Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Ανάσα για υπερχρεωμένους έμπορους και ελευθέρους επαγγελματίες

Ανάσα για υπερχρεωμένους έμπορους και ελευθέρους επαγγελματίες

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟπου προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη.

Πραγματική ανακούφιση προκάλεσαν με τις αποφάσεις τους, αρκετά Ειρηνοδικεία της χώρας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες που προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας (Ηρώων Πολυτεχνείου 50, Πάτρα), παρόλη την περιρρέουσα φημολογία ότι οι έμποροι δεν εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, σε αρκετές περιπτώσεις εμπόρων αποδείχτηκε ότι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο, καλύπτοντας όμως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει αυτός. Συγκεκριμένα:

– Έμπορος που διατηρεί στην Πάτρα μίνι μάρκετ, με πώληση προϊόντων καπνού και τσιγάρων, με την απόφαση 780/2014 του Ειρηνοδικείου Πατρών, υποχρεώνεται να καταβάλλει το ποσό των 80 ευρώ μηνιαίως σε τρείς τράπεζες, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του το 2019. Για τον Θ.Ν. που οι οφειλές του ανέρχονται στο ποσό των 64.000 ευρώ, προφυλάσσεται επίσης και η κατοικία του.

– Η Φ.Λ., επίσης από την Πάτρα, είναι ιδιοκτήτρια Μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. που ασχολείται με την εμπορία επίπλων κουζίνας και οι οφειλές της σε τρεις τράπεζες ανέρχονται συνολικά στις 353.000 ευρώ. Με την απόφαση 919/2014 το Ειρηνοδικείο Πατρών, και αφού απέρριψε την ένσταση για εμπορική ιδιότητα, υποχρεώνει την αιτούσα να καταβάλλει για τα τέσσερα πρώτα χρόνια το ποσό των 200 ευρώ το μήνα και ακολούθως μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της τον Νοέμβριο του 2020, 300 ευρώ μηνιαίως προφυλάσσοντας την κατοικία της και τα περιουσιακά της στοιχεία.

– Ο Ν.Μ. διατηρεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού, κατάστημα με είδη γάμου και βάπτισης. Το ποσό που οφείλει ανέρχεται στα 98.000 ευρώ και το Ειρηνοδικείο Πειραιώς με προσωρινή διαταγή για την υπ΄ αριθμόν 1373/12 αίτηση του, ορίζει μηδενικές καταβολές και προστασία της κύριας κατοικίας του μέχρι την συζήτηση της αίτησής του στις 29/11/2016.

– Τέλος, ο Α.Κ. που διατηρεί οδοντοτεχνικό εργαστήριο στην Λειβαδιά και οφείλει σε έντεκα τράπεζες το ποσό των 1.150.000 ευρώ, με την απόφαση 111/2014 του Ειρηνοδικείου Λειβαδιάς, υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Συνοψίζοντας, η κ. Διονυσία Ντούσια και ο κ. Νίκος Μπιστίνας της Ευρωπαϊκής Κίνησης Πάτρας τονίζουν ότι κάθε υπόθεση υπερχρεωμένου, που αφορά έμπορους και ελεύθερους επαγγελματίες δεν σημαίνει ότι αυτομάτως δεν εντάσσεται στο νόμο Κατσέλη καθώς θα πρέπει να εξετάζονται λεπτομερώς όλα τα κριτήρια υπαγωγής του. Γι΄αυτό λοιπόν αρκετοί έμποροι που κατέφυγαν, σαν τελευταία τους ελπίδα, στην Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας, πέτυχαν με την αρωγή της εξαιρετικά ευνοϊκές αποφάσεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Μόνο φίλοι

    Όχι άλλη διαφήμιση ρε δικηγόροι. Αρκετά. Πείτε στον κόσμο ότι τα ειρηνοδικεία είναι μόνο η αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.