Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Ανανεώσιμες πηγές υπάρχουν, απλά ξεβολεύουν πολλούς

Ανανεώσιμες πηγές υπάρχουν, απλά ξεβολεύουν πολλούς

 

Η ενεργειακή αυτάρκεια της Agrino και από την άλλη το κράτος που αυξάνει το τέλος για τις ΑΠΕ

Και τι δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για την Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κίνητρα, σχέδια, ιδέες, επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς κόπο, ιδιαιτέρως κρατική. Εδώ και 20 χρόνια η βιομηχανία επεξεργασίας ρυζιού της περιοχής μας, η Agrino είναι ενεργειακά αυτάρκης με ένα ειδικό τρόπο παραγωγής θερμικής ενέργειας στο εργοστάσιο του Αγρινίου και με παραγωγή βιοκαύσιμου στο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Στο εργοστάσιο μάλιστα της Θεσσαλονίκης παράγεται τόση ενέργεια που το εργοστάσιο μεταπωλεί ρεύμα στη ΔΕΗ, ενώ στο Αγρίνιο καλύπτονται κατά 100% όλες οι ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησης και υπήρχε και η δυνατότητα το πλεόνασμα να διατεθεί και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με ανθρώπους της εταιρίας με έναν αγωγό 50 μέτρων θα μπορούσε να εξυπηρετεί όλες τις ενεργειακές ανάγκες του το κτήριο της Αστυνομίας, ενώ με ένα ανάλογο αγωγό 300 μέτρων θα μπορούσε να γίνει το ίδιο με τα σχολεία που είναι στα τρένα. Η πρόταση υπήρξε στο παρελθόν αλλά θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος να γίνουν αυτοί οι αγωγοί.

Η μετατροπή του φλοιού του ρυζιού εκτός από τη δυνατότητα παραγωγής 400 τόνων βιοκαύσιμου ανά έτος έχει και άλλο όφελος, καθώς καίει ένα κατάλοιπο που είναι γεμάτο πυρίτιο και είναι επικίνδυνο αν απορριφθεί αυτούσιο. Η εταιρία Agrino παράλληλα δημιούργησε η ίδια ερευνητικά προγράμματα για τουλάχιστον 4 διαφορετικά παράγωγα προϊόντα από τον κύκλο εργασιών της, ώστε αυτά να καταστούν χρήσιμα. Ακόμα και η στάχτη από την καύση του φλοιού κατέστη χρήσιμη αφού από το πυρίτιό της(γυαλί στη ουσία)φτιάχνονται  συλλέκτες των φωτοβολταϊκών! Μάλιστα εκτός από τα διεθνή fora όπου συμμετείχε έκανε συνεργασίες με το Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Ποια είναι η ανταμοιβή; Η εταιρία γλιτώνει κάπου 20.000 ευρώ λογαριασμό ηλεκτρικού το μήνα, δηλαδή κάπου 250.000 ευρώ το χρόνο σε κάθε εργοστάσιο, χρήματα που τα αποδίδει και μετά τα παίρνει πίσω. Η ΔΕΗ όμως, αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα, έχει να αντιμετωπίσει ελλείμματα, που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. . Τι σκέφτεται να κάνει; Ήδη ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας( απέναντι στην οποία αναφέρεται ως “λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”)την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές από 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 20 ευρώ, σε όλους τους λογαριασμούς, φυσικά με τη μορφή ενός ακόμη ειδικού τέλους!

Τι λέει για όλα αυτά μια εταιρία σαν την Agrino που έμαθε να μη χρειάζεται τον “λειτουργό” αλλά θα μπορούσε να δείξει και εναλλακτικούς τρόπους; “Δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο” μας είπαν άνθρωποι της εταιρίας. “Για όλα αυτά ουδέποτε βάλαμε μισό φωτοβολταϊκό στις επιχειρήσεις μας, παρότι εκτάσεις και επιφάνειες υπήρχαν και παρά το ότι επιδοτούνταν. Γιατί δεν πιστεύαμε ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιδοτεί ενέργεια που την αγοράζει ακριβότερα από όσο την διαθέτει και γιατί δεν πιστεύουμε στις δουλειές που κάθεσαι και πληρώνεσαι. Ήμασταν σίγουροι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο και αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα ριζικά θα εκπλαγούμε αν δεν χειροτερέψουν κιόλας τα πράγματα στο ενεργειακό θέμα”, μας μετέφεραν.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.