Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Αναγνώστης προτείνει Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο

Αναγνώστης προτείνει  Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και επιχειρηματολογεί με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή του:

 Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο

Του Θεοφάνη Παπαδόπουλου*

Ο στόχος της ελληνικής εκπαίδευσης στην αρχαιότητα θεωρητικά και πρακτικά ήταν παραγωγή του καλύτερου δυνατού πολίτη, αναζητούσε το καλό της κοινότητας και όχι το ατομικό όφελος, και οι γονείς είχαν ως ζητούμενο την εκπαίδευση του χαρακτήρα, το οποίο ζητούσαν επίπονα από τους διευθυντές των σχολείων. Στην αρχαία Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα, η παιδεία στην πλήρη μορφή της υπήρξε προνόμιο των ευπόρων τάξεων.

Ως γνωστόν, στην πατρίδα μας υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκτός από την τριτοβάθμια που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και δυσπραγία, την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του έναντι των Πανεπιστημίων και των νέων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, μήπως θα έπρεπε η κοινωνία του Αγρινίου να ζητήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας να μετεξελιχθεί στο πρώτο Ιδιωτικό μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, προλαβαίνοντας την (νομοτελειακή) ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Όλοι γνωρίζουν ότι στην Δυτική Ευρώπη και στις Η.Π.Α. υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν υπό τη μορφή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δέχονται διάφορα κληροδοτήματα, ενισχύσεις από τους αποφοίτους κλπ, τα οποία μαζί με τα δίδακτρα των φοιτητών εξασφαλίζουν την οικονομική τους αυτοδυναμία και την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο που να πωλείται και να διανέμει κέρδη σε μετόχους, ενώ προϋπόθεση της λειτουργίας τους είναι η διασφάλιση όλων των απαραίτητων εχεγγύων για την αξιόπιστη και την υψηλού επιπέδου παροχή ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ίδρυση ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος θα προσφέρει αρκετά οφέλη στο ίδιο το πανεπιστήμιο και στην πόλη του Αγρινίου. Το επίπεδο των σπουδών θα αναβαθμιστεί και θα διευρυνθούν τα επιστημονικά και τα γνωστικά πεδία σπουδών. Θα έχει καλύτερη οργάνωση και υποδομή, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή για να προσελκύσει φοιτητές που θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Θα γίνει ανταγωνιστικό έναντι άλλων πανεπιστημίων με τη δημιουργία ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Θα αυξηθούν τα έσοδα της τοπικής οικονομίας καθώς θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της πόλης. Με την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, αφ’ ενός αρκετοί νέοι του Αγρινίου θα επιλέγουν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο της πόλης τους και αφετέρου θα υπάρχει προσέλκυση φοιτητών από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κλπ) που θα θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία, καθώς για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του θα απαιτηθεί ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας οι οποίες θα συνδέονται με το πανεπιστήμιο και θα δοθεί ώθηση στην χειμαζόμενη από την κρίση τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας με επιστημονικό προσωπικό τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην πόλη του Αγρινίου.

Θα προσφέρει τη δυνατότητα να επαναπατριστούν Έλληνες επιστήμονες, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να μεταδώσουν την επιστημονική τους εμπειρία και να βοηθήσουν στην πρόοδο της πόλης. Επιπλέον, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα προσελκύσουν φοιτητές από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και απ’ όλο τον κόσμο. Η πόλη του Αγρινίου θα έχει την ευκαιρία να γίνει πνευματικό και ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Είναι γενικότερη παραδοχή ότι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο λειτουργεί καλύτερα από το δημόσιο. Η δημιουργία ιδιωτικού ΑΕΙ στο Αγρίνιο εκτός από τα οφέλη που θα προσφέρει στην τοπική οικονομία και στην κουλτούρα της περιοχής, θα δώσει το κίνητρο στα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιωθούν καθώς θα κινδυνεύουν να χάσουν τους καλύτερους φοιτητές τους και το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό τους.

Το κράτος υπό το βάρος της αποτυχίας του θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα στην άρση του περιορισμού για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τότε σε πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η πόλη του Αγρινίου θα ζει με το όνειρο δημιουργίας ενός μικρού περιφερειακού κρατικού πανεπιστημίου, το οποίο θα υπολειτουργεί (αν λειτουργεί) λόγω της μικρής κρατικής χρηματοδότησης. Επί 2,5 χρόνια το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί αρκετές φορές και πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί η αναγκαία φόρμουλα για την ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου, το οποίο θα διεκδικήσει η πόλη του Αγρινίου.

Κλείνοντας θα αναφέρω ότι στην γειτονική μουσουλμανική και «υποανάπτυκτη επιστημονικά» Τουρκία, λειτουργούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που ανήκουν σε ιδρύματα (βακούφια).

* Ο κος Θεοφάνης Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., έχει M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ. και εργάζεται ως στέλεχος στον Τραπεζικό Κλάδο.

Στο παρόν άρθρο εκφράζονται προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν δεσμεύουν το www.agrinionews.gr και την επιχείρηση στην οποία εργάζομαι.

e-mail επικοινωνίας: fanispap76@yahoo.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.