Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ακολουθείς τη διαδρομή του κέρδους

Ακολουθείς τη διαδρομή του κέρδους

καλωδια

Όλοι είναι αθώοι μέχρι κάποια στιγμή να αποδειχτεί το αντίθετο. Να αποδειχτεί, αυτή είναι η λέξη κλειδί. Να περάσουν δηλαδή από τη διαδικασία που ορίζει η κοινωνική σύμβαση που έχει γίνει για να συμβιώνουμε και με την οποία εκχωρήσαμε το δικαίωμα σε κάποιους μορφωμένους και έμπειρους να εφαρμόζουν έναν κανόνα αξιών, τον νόμο. Σίγουρα αυτή είναι μια ατελής διαδικασία μόνο και μόνο γιατί δίνει το δικαίωμα σε κάποιον, που είναι απλά άνθρωπος, να μας κρίνει. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιτρέπαμε σε όποιον είναι δυνατότερος, πιο φανατικός και αποφασισμένος, πιο εύπορος, πιο οπλισμένος, πιο έξυπνος ή πιο… οραματιστής να κάνει ότι θέλει πάνω σε όσους έχουν λίγες άμυνες.

Οι αρχές λοιπόν-μετά από πολλά “καλοκαίρια”, που λέει κι ο Χέρμαν Έσσε-αποφάσισαν να ψάξουν και βρήκαν σε πρώτη φάση δύο χώρους συγκέντρωσης σιδερικών που δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες. Αυτή είναι η κατηγορία δηλαδή, οι περιβαλλοντικές άδειες και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πέσει θύματα κάποιας παρεξήγησης ή απλά να τους έχει φάει η γραφειοκρατία. Θα τα βρουν οι υπηρεσίες αυτά.Καλό είναι, όμως, να έχουν όλοι το νου τους γιατί η μη ύπαρξη κάποιας άδειας αφήνει κενό κι ένα κύκλο εργασιών ανεξέλεγκτο, δίνοντας κίνητρο σε κάποιους να κάνουν ότι γουστάρουν. Είναι γνωστό ότι στα σιδερικά,το σκραπ και ειδικά στον χαλκό ένα ολόκληρο δίκτυο “εμπορεύεται” αποκλειστικά πράγματα που ανήκουν σε άλλους. Πιθανόν στις περιπτώσεις που είχαμε χτες απλά να λείπει κάποιο έγγραφο, δεν θα το κρίνουμε εμείς αυτό. Αλλά ο έλεγχος δίνει το μήνυμα.

Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτές τις μικρές ειδήσεις, τις φαινομενικά δευτεροκλασάτες. Διότι τελικά αυτές είναι που ορίζουν την καθημερινότητα όπου ζούμε. Η οποία, όπως όλοι ξέρουν, είναι άθλια ως προς την μικροπαραβατικότητα και όσο χειροτερεύουν οι οικονομικοί όροι κινδυνεύει να γίνει αβίωτη.

Να, για παράδειγμα, το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης πού το ψάχνει η κυβέρνηση; Αφού άφησε τις ιστορίες ότι εδώ θα γίνουμε “παράθυρο στον κόσμο” κι αφού διαπίστωσε ότι η προσφυγιά δύσκολα θα ανοίξει τις δουλειές στην επαρχία όπως εξακολουθεί να νομίζει η κυρία αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποφάσισαν να ψάξουν το θέμα σε αστυνόμους και ΕΥΠατζήδες που βγάζουν κέρδος από το θέμα…Και βρήκαν. Διότι πάντα κάποιος βγάζει κέρδος από μια υπόθεση που κακοφορμίζει.

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.