Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανάπτυξη μέσω θαλάσσης

Ανάπτυξη μέσω θαλάσσης

Νέα μαρίνα σκαφών αναψυχής σχεδιάζει ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας στην Πάλαιρο χωρητικότητας 400 σκαφών. Διαβάστε πιο είναι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για την περιοχή, από που θα εξασφαλισθούν τα χρήματα για την κατασκευή της και τις προδιαγραφές που θα διαθέτει.

Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε μια νέα μελέτη η οποία προβλέπει την δημιουργία νέου τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής στην Πάλαιρο του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Η μελέτη της νέας μαρίνας αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου ενώ το κόστος της εκτιμάται πως θα κυμανθεί στα 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι προδιαγραφές της θα είναι για 200 σκάφη αλλά επί της ουσίας η αληθινή χωρητικότητά της θα αγγίζει τα 400 σκάφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο η εξασφάλιση της κατασκευής της, μετά την υλοποίηση της μελέτης, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ή με σύμπραξη του δήμου και ιδιωτών. Στην πρώτη περίπτωση κατασκευής της μαρίνας μέσω ΕΣΠΑ, τα οικονομικά οφέλη θα τα διαχειρίζεται ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ή κάποια αναπτυξιακή εταιρεία που θα εκμεταλλεύεται την μαρίνα, θα αποδίδει ετησίως ένα διόλου ευκαταφρόνητο μίσθιο στον δήμο. Παράλληλα θα υπάρχουν και τα έμμεσα οφέλη τα οποία θα περιλαμβάνειουν πρωτίστως την τοπική κοινωνία της Παλαίρου και της ευρύτερης περιοχής και δευτερευόντως θα ωφελήσουν όλη την περιοχή της Αιτ/νίας και τα νησιά του Ιονίου.

Καθημερινά στις δυο μαρίνες της Παλαίρου, στο Βουνάκι και στην μαρίνα πλησίον της πλατείας θα λιμενίζονται 300 σκάφη αναψυχής και τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο κατά πολύ ενδιαφέρον για επιπλέον αγκυροβολήσεις σκαφών χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Μεγάλες εταιρείες ενοικίασης σκαφών και τουριστικές που συνεργάζονται με δυτικοευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν κάθε χρόνο την επιθυμία να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και αδυνατούν λόγω έλλειψης θέσεων λιμενισμού σκαφών. Η Πάλαιρος απέχει ελάχιστα ναυτικά μίλια από την Λευκάδα και τα πέριξ νησιά και αυτό αποτελεί κινητήριο δύναμη τόσο για την υλοποίηση του έργου όσο και για την προσέλκυση τουριστικών σκαφών είτε ιδιωτών τουριστών και κυρίως εταιρειών.

Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Σολδάτος μας δήλωσε:” Είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο και το έχει ανάγκη ο τόπος μας καθώς θα αλλάξει την περιοχή και τα οφέλη του, είτε άμεσα είτε έμμεσα θα είναι μεγάλα”. Το συνολικό μέγεθος της μαρίνας θα είναι σχεδόν 300 μέτρα θα διαθέτει δυο λιμενοβραχίονες 220 και 70 μέτρων αντίστοιχα, όπως επίσης αναψυκτήριο και χώρους μακράς και βραχείας στάθμευσης σκαφών.

Κων/νος Χονδρός- ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.