Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Αλλάζει ρότα η ΑΜΦΙΓΑΛ

imagesΣυμπράττει με ιδιώτη και σταματά να περιμένει τράπεζες και επιδοτήσεις 

Η ατέλειωτη αναμονή για τις επιδοτήσεις που θα ερχόταν, αλλά είναι διαρκώς στο δρόμο, φαίνεται ότι έκαναν όσους ασχολούνται με την ΑΜΦΙΓΑΛ να αλλάξουν εντελώς προσανατολισμό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το θέμα της παραμένει βαλτωμένο στο ίδιο σημείο τουλάχιστον από το 2012 όταν και υπήρξαν υποσχέσεις ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν το εγχείρημα.
Μόλις πρόσφατα τέλειωσε μια σειρά συναντήσεων όσων είναι στο σχήμα της ΑΜΦΙΓΑΛ δηλαδή της ΕΑΣ Αγρινίου, των Ενώσεων Μεσολογγίου και Καλαβρύτων και της ΠΕΔ(πρώην ΤΕΔΚ). Η είδηση είναι ότι πλέον υπάρχει συμπαίκτης ιδιώτης που θα μπει με ένα 10% περίπου στο μετοχικό σχήμα και θα αναλάβει να επιταχύνει κρίσιμα σημεία της επένδυσης που είχαν κολλήσει, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις τα εμπόδια από το ίδιο το σύστημα είναι ποικίλα, ενώ το τέρας της γραφειοκρατίας παραμονεύει παντού.
Η ΑΜΦΙΓΑΛ θα πορευτεί με ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δήμος Αμφιλοχίας, θα αναλάβει να παράσχει το νερό στην επιχείρηση, ενώ ο ιδιώτης θα αναλάβει να λύσει το θέμα των αποβλήτων αφού έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί μεγάλο μέρος τους για να παράγει πρωτεΐνες! Όσοι ξέρουν το αντικείμενο γνωρίζουν ότι ίσως το πιο δύσκολο είναι η διαχείριση του τυρόγαλου, που παράγεται, ενώ είναι και ένα σημείο που εκμεταλλεύεται στο έπακρο η γραφειοκρατία. Οι πληροφορίες λένε ότι τα απόβλητα που δεν θα διαχειρίζεται ο ιδιώτης έως 200 τόνους μπορεί να τα διαχειριστεί ο δήμος Αμφιλοχίας και στην ίδια έκταση με τις υποδομές(κτήρια, μηχανήματα) που υπάρχουν, το πρότζεκτ μπορεί να προχωρήσει.
Εκτός από ιδιωτικά κεφάλαια, η όλη προσπάθεια θα έχει και εντελώς ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια με τα δυνατά σημεία να είναι: α) όφελος στην τιμή για τον παραγωγό που θα είναι παραπάνω από ότι δίνει η αγορά κι αυτό γιατί το προϊόν έχει εξασφαλισμένη αγορά στην οποία θα εξάγεται, ενώ θα είναι αποκλειστικό και ένα μόνο, η φέτα β) μεγαλύτερη δυνατότητα κερδοφορίας καθώς με εξασφαλισμένη την αγορά στο εξωτερικό όσο μεγαλύτερη ποσότητα βγαίνει τόσο θα καλύπτει πιο μεγάλη διάθεση και γ) καλύτερες συνθήκες για τον παραγωγό με τα λεφτά του να τα παίρνει άμεσα λόγω εξαγωγών και με τη μονάδα δίπλά του, στην περιοχή του. Κάτι που θα τον γλιτώνει από τις σημερινές περιπέτειες όπου, επί της ουσίας, δεν ξέρει με ποιον έχει να κάνει και σε ποιον δίνει το γάλα του.

Εν ολίγοις υπάρχει στροφή και στον προσανατολισμό με ένα μόνο προϊόν τη φέτα κάτι που ενδείκνυται μόνο αν υπάρχει αγορά να διοχετευτεί, σημείο στο οποίο έχουν επιμείνει όλοι. Ειδικά, δε, ο κ. Κουτσουπιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, που φαίνεται να έχει κάνει τις πιο πολλές επαφές με όλες τις πλευρές και να τρέχει την προσπάθεια παρά τις κρατικές αγκυλώσεις. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, αμέσως μετά την σύσκεψη που οριστικοποίησε τα καινούρια σχέδια με τη συμμετοχή ιδιώτη και ιδίων κεφαλαίων, δήλωσε στο «Γ»: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο επιδοτήσεις και τράπεζες. Ήδη χάσαμε 2 σεζόν από τις αρτηριοσκληρώσεις του συστήματος. Ο δήμος θα βοηθήσει και στο νερό και στα απόβλητα. Θα βάλουμε μπροστά να δουλέψει κόσμος και μετά θα κυνηγήσουμε χρηματοδότηση και επιδοτήσεις. Πρέπει να κινηθούμε τώρα που ξεπερνάμε εμπόδια και όχι μετά».

ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.