Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Αλληλομυνήθηκαν για τα τέλη κυκλοφορίας

Αλληλομυνήθηκαν για τα τέλη κυκλοφορίας

ΙΝΚΑ και Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου

tromaktikoΔεν έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν το όχημά τους όσοι δεν πληρώσουν τα περσινά τέλη και το πρόστιμο
Κοντεύει ένας χρόνος από τότε που η Κίνηση κατά της μη ανταποδοτικότητας των τελών κυκλοφορίας, συνέλεξε ένα, στο σύνολό του, δίολου ευκαταφρόνητο ποσό από πολίτες ανά την Ελλάδα, που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτό, μη καταβάλλοντας τα τέλη, αλλά ένα ενδεικτικό ποσό στα μέλη του κινήματος για να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά του κράτους, με βασικό επιχείρημα την κακή κατάσταση των δρόμων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ποσό των 25 ευρώ που απαιτήθηκε από τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Κίνησης Μη Ανταποδοτικών Τελών Κυκλοφορίας, για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία, αφορούσε την κάλυψη των εξόδων για το 50σέλιδο κείμενο ανακοπής που περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τέλη κυκλοφορίας, τα έξοδα δικαστικού επιμελητή, τις φωτοτυπίες και τα διπλότυπα. Κατόπιν, οι οδηγοί έλαβαν ένα έγγραφο, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν εάν τους ζητούνταν παραστατικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
Το ΙΝ.ΚΑ. είχε ,από την αρχή της όλης διαδικασίας, εκδηλώσει την πρόθεσή του να στηρίξει τον δικαστικό αγώνα του κινήματος. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών και ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Λεχουρίτης, επισήμαινε πως η αρμόδια για την κάθε περιοχή ΔΟΥ όφειλε να απαντήσει εντός 50 ημερών στην ένσταση που έγινε από το κίνημα, ως δημόσια υπηρεσία, αρμόδια για τα τέλη, και πως θα έπρεπε να έχει κινήσει διαδικασίες ώστε να ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών για το τι ακριβώς συμβαίνει με το κίνημα στην περιοχή, δίνοντας μια απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου, πράγμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ,ακόμα και σήμερα, γίνει.
Παράλληλα το κίνημα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Καταναλωτών, βρίσκονταν σε διαδικασία καταγραφής και συμπλήρωσης της δικογραφίας για τη συλλογική αγωγή που επρόκειτο να κατατεθεί σε βάρος του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τέλη Μαρτίου του ‘14, ενώ το ΙΝΚΑ μέσω του προέδρου του δήλωνε τότε την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τον κ. Λεχουρίτη να δηλώνει στο «Γ», ότι «εάν χρειαστεί η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Ένα χρόνο μετά, η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου (ΚΑΠΑ) που ανέλαβε την ενημέρωση των πολιτών και τη συγκέντρωση των χρημάτων για τα παραπάνω έξοδα, ετοιμάζεται και πάλι να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες με πέρυσι, να συγκεντρώσει δηλαδή κάποιο ποσό για να κινήσει τους νομικούς αγώνες απέναντι στο κράτος.
Στο μεσοδιάστημα, έχει μεσολαβήσει Προσωρινή Διαταγή της Δικαστής Υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπέρ ενάγοντα πολίτη που συμμετέχει στο κίνημα και δεν πλήρωσε τα τέλη, μια ακόμη ενός πολίτη που αφορούσε σε οφειλές, μεταξύ αυτών και των τελών, ενώ έχουν γίνει και δικαστήρια για τα οποία η απόφαση αναμένεται. Μεσολάβησε όμως και μήνυση από πλευράς του ΙΝΚΑ προς την ΚΑΠΑ με τη δεύτερη να μηνύει επίσης το Ινστιτούτο Καταναλωτών.
