Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ανάστατοι οι αγρότες Αχαίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας

Ανάστατοι οι αγρότες Αχαίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας

705traaktΟύτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν από τις επιδοτήσεις όσοι αγρότες χρωστούν στον ΟΓΑ

Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ΙΑ2 του νόμου Ν. 4254/2014, υποχρεώνεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να στέλνει τα αρχεία των δικαιούχων προς πληρωμή παραγωγών στην ανώνυμη εταιρεία του υπουργείου Εργασίας, Η.ΔΙ.Κ.Α, προκειμένου να παρακρατά τις οφειλές των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας, όχι όμως από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά 250.000 αγρότες, μεταξύ των οποίων και πολλούς από την Δυτική Ελλάδα, που λόγω της κρίσης και της χαμηλής τιμής των πριόντων τους, αδυνατούν να είναι συνεπείς προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το μέτρο έχει ξεσηκώσει νέο εμφύλιο μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Παρά την προσπάθεια που έγινε να κρατηθεί το θέμα «κρυφό», κυβερνητικά αλλά και κοινοτικά στελέχη επισημαίνουν ότι εκτός από το ότι η ρύθμιση θα ξεσηκώσει νέο κύμα αντιδράσεων, αντιβαίνει της κοινοτικής νομοθεσίας που απαγορεύει ρητά την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των επιδοτήσεων για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως: «κανείς δεν αρνείται πως πρέπει και οι αγρότες να πληρώνουν τα οφειλόμενα ,όμως ρυθμίσεις εμφανώς πρόχειρες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την κυβερνητική συνοχή αλλά και την όποια κοινωνική συνοχή».

Είναι χαρακτηριστικό το non paper που κυκλοφόρησε προχθές στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού και το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει: «κατάφεραν κι αυτό, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο διοικητής του Ο.Γ.Α κ. Βεργίνης με την ανοχή και την αμέλεια των βουλευτών που ψήφισαν αυτή την απαράδεκτη διάταξη. Με τι μούτρα θα αντικρύσουν του Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους για τους οποίους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα; Το ΥΠ.Α.Α.Τ. που ήταν αντίθετο στην μεθόδευση αυτή γιατί επιδεικνύει τέτοια αμέλεια;

Γιατί δεν ζήτησε την ανάλογη επιτυχημένη ρύθμιση του ΕΛΓΑ για τους οφειλέτες παραγωγούς;

Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι επιδοτήσεις σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία πρέπει να πληρώνονται στο ακέραιο».

patrastimes.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. jimy

    Κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν έχουν οι κύριοι αυτοί να παρακρατήσουν τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή Νομοθεσία η επιδότηση πρέπει να δωθεί στο ακέραιο στον Δικαιούχο. Πρώτα πρέπει να την πάρει ο δικαιούχος στο ακέραιο στον Λογαριασμό του την επιδοτηση και μετά να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.