Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ανάβει n κουβέντα για τον δημοτικό λαχανόκηπο

Ανάβει n κουβέντα για τον δημοτικό λαχανόκηπο

Μήπως πρέπει να προηγούνται οι Ρομά στον κοινωνικό λαχανόκηπο;
…Τι πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής όπου θα γίνει η προσπάθεια

Τις τελευταίες μέρες και μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της δημοτικής αρχής Aγρινίου για τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι μη έχοντες θα μπορούν να καλλιεργούν δωρεάν βιολογικά προϊόντα, άναψε η συζήτηση για το ζήτημα, πάνω και σε μια άλλη παράμετρο. Καθώς ο δήμος, επί της ουσίας, για μια ικανή έκταση στην ευρύτερη περιοχή του Δοκιμίου, περιμένει μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος και φυσικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, οι απόψεις είναι διχασμένες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τους σημαντικούς τσιγγάνικους πληθυσμούς που ζουν γενικότερα στην περιοχή κάτω από την εθνική οδό, είτε προς τα Αη-Βασιλιώτικα, είτε στο Δοκίμι, είτε προς το ΔΑΚ.
Στο agrinionews.gr έχουν φτάσει αναφορές και κείμενα με τον προβληματισμό και τις σκέψεις πολιτών αλλά και συλλόγων που εδρεύουν στην περιοχή. Οι απόψεις είναι διχασμένες, καθώς υπάρχουν κάποιοι που δεν βρίσκουν καλή την ιδέα, γιατί θεωρούν ότι με την υπάρχουσα κοινωνική κατάσταση οι καλλιέργειες θα πρέπει να φυλάσσονται και οι καλλιεργητές με κοινωνικά κριτήρια να προστατεύονται από επιδρομές ανθρώπων που θα βρουν ευκαιρία να αποκτήσουν λαχανικά χωρίς καθόλου κόπο. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία (ίσως και ένα κοινωνικό «πείραμα»…) για να δοθούν κίνητρα, ακριβώς σε αυτή τη μερίδα του πληθυσμού, να δραστηριοποιηθεί στο να παράγει ανέξοδα τα λαχανικά της και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο αυτό το 10% που είναι προϋπόθεση ότι θα πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο.
Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιοι που λένε ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι Ρομά στο συγκεκριμένο εγχείρημα έστω κι αν δεν υπάρχει προηγούμενο στην υπόλοιπη χώρα. Το agrinionews.gr φέρνει αυτό τον προβληματισμό στην επιφάνεια και μιας και είναι και διαδραστικό –πιθανότατα- και σε δημόσιο διάλογο. Άποψη, τουλάχιστον του γράφοντος, είναι ότι πρέπει να γίνει το δεύτερο, αντί δηλαδή να αρχίσουν οι φοβίες για το αν θα μπορεί να διαφυλαχτεί η παραγωγή από ομάδες που έχουν μάθει αλλιώς, ίσως θα ήταν πρωτοποριακό να επιχειρηθεί να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους δωρεάν γη να καλλιεργήσουν, σε όσους τουλάχιστον εκφράσουν ενδιαφέρον.
Είναι πάντως περίπλοκο ζήτημα καθώς ίσως τεθεί θέμα κουλτούρας ή προσπάθειας να μπουν καλούπια και να αφομοιωθούν οι Ρομά, κάτι που μπορεί να βάλει ακόμη και νομικά εμπόδια στο ποια κριτήρια πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε όντως να είναι «κοινωνικά». Επαναλαμβάνουμε όμως ότι το θέμα απασχολεί ήδη την κοινωνία- τουλάχιστον νότια του Αγρινίου- ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία ήδη υπάρχουν επιστολές προβληματισμού.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.