Το «Γ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ κ. Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος δηλώνει πως η μήνυση από πλευράς του έγινε γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνα τα χρήματα από το ποσό που συγκεντρώθηκε και που προορίζονταν για το ΙΝΚΑ, δεν έφτασαν ποτέ. Ή μάλλον, έφτασε ένα πολύ μικρό ποσό, συγκριτικά με αυτό που συνολικά συγκεντρώθηκε. Θυμίζουμε ότι, μόνο στο Αγρίνιο, στο Κίνημα συμμετείχαν περί τα 1800 άτομα και αν τα 10 ευρώ από τα 25 που συνολικά έδωσαν πήγαιναν στο ΙΝΚΑ, το Ινστιτούτο θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει γύρω στις 18.000 ευρώ, για να καταθέσει συλλογική αγωγή και να προχωρήσει τις διαδικασίες και σε ανώτερα δικαστήρια, εάν κρίνονταν αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, στο ΙΝΚΑ έφτασαν συνολικά σχεδόν 4.000 ευρώ: «Ως ΙΝΚΑ έχουμε τη δυνατότητα της συλλογικής αγωγής. Το Κίνημα δεν το έχει. Όταν είπα σε μέλος της ΚΑΠΑ που ασχολείται με τα οικονομικά τους, για τα χρήματα, μου απάντησε ότι δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο ΙΝΚΑ, αν πρώτα δεν υπογράψω ένα συμφωνητικό», αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης, εξηγώντας πως αρνήθηκε την υπογραφή, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να γίνει αφού υπάρχουν παραστατικά στο ΙΝΚΑ για τις καταθέσεις που έγιναν και όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά για τα λεφτά που ο ίδιος εισέπραξε για το ΙΝΚΑ μέχρι στιγμής: «Επικαλούνται το γεγονός ότι υπήρξαν χρήματα που κατατέθηκαν σε προσωπικό μου λογαριασμό. Πράγματι, τότε, μέσα στην όλη διαδικασία δεν έγινε κάποιος λογαριασμός ανεξάρτητος για να κατατίθενται εκεί τα χρήματα. Τα 1.300 ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό μου για τον σκοπό αυτό έχουν κατατεθεί στο ΙΝΚΑ, υπάρχει ημερομηνία κατάθεσης, τα πάντα!», αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ αναφέρει πως μήνυσε την ΚΑΠΑ, με σκοπό τα χρήματα αυτά να δοθούν είτε στο ΙΝΚΑ για να κινήσει τις νομικές διαδικασίες, είτε να επιστραφούν πίσω στους πολίτες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συλλογική αγωγή από το ΙΝΚΑ θα κατατεθεί όπως και να’ χει μέσα στο επόμενο διάστημα, «αλλά δεν θα έχει νόημα αν δεν συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό» : «η προσφυγή δεν έχει πρώτο και δεύτερο βαθμό εκδίκασης. Πολύ πιθανό να χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Για κάθε δικαστική περιπέτεια θα καταβάλλονται κάποια χρήματα», λέει, ενώ σε σχετική ερώτηση του «Γ», απαντά πως «ναι, υπάρχουν πολίτες που διαμαρτύρονται στο ΙΝΚΑ και ρωτούν τι έγινε με τα χρήματα που έδωσαν».
Ο κ. Λεχουρίτης σε άλλο σημείο ξεκαθαρίζει ότι πλέον το ΙΝΚΑ δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την ΚΑΠΑ και λέει πως «η φερόμενη ως κίνηση ΚΑΠΑ έφτασε στο ΙΝΚΑ τον Οκτώβρη του 2013, όταν δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί ως Κίνημα και έτσι, δεν μπορούσαν να προβούν σε νομικές ενέργειες. Νομιμοποιήθηκαν στις 24/1 του 2014» και δηλώνει πως «Χρησιμοποίησαν το ΙΝΚΑ για να κάνουν τη δουλειά τους!».
Το «Γ» επικοινώνησε με το μέλος της ΚΑΠΑ κ. Σωτήρη Τηγανίτα, που ανέφερε: «στην πορεία ανακαλύψαμε ότι το ΙΝΚΑ δεν έχει δικαίωμα για συλλογική αγωγή και έπρεπε μόνοι μας να βρούμε δικηγόρο για να συνεχίσουμε».
Στο γιατί οι μέχρι τώρα δικαστικοί αγώνες για τα τέλη δεν είχαν τη μορφή συλλογικής αγωγής, αλλά έγιναν από πολίτες ξεχωριστά, ο κ. Τηγανίτας εξηγεί από την πλευρά του, ότι έπρεπε πρώτα να κερδηθούν κάποια δικαστήρια, για να υπάρχει ένα υπόβαθρο παρόμοιων υποθέσεων που έχουν παρθεί αποφάσεις υπέρ πολιτών που δεν κατέβαλλαν τα τέλη, προκειμένου να μπορεί ο νομικός να προχωρήσει σε συλλογική αγωγή. «Στο μέλλον θα προχωρήσουμε και σε συλλογική αγωγή», δηλώνει.
«Εμείς κάναμε αγωγή στο ΙΝΚΑ, ζητώντας πίσω τα χρήματα που καταβάλλαμε», λέει ο κ. Τηγανίτας.
Να σημειωθεί πάντως, πως οι πολίτες που δεν πλήρωσαν πέρυσι τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το όχημά τους, αν πρώτα δεν καταβάλλουν το ποσό για τα περσινά τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το πρόστιμο για τη μη καταβολή των τελών…

Μαρίνα Ζαρκαβέλη- Eφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. antikeimenikos

    1.800 αντιμνημονιακά πρόβατα έπεσαν θύματα μιας μπαρούφας από κάποιους επιτήδειους,,,

    Τα ίδια πρόβατα μαζί με πολλά άλλα ετοιμάζονται να ξαναπέσουν θύματα του “Δεν πληρώνω νο2” Αλέξη…

    «Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τον οδηγεί ένας λύκος παρά ένα στρατό λύκων που τον οδηγεί ένα πρόβατο»…

  2. Γιωργος Κ.

    Πράγματι τα πρόβατα βγήκαν από τη στάνη και τρέχουν για τους Βαγγελο-Σαμαράδες……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.