Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Αναδρομικά 100 εκατ. ευρώ στους ενστόλους

Αναδρομικά 100 εκατ. ευρώ στους ενστόλους

enstoloi660_0Γιατί δεν ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου

Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η δημοσιονομική τρύπα από την ακύρωση ως αντισυνταγματικής -με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.

Ετσι, όπως απεφάνθη το ΣτΕ, από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα θα πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά που κόπηκαν από τις αποδοχές όλων των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών).

Στο σκεπτικό της απόφασης η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προβάλλει τις ιδιαιτερότητες υπό τις οποίες εργάζονται οι ένστολοι, διακρίνοντάς τους σε εργαζομένους που ανήκουν στον στενό πυρήνα του κράτους και συνεπώς χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Με βάση το σκεπτικό αυτό η απόφαση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως προηγούμενο για τη διεκδίκηση επιστροφής περικοπών κι από άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου.

Οι περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων θεωρούνται αντισυνταγματικές για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ενώ αντισυνταγματικό κρίνεται και το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά (τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά οι μειώσεις από 1η/8/2012) κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» αποδοχές.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.