Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Αναγκαία η «Εισφορά… λογικής»

Αναγκαία η «Εισφορά… λογικής»

Προχτές το απόγευμα, μου τηλεφώνησε ένας φίλος και παλιός συνάδελφος, άνεργος από τον Φεβρουάριο του 2011, εγγεγραμμένος στο ταμείο ανεργίας, από το οποίο εισπράττει το ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως. Η γυναίκα του άνεργη και αυτή από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ζευγάρι με ένα παιδί ηλικίας 5 ετών.
Τα προβλήματα βουνό, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί άνεργοι στη χώρα. Ούτε οι μοναδικοί άνεργοι προφανώς που έλαβαν ραβασάκι από την εφορία για πληρωμή έκτακτης εισφοράς για ακίνητη περιουσία. Κράτος δικαίου ή αδίκου, η οριζόντια αντιμετώπιση των φορολογουμένων που βασίζεται σε κριτήρια ιδιοκτησίας, είναι μία πολιτική. Δίκαιη ή άδικη, είναι μία πολιτική. Μία φοροεισπρακτική πολιτική που βασίζεται σε μία λογική.
«Το γνωρίζω Αλέξανδρε» του απάντησα «φορολογούνται όλοι με τον ίδιο συντελεστή, χωρίς την παραμικρή κοινωνική πρόνοια για τους οικονομικά αδύνατους. Είναι άδικο»
«Μα δεν μιλάμε για άδικο» με πρόλαβε, «μιλάμε για παράνοια, για πλήρη παραλογισμό. Μου ήρθε χαρτί από την εφορία να πληρώσω 3.000 ευρώ για την ενίσχυση των ανέργων! Εισφορά αλληλεγγύης το λένε.»
Ζητάνε εισφορά αλληλεγγύης στον άνεργο που το ίδιο το κράτος τον επιδοτεί για να ζήσει; Πραγματική παράνοια. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε άδικο. Δεν μπορεί να βασίζεται σε καμία λογική. Είναι λάθος.
Ποιός αλήθεια νοιάζεται.
Στην πλάτη του Αλέξανδρου, στήσανε ένα ισχυρό, ανεξάρτητο και εθνικά υπερήφανο κράτος. Στην πλάτη του, χρόνια τώρα, καλοταΐζουνε χιλιάδες αργόσχολους δημοσίους υπαλλήλους. Στο δικό του παραγωγικό μεροκάματο, χρόνια τώρα στηρίζεται κάθε ψήγμα ανάπτυξης αυτού του τόπου.
Ντροπή. Τώρα που η ύφεση έπεσε σαν ώριμο φρούτο, ας μην χρεώσουμε στον Αλέξανδρο τον λογαριασμό. Το μεροκάματό του άλλωστε δεν επαρκούσε ούτε τότε για πολυτέλειες.

Σήμερα το πρωί, ενημερώθηκα ότι με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για το έτος 2011, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Κάποιος τους το σφύριξε και το ρύθμισαν.
Την γλύτωσες Αλέξανδρε. Ή έχεις κράτος δικαίου, ή δεν έχεις! Το μόνο που απομένει να «πληρώσεις» είναι τέσσερα μεροκάματα στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς «όσοι δικαιούνται την εξαίρεση θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση».
Ποιος βγάζει ρε φίλε 3.000 ευρώ με τέσσερα μεροκάματα… Τυχερέ Αλέξανδρε!

Ασημάκης Φωτόπουλος
Υποψήφιος Βουλευτής
Αιτωλοακαρνανίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.