζής, τον οποίο παρακολουθούσε και ήθελε στον ΠΑΟΚ, όταν εκείνος ήταν προπονητής στο δικέφαλο του βορρά. Και μετά την φυγή του από τον πάγκο, ο ΠΑΟΚ απέκτησε από τον Πανσερραϊκό.
Και δεν είναι μόνο εκείνοι που ήρθαν. Για παράδειγμα, ο Παναιτωλικός έκανε προσπάθεια να φέρει έναν ακόμα πρώην παίκτη του Εργοτέλη, τον Λεάλ. Και συνεχίζει την αντίστοιχη προσπάθεια για την απόκτηση του Ρομάνο. Ικανοποιώντας και αυτή την επιθυμία του προπονητή. Προφανώς και άλλες, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Δεν υπάρχει θέμα…
Ο Φώτης Κωστούλας απάντησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ερώτημα που τέθηκε αν υπάρχει θέμα προπονητή μετά τη νέα άσχημη εμφάνιση και ήττα της ομάδας στο Βόλο. Δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεών του.
Ο Νίκος Καραγεωργίου έχει τη στήριξη του προέδρου και της διοίκησης και είναι εκείνος που καλείται με τις ανακατατάξεις που θα προκύψουν στα πρόσωπα, να ξαναφτιάξει τον Παναιτωλικό ανταγωνιστικό και ικανό να διεκδικήσει τον στόχο που από κοινού έθεσαν: Την άμεση επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.
Πολλοί λένε ότι, δεν υπάρχει πρόεδρος ομάδας που να μην στήριξε τον προπονητή με δηλώσεις του, ακόμα και αν αυτές τις έκανε λίγες μέρες (ή ώρες) πριν την ανακοίνωση της λύσης συνεργασίας του. Στην περίπτωσή μας τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Θα μπορούσε ο Φώτης Κωστούλας να ακολουθήσει την πεπατημένη. Αφού η ομάδα δεν προχωρά, αφού δεν μπορεί ν’ αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες, αφού παρουσιάζει την εικόνα που παρουσίασε στο Πανθεσσαλικό, η αποπομπή του προπονητή ήταν η εύκολη λύση. Προτίμησε την σαφώς πιο περίπλοκη. Αντί ν’ αντικαταστήσει έναν (τον προπονητή) προαναγγέλλει την καρατόμηση 4-5 ποδοσφαιριστών.
Κινούμενος κόντρα στο ρεύμα, παίρνει το ρίσκο. Αν ο Καραγεωργίου έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη της άσχημης μέχρι στιγμής πορείας, να θυσιάσει παίκτες και να χάσει χρόνο, αναγκασμένος να κάνει αργότερα την κίνηση που οι περισσότεροι περίμεναν να γίνει τώρα. Αν, όμως, αλλάξει πρόσωπο η ομάδα και η υλοποίηση των αποφάσεων που προανήγγελλε την οδηγήσουν στο στόχο, να αποδείξει ότι ακόμα και το να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι σοφή επιλογή.
Ο χρόνος θα δείξει…

Xρήστος Στούμπος, εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.