Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, 2020

Αναμένεται αλαλούμ αν εφαρμοστεί το μέτρο με τις αποδείξεις

Προβλήματα πολλά θα εμφανιστούν αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο προωθεί το υπουργείο και λέει πως αν δεν δώσει απόδειξη ο επιχειρηματίας… δεν πληρώνει ο πελάτης! Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να μην κόβονται αποδείξεις. Πολλοί υποστηρίζουν το μέτρο και άλλοι όχι. Το καταναλωτικό κοινό είναι μοιρασμένο στα δύο
Το υπουργείο για να πατάξει την φοροδιαφυγή μελετά και σχεδιάζει μέτρο με το οποίο αν ο πελάτης δεν παραλάβει την νόμιμη απόδειξη από τον επιχειρηματία για το προϊόν ή την υπηρεσία που του προσφέρεται, τότε μπορεί να φύγει χωρίς να πληρώσει, να πάρει το προϊόν που θέλει ή να έχει κάνει χρήση της προσφερόμενης υπηρεσίας και να είναι νόμιμος συν τοις άλλοις. Πολίτες βέβαια που συναντήσαμε, αλλά και καταστηματάρχες, εξέφρασαν απόψεις που διίστανται μεταξύ τους. Επί το πλείστον επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα στις αγοραπωλησίες και στην ανταμοιβή των υπηρεσιών. Οι απόψεις και στους ίδιους τους επιχειρηματίες διίστανται. Κατά πολλούς χαρακτηρίζεται ως γελοίο το μέτρο και κατά άλλους ως ευκαιρία για το νοικοκύρεμα. Κανόνας για όλους τους επιχειρηματίες, σύμφωνα με αυτούς, είναι ότι η απόδειξη για το προϊόν ή υπηρεσία που επέλεξε ο πελάτης πρέπει να αποδίδεται και αποδίδεται πάντοτε.
Παράλληλα όμως θέτουν και άλλες παραμέτρους. Πολλοί παρουσιάζουν το ενδεχόμενο πως αυτό το μέτρο αν ισχύσει θα είναι ευκαιρία πολλών επιτηδείων που επί της ουσίας θα κλέβουν προϊόντα και θα φεύγουν ή θα σκίζουν τις αποδείξεις, ώστε να μην πληρώσουν. Ταυτοχρόνως κάποιοι προχώρησαν την σκέψη τους συμβουλεύοντας το υπουργείο για να σταματήσει την φοροδιαφυγή να ελέγξει αυστηρά την «βάση» του εμπορίου από την εισαγωγή της πρώτης ύλης και να υποχρεώνει τους εμπλεκόμενους να κόβουν τιμολόγιο στη φάση αυτή, κάτι που δεν γίνεται σήμερα, έτσι ώστε ο πρώτος να εκδίδει τιμολόγιο για το δεύτερο και αυτός για τον επόμενο.
Από την πλευρά των καταναλωτών οι τοποθετήσεις είναι ποικίλες. Πολλοί το θεωρούν το μέτρο σωστό και υποστηρίζουν ότι πρέπει να ισχύσει σύντομα, ώστε αν ένας επιχειρηματίας δεν κόψει απόδειξη, ο πελάτης να φύγει χωρίς να πληρώσει, έτσι ώστε να το ξανασκεφτεί ο καταστηματάρχης αν δεν ξανακόψει απόδειξη ή αν η απόδειξη δεν είναι η σωστή. Μεγάλη μερίδα πολιτών θεωρούν ως δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει κάτι, διότι δεν θεωρούν σωστό να ψωνίσουν ή να πιουν καφέ και να φύγουν χωρίς να πληρώσουν.
Ο πρόεδρος του κλάδου εστίασης και αναψυχής κ. Ηλίας Καλλέργης μας δήλωσε: «Θεωρώ σωστό το μέτρο. Πρέπει να βάλουμε νοικοκυροσύνη σε όλα. Να αποδίδονται τα πρέποντα και να γίνεται σωστή διαχείριση όμως». Ο πολίτης Δημήτρης Μήλιος μας δήλωσε: «Είναι σωστό αν δεν φέρει απόδειξη να μην πληρώσουμε». Ο αδελφός του, Παναγιώτης Μήλιος μας δήλωσε: «Αν το μέτρο ισχύσει και τα χρήματα πηγαίνουν στο κράτος θα είναι καλό». Άλλοι πολίτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μας είπαν ότι θα φεύγουν χωρίς να πληρώσουν, ενώ άλλοι πως δεν είναι σωστό να μην πληρώνουν. Όλοι όμως συμφώνησαν ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να κόβουν κανονικά τις αποδείξεις.
Η έμπορος καλλυντικών ειδών κ. Κατερίνα Παυλίδη μας δήλωσε: «Κόβω πάντα αποδείξεις αλλά αν τύχει να μην κόψω από λάθος μου, δεν θα ανεχτώ να μην πληρώσει». Η έμπορος κα Μαρία Διαμαντή (κατάστημα Βαβέλ) μας δήλωσε: «Είναι γελοίο. Πρέπει να κόβουμε εξάπαντος αποδείξεις. Αφήνουν όμως την καμήλα να περνάει και κοσκινίζουν το κουνούπι». Ο έμπορος Λευτέρης Γεωργόπουλος (κατάστημα Classic) μας δήλωσε: «Δεν στέκει το μέτρο. Δεν δίνουμε τίποτα χωρίς απόδειξη. Εξακολουθούν να έχουν τριτοκοσμικές αντιλήψεις. Είναι αργά να αφυπνίσουν συνειδήσεις». Ο έμπορος κ. Σεραφείμ Γιαννόπουλος μας δήλωσε: «Δεν είναι σωστό το μέτρο. Θα δημιουργήσει προβλήματα στον πελάτη και στα μαγαζιά, θα εμφανιστούν άτομα που θα κοροϊδεύουν, θα σκίζουν τις αποδείξεις. Θα υπάρξουν σίγουρα αψιμαχίες. Θα υπάρχουν και «διαφορετικά» άτομα με άλλες επιδιώξεις». Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Παναγιώτης Ράπτης μας δήλωσε: «Από την στιγμή που φορολογούμαστε και έχουμε ταμειακές μηχανές είναι αδιανόητο να μην κόβονται αποδείξεις. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει κατάλληλους μηχανισμούς για να ελέγξει την φοροδιαφυγή στο πετρέλαιο, τα τσιγάρα. Βγήκαν για κυνήγι της μαρίδας. Είμαστε οι Επαγγελματοβιοτέχνες η μοναδική κατηγορία που από το πρώτο ευρώ φορολογούμαστε με συντελεστή 30% με 35%».
Ακόμη, σημασία έχει να αναφέρουμε πως πολλοί εκ των επιχειρηματιών που συναντήσαμε είχαν πιο ακραίες φράσεις να μας αναφέρουν στο ενδεχόμενο να μην πληρωθούν, ενώ οι πολίτες περισσότερο εστίασαν στο ότι η κοπή αποδείξεων πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Κ.ΧΟΝΔΡΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.