Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Αναβάθμιση Βιολογικού Ναυπάκτου: Οι σημαντικές καθυστερήσεις και ο κίνδυνος της απένταξης

φωτο-ΒιολογικόςΣημαντικές καθυστερήσεις φαίνεται πως καταγράφονται στην πορεία του έργου της αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού Ναυπάκτου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ και όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή.

Το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο του 2013. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι αρχικές διαδικασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και μέχρι τις 10 Απριλίου 2014 είχαν διεκπεραιωθεί τα δύο πρώτα στάδια, έκτοτε δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Τα οφέλη…

Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Βιολογικού θα σημάνει τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος συστήματος και σαφώς ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Προϋπόθεση απαραίτητη για μια πόλη που προσδοκά και βασίζει την ανάπτυξή της στον τουρισμό, με βασικό στοιχείο την καθαρότητα των παραλιών της και των νερών κολύμβησης. Και αυτό γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στην ήδη υπάρχουσα Μονάδα να επεξεργάζεται το μεγαλύτερο όγκο λυμάτων που πλέον θα δέχεται λόγω και της επέκτασης του δικτύου της αποχέτευσης προς τα δυτικά (Πλατανίτη), αλλά και της μελλοντικής σύνδεσης με το αντίστοιχο δίκτυο του Αντιρρίου.

Τα ερωτήματα που γεννώνται και οι κίνδυνοι

Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται κυρίως με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προσφορών. Πηγές κάνουν λόγο για κίνδυνο απένταξης του έργου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, γεγονός που όπως μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμιο για την περιοχή και τους πολίτες.

Για ποιο λόγο λοιπόν καθυστερεί η αξιολόγηση των προσφορών; Τα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν είναι αρκετά για την απορρόφηση των κονδυλίων ή οι πολίτες θα υποχρεωθούν να επωμιστούν πρόσθετες δαπάνες λόγω αυτών των καθυστερήσεων; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για απένταξη;

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ανησυχίες δεν εκφράζονται μόνο για το έργο της αναβάθμισης του Βιολογικού, αλλά και για το έργο της υδροδότησης των δυτικών συνοικιών της Ναυπάκτου. Και φυσικά οι ανησυχίες και σε αυτή την περίπτωση σχετίζονται με τον κίνδυνο απένταξης και του συγκεκριμένου από το αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

http://lepantomag.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.