Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

“Aπαραίτητη η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στο Αγρίνιο”

Αναγνώστης με ηλεκτρονική επιστολή του επιχειρηματολογεί για την αναγκαιότητα δημιουργίας επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο. Εδώ σημειώνουμε ότι κάτι ανάλογο προχωράει στην Άρτα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της πόλης. Η επιστολή έχει ως εξής:

Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο

Του Θεοφάνη Παπαδόπουλου

Με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων ψηφίστηκε ο νόμος 3982/2011. Ο νόμος έχει ως στόχο να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη ρύθμιση της άναρχης χωροθέτησης των επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της επίτευξης οικονομιών κλίμακας για τις επιχειρήσεις μέσα από τη χρήση κοινών υποδομών.

Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο θα δώσει τη δυνατότητα να διατηρηθεί η μεταποιητική δραστηριότητα και να αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις εντός του Πάρκου. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εντός του Πάρκου επιτρέπεται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις logistics, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια κέντρα με στοχεύουν την βιομηχανική και ενεργειακή έρευνα, καθώς επίσης και δραστηριότητες παραγωγή ενέργειας.

Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου κρίνεται απαραίτητο (άμεσα) καθώς μετά την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος οικονομικός χώρος από τα Ιωάννινα μέχρι την Πάτρα 850.000 πολιτών. Στους όμορους νομούς υπάρχουν ή δημιουργούνται επιχειρηματικά πάρκα με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων. Το Αγρίνιο για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό και να προσελκύσει επενδύσεις θα πρέπει να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο που θα μπορεί να υποδεχτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το όφελος για το Αγρίνιο θα είναι η συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε μια περιοχή που θα διαθέτει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, θα απελευθερωθεί γη για άλλες χρήσεις, θα υπάρξει ορθολογική χωροταξία και θα αξιοποιηθούν και θα απορροφηθούν κοινοτικοί και εθνικοί πόροι. Για την τοπική οικονομία θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θα προσελκύσει επενδύσεις στην πόλη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα τους. Θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, αυξάνοντας το παραγόμενο πλούτο της περιοχής και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του Αγρινίου.

Tα όσα αναφέρονται συνηγορούν στη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο, και προς αυτόν τον στόχο θα πρέπει να εργαστούν άμεσα οι τοπικοί φορείς της πόλης (Επιμελητήριο και Δήμος Αγρινίου). Η κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο θα απεγκλωβίσει επιχειρήσεις από τον αστικό χώρο της πόλης, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, θα δώσει την αναγκαία ώθηση και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο πρέπει να υψηλής προτεραιότητας για τους τοπικούς φορείς της πόλης (Επιμελητήριο, Δήμο Αγρινίου κλπ) καθώς θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας στην πόλη του Αγρινίου και στην ευρύτερη περιοχή του, βοηθώντας στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

* Ο κος Θεοφάνης Παπαδόπουλος έχει σπουδάσει Πληροφορική στο Ε.Α.Π., έχει M.B.A. με εξειδίκευση στην Τραπεζική & Χρηματοοικονομική από το Α.Π.ΚΥ. και εργάζεται ως στέλεχος στον Τραπεζικό Κλάδο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